Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mattias rycker ut

Visst vore det fantastiskt att ha en egen kock hemma? Som dessutom diskar och serverar. Mattias Lundahl är en av dem som förverkligar drömmen för folk.

Publicerad 1 november 2007

Att ha en egen kock i köket i stället för att gå ut på restaurang var förut mest förunnat de riktigt rika. Men i takt med att vanligt folk blivit allt mer matintresserade har fenomenet med uthyrningskockar blivit vanligare och vanligare. Det tror i alla fall Mattias Lundahl, kock på företaget Rent a chef. Även om det senaste uppdraget han själv hade var en fl ådig bröllopsmiddag i Frankrike, säger han att de vanligaste kunderna är väldigt vanliga människor som vill ha en trevlig kväll.
– Tjejgäng, släktmiddagar, kompispar, företagsmiddagar. Sedan är det faktiskt många barnfamiljer som väljer att hyra hem en kock i stället för att ta ut hela familjen på krogen, säger han.

Tanken är att de som beställer hem en kock från Rent a chef inte ska behöva ordna någonting. När Mattias blir bokad tar han hand om allt: planering av menyn, dukning, matlagning och så förstås disken. För det mesta serverar han också.
– Det beror förstås på hur många gästerna är. Är de många kommer det med en servitris också. Rent a chef fi nns på fl era orter i Sverige. Mattias och ett par kockar till täcker Skåneområdet. För Mattias är uthyrningsjobbet bara ett extrajobb. Till vardags arbetar han som kökschef på konferenshotellet Dannegården i Trelleborg.
– Det är ett heltidsjobb, men uthyrningsuppdragen är oftast helger och kvällar så det krockar inte.

Att laga mat hemma i andra människors kök ställer extra krav, berättar Mattias.
– Det tar lite tid innan man har full koll på hur spisen fungerar, och var saker och ting fi nns. Alla har olika kök och olika saker. Det är en utmaning. När Mattias kommer åkande i Rent a chef-bilen har han all mat och den största delen av köksutrustningen med sig. Men en del basprylar, som kastruller och grytor, räknar han med att folk har hemma.
– Men så är det inte alltid. En gång hade jag ett uppdrag hemma hos några som bara hade en kastrull. Då måste man improvisera och omprioritera. Den gången fi ck det bli ugnsbakat för hela slanten, men det gick också bra. Mattias berättar att det oftast är en väldigt positiv stämning när han lagar mat hemma hos kunder.
– De fl esta har väldigt höga förväntningar och tycker att det är roligt.

Mattias specialitet är desserter. I oktober tävlande han i finalen till Årets konditor – och kom fyra. Det var tredje gången han var i fi nal i tävlingen.
– Men nu ställer jag nog inte upp igen, säger han och skrattar.
– Eller så kanske jag söker till Årets kock i stället. Jag gillar att tävla. Det ger en anledningar att utvecklas och lära sig nya saker. Men när han lagar mat hemma hos folk är det inte frågan om några tävlingsrecept. Ofta vill gästerna, eller kunderna, vara med och laga mat. Då blir det mer som en matlagningskurs.
– Då får man laga saker som folk klarar av att göra själva. Inte för avancerade recept. Men många är intresserade av desserter nu. Det ligger i tiden. Själv gillar han att använda sig av choklad, yoghurt och frukt. Både i desserter och i annan mat.
– Det är roligt att jobba med och det går att kombinera med så mycket. Jag gillar att experimentera. En framtidsdröm är att öppna eget, kanske en dessertrestaurang som nyöppnade Xoko i Stockholm.
– Men det finns så många krogar och konkurrensen är stenhård. Sedan kan det nog vara svårt att överleva som en ren dessert restaurang, men visst vore det roligt.

Men det får bli i framtiden. Just nu tränar Mattias för fullt inför mat-OS i Tyskland 2008 med kocklaget Skåne Kulinar. Tillsammans med en annan kock sköter han lagets desserter. Mellan träningen och ett heltidsjobb blir det inte lika många uthyrningsjobb för Rent a chef.
– Det blir inte lika ofta nu, men jag tycker fortfarande att det är kul. Det blir en kul variation. Man får se nya miljöer och träffa lite nya människor.

Mattias Lundahl

Ålder: 30 år. Bor: I Malmö, men pendlar till Trelleborg. Gör: Jobbar som kökschef på Dannegården och som uthyrningskock på »Rent a chef«, har tävlat i Årets konditor tre gånger, är med i kocklaget Skåne Kulinar. Beskriver sig själv som: Glad, ambitiös och ordningsam.

Att hyra en kock

Fenomet är vanligt utomlands, framför allt i USA, Storbritannien och Frankrike.

I Sverige finns det nu ett antal företag som hyr ut kockar. Priset varierar mellan 500 kronor i timmen och uppåt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här