Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

?Många politiker har aldrig haft ett normalt jobb?

Valet och vardagen ?Jag vet hur det är att leva på 13000?14 000 kronor i månaden. Därför ska man rösta på mig.? Det säger Solveig Andersson, servitris på Hennickehammars Herrgård i Filipstad.

Publicerad 28 maj 2002

Solveig Andersson, servitris i Värmland, vill in i riksdagen. Hon står som 13:e namn på listan och i personalvalet behöver hon 8 000 kryss för att hon ska komma in.
? Jag är ny i politiken och har inte så stora chanser att komma in. Det beror på hur bra valet går för socialdemokraterna. Vi har fem säkra platser till riksdagen från Värmland. Sex platser om valet går bra. Det hänger på väljarna.
Varför ska man rösta på dig?
? Vi behöver fler LO-kvinnor i regeringen. Fler kvinnor som vet hur det fungerar i arbetslivet och delar våra värderingar. Vi behöver politiker som delar vår vardagssyn och vet hur det är att leva på 13 000?14 000 kronor i månaden före skatt.
? Många politiker kommer i dag direkt från skolan och har aldrig haft ett normalt jobb. Det vill jag ändra på, säger Solveig Andersson.
Du är ny i politiken, vad innebär det?
? Jag är 45 år. Barnen har växt upp och jag blev intresserad av politik för fyra år sedan. Nu vill jag arbeta för att ett bättre klimat för barn och barnbarn.
Solveig Andersson har två barn och ett barnbarn. Hon talar varmt om sitt barnbarn som hon gärna avsätter tid för.
Är du fackligt intresserad?
? Jag har jobbat mycket fackligt. Det började med att jag blev arg och ansåg mig felaktigt avskedad.
Solveig är servitris på Hennickehammars Herrgård i Filipstad sedan 22 år. Hennes fackliga engagemang tog fart på riktigt när hon för flera år sedan blev uppsagd från sin arbetsplats. Herrgården fick nya ägare som ville minska antalet fast anställda. Solveig skulle bara vara extraanställd vid behov.
En kollega som varit anställd kortare tid skulle få stanna. Motiveringen var att hon var arbetsplatsombud.
? Ingen på arbetsplatsen visste att kollegan var arbetsplatsombud. Efter kraftiga protester tog min tidigare arbetsgivare tillbaka uppsägningen. Jag stannade kvar och kollegan sa upp sig själv. Hon fick arbetskamraterna emot sig.
I dag är Solveig vice ordförande både i Hotell- och restaurangfackets Värmlandsavdelning och i sektionen i Filipstad och platsombud på arbetsplatsen.
Är du intresserad av kommunalpolitik också?
? Ja, jag är kommunalpolitiker i Filipstad på min fritid. I höst står jag på 4:e plats på kommunens fullmäktigelista. Där tror jag att jag kommer att väljas in.
Varför detta intresse, blev du arg igen?
? Det stämmer. Mitt intresse för politik väcktes när jag blev arg på kommunalpolitikerna. De sa upp folk och samtidigt höjde de sina egna löner.
? Politikerna höjde först tjänstemännens löner och fick på så sätt anledning att höja sina egna. De kunde ju inte tjäna mindre än tjänstemännen. Då demonstrerade vi och fick åtminstone kommunalrådet att inte höja sin lön.
Solveig är också ordförande för socialdemokraterna i Filipstad och hon sitter i styrelsen för LO Värmland.
Hur hinner du?
? Jag har bra arbetstider. Inte full tid utan bara 82 procent tjänst, gör det möjligt.
Hon arbetar varannan dag dagtid och varannan kväll och hon börjar aldrig före klockan 10.00.
? Min svägerska och jag delar arbetspass och vi går en timmes promenad varje morgon. Även då vi har jobbat kväll. Det är mer värt att promenera en timme än att sova.
? Dessutom måste man lära sig att avsätta tid för sig själv. Barnbarnet har jag alltid tid för, nästan.

Solveig Andersson
Är: 45-årig servitris, mamma och mormor från Filipsstad
På fritiden: Är platsombud, vice ordförande i Filipsstadssektionen, vice ordförande i HRF:s Värmlandsavdelning. Sitter i styrelsen för LO-facken i Värmland. Är ordförande för socialdemokraterna i Filipsstad. På väg mot kommunfullmäktige. Står på 13:e plats på riksdagslistan.

Bildtext:(Foto:Öjvind Lund)
Många bollar i luften. Eller många skålar på brickan, i Solveig Anderssons fall. Hon hinner med minst 7 olika fackliga och politiska uppdrag ? och en timmes promenad varje dag.
Orättvisor får Solveig att engagera sig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här