Mumsigt med morot
Het och frisk höstsoppa eller härlig marmelad med ingefära? Gör båda! Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mumsigt med morot

Att morötter är så populära är inte särskilt konstigt då de kan varieras i det oändliga. Vi låter grönsakslådans stamgäst förgylla både marmelad, kaka och soppa!

Publicerad 24 november 2014
inlinebild
Toppa morotskakan med karamelliserade valnötter. Foto: Ulrika Pousette

Morotskaka
Smarrigare sätt att baka grönsaker på finns inte!

  • 1 ½ dl hackade valnötter
  • 4 dl rivna morötter (cirka 3 normalstora)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ½ dl matolja, till exempel rapsolja
  • 2 msk smör
  • ½ dl ströbröd

glasyr

  • 50 g smör
  • 250 g färskost
  • 1 ½ dl florsocker
  • saft och skal från 1 lime

karamelliserade valnötter

  • ½ dl strösocker och 1 dl valnötter

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form. Hacka valnötter grovt, skala och finriv morötterna. Vispa ägg och socker till en pösig, gulvit smet. Måtta upp mjöl i ett litermått och blanda i bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker.
Häll i nötterna, oljan och morötterna i äggsmeten och rör om. Häll i mjölblandningen och rör om igen. Häll smeten i bakformen och sätt in i ugnen i 35–45 minuter. Testa med en provsticka.
Gör glasyren genom att smälta smör och låt svalna i 5–10 minuter, lägg i färskost och florsocker. Dela limen och pressa ut saften ur ena halvan. Vispa glasyren med elvisp så att den blir extra pösig.
–Låt kakan svalna. Karamellisera under tiden valnötterna: Smält sockret i en stekpanna och lägg i valnötterna. Vänd nötterna i det smälta sockret och lägg upp allt på ett bakplåtspapper att svalna.  När kakan och valnötterna har svalnat helt, bred på glasyren och dekorera med karamelliserade nötter, finriven lime och morot.

Morotssoppa med apelsin och chili
En het och frisk höstsoppa!

  • 1 gul lök
  • ½ kg morötter
  • 2 finhackade vitlökar
  • ½ finhackad urkärnad chili
  • 2 dl färsk apelsinsaft + ½ tsk finrivet apelsinskal
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 5–7 dl grönsaksbuljong
  • salt och peppar

till servering

  • smetana
  • finskuren chili
  • bladpersilja

–Hacka löken i tärningar. Skala och skär morötterna i slantar, hacka vitlök och chili fint.
Smält smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök på svag värme tills den är mjuk, salta, lägg i chili och morötter och fortsätt att steka en stund till.
Häll på 5 deciliter buljong och apelsinjuice. Låt soppan koka ihop i cirka 20 minuter.
Mixa soppan slät. Späd eventuellt med mer buljong om det behövs.
Servera med smetana och finklippt persilja eller rostade frön eller krutonger.

Morotsmarmelad med ingefära
Syrlig och frisk marmelad som passar både på ostbrickan och på frukostmackan.

  • ½ kg morötter
  • skal och saft från 1 citron
  • 8 dl syltsocker <– OBS! Saknades i den tryckta versionen.
  • skal och saft från 1 apelsin
  • 3 msk finriven ingefära
  • 6 dl vatten

Skala morötterna och riv dem grovt.
Lägg morötterna i en kastrull tillsammans med skal och saft från citrusfrukterna och ingefäran. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Låt morötterna koka mjuka i ungefär 5 minuter.
Tillsätt socker och fortsätt sjuda på svag värme i cirka 45 minuter.
Gör ett marmeladtest: Lägg en liten klick marmelad på en tallrik och ställ in i kylen i några minuter. När du drar ett finger genom marmeladen ska den hålla formen och inte flyta ihop.
Skumma av och häll upp i rena glasburkar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här