På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mustigt vin till vintermaten

Årstiderna styr våra dryckesvanor. När vintern bjuder på snö och kyla plockar vi fram buteljerna av röda viner -- mustiga, kraftfulla och fylliga.

Publicerad 29 januari 2013

Vinterns viner smakar mycket, är fullmatade med koncentration och inte sällan bjuder rejäl strävhet. Flaskor som ofta klarar lagring och som gynnas av att öppnas några timmar före servering, hällas på karaff och av syret öppna upp sig och bli än större upplevelse.
 
Ursprunget varierar, maffiga fruktbomber från Australien, koncentrationsstint från Kalifornien, smakrikt från Piemonte I nordvästra Italien och strävt från franska Madiran. Viner som är till sin fördel i sällskap med mat, men kräver smakrikhet av det som serveras.
Grillat kött, långkok av vilt och ugnsbakat av lamm med kraftiga rödvinssåser och rejäla tillbehör summerar årstidens kraft och inga viner är för smakrika för att möta dessa anrättningar. Mitt tips är att kombinera sträva viner med kött av det blodigare slaget, för en mjukare helhet.

Rätter med friska syror, som köttgryta med syrade grönsaker, passar bäst med syrarika viner, kombinationen blir då betydligt rundare än väntat.
Mat med söta inslag av frukt och bär funkar ypperligt med sötmogna viner, resultatet är mindre sött. Men var beredd på att lägga lite mer pengar för att få bättre balans och komplexitet. Å andra sidan gör den mustiga framtoningen att vinet kräver mat, ett glas av rejäl koncentration brukar räcka ganska långt.

Fakta

Syrligt och stramt
5337 2008 Barbaresco, Livio Pavese, Piemonte, Italien, 179 kr
22955 2010 Serrata Belguardo, Marchesi Mazzei, Toscana, Italien, 99 kr
2144 2009 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove, Toscana, Italien, 149 kr

Sötmoget och mulligt
2737 2006 Finca el Puig, Cellers Fuentes, Priorat, Spanien, 189 kr
5367 2010 Allegrini Appassimento, Italien, 89 kr
2740 2009 Amarone della ­Valpolicella, Luigi Righetti, Italien, 179 kr
6398 2010 Rosemount Dia­mond Label Shiraz, Australien, 89 kr
22562 2010 Seghesio Sonoma Zinfandel, USA, 179 kr
6832 2010 Redfin Shiraz Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 79 kr

Strävt och mustigt
2204 2008 Château Bouscassé, Alain Brumont, Frankrike, 119 kr
6270 2010 Gimblett Road Syrah, C J Pask Winery, Hawke–s Bay, Nya Zeeland, 129 kr
72992 2010 Les Crestes, Celler Mas Doix, Priorat, Spanien, 199 kr
2004 2010 Bellingham Shiraz, Douglas Green Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 79 kr
6506 2008 Kevin Arnold Shiraz, Waterford Wines, Stellenbosch, Sydafrika, 189 kr
79038 2010 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon, Kalifornien, USA, 299 kr
42334 2008 La Grola, Allegrini, Venetien, Italien, 159 kr
6533 2009 Louis M. Martini Sonoma Cabernet Sauvignon, Kalifornien, USA, 99 kr
2393 2010 Musella, Valpolicella, Italien, 99 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här