Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lena kan jobba kväll – tack vare nattis

I Gävle går det bra att ha barn och jobba kväll. Kommunen har en nattöppen förskola, Natt och Dag. – Jag känner mig trygg när Alexandra är där, säger Lena Olsson, servitris och restauranglärare.

Publicerad 17 april 2002

Lena lämnar Alexandra
Alexandra Olsson, 5 1/2 år kommer med sin mamma Lena Olsson till förskolan Natt och Dag klockan 9.30 på morgonen.

Lena arbetar som servitris och restauranglärare i Sandviken. Utan bra barnomsorg skulle hon inte kunna arbeta.
– När jag flyttade hit visste jag inte att Gävle kommun hade nattdagis. Handläggarna på kommunen sa inget om att det fanns nattis.
– I dag är jag lycklig över att Alexandra får gå på Natt och Dag. Personalen är fantastiskt duktig och min dotter trivs. Det är som ett andra hem för henne. Jag känner mig trygg när hon är där.

På förskolan finns 20 barn inskrivna, men alla är inte där samtidigt. De flesta barn har föräldrar inom vården, restaurang och nöjesbranschen. Folk med oregelbundna tider, kvällar, nätter och helger.

Lena Olsson betalar maxtaxa på dagis. Det innebär tre procent av familjens årsinkomst, men högst 1140 kronor. Som ensamstående har hon hittills betalat 460 kronor i månaden.
– Nu kommer taxan att ändras när jag och Alexandra har flyttat ihop med Anders. Hur mycket det blir vet jag inte.
När Gävle kommun införde maxtaxan gjordes inget undantag för nattdagis. Föräldrar betalar lika mycket oavsett om det är dag eller natt.

Fick hjälp av sin syster
Tidigare har Lena och Alexandra bott i Brandbergen utanför Stockholm. När Alexandra var lite över ett år började Lena att arbeta igen.

Lena delade lägenhet med sin syster. Båda arbetade i servisen på Radisson SAS i Frösundavik och delade på barnpassningen genom att arbeta varannan dag.
Lena berättar att Alexandra redan vid två års ålder ropade ?Mat i luckan?. Och att hon vid fem års ålder tjänat sina första pengar genom att skala morötter.

Fullt upp för mor och barn
Lenas första lektion börjar 12.30 denna dag. Efter lämning på förskolan följer vi med till hennes arbetsplats, Sandvikens restaurangskola. Den ligger två mil väster om Gävle. Lena åker buss dit. Hon undervisar gymnasieelever i hotellkunskap på dagtid och håller kvällskurser i barteknik för tredjeårseleverna.

Lena Olsson tillhör en restaurangfamilj. Både mamman och syrran är i branschen. Lenas nya kärlek, sambon Anders Munther, har öppnat egen lunchkrog i Gävle. Han har tidigare ingått i svenska kocklandslaget och tävlat om Årets Kock-titeln. Lena var med ocg tävlade i Guldbrickan 1999.
Nu vikarierar hon på restaurangskolan under våren.
– Jag har ingen behörighet som lärare. Men jag tänker plugga pedagogik för att kunna skaffa mig kompetens. Jag vill gärna fortsätta att undervisa.

Mycket skoj på förskolan
Medan Lena undervisar har Alexandra mycket att göra.
På Natt och Dag finns ett kök, ett dockrum, ett byggrum och ett målarrum. I vardagsrummet står en soffa att läsa sagor i och tv med barnprogram som Bollibompa.
Förskollärarna Lena Müller och Lena Norlin arbetar här dagtid.
De äter med barnen, läser sagor och nattar.
Förskolan har fyra förskolelärare och tre barnskötare. Det finns tio anställda på schemat, och en fast vikarie om någon blir sjuk.

Frivillig lektion lockar kockar
Klockan 16.00 börjar kvällskursen. Lena förbereder genom att duka, skriva spritlista och hälla upp i glasen en timme innan.
Denna lukta sig fram till vilken sprit som finns i glasen. De får även lära sig grunderna för att kunna arbeta i en bar.

Åtta blivande kockar har valt barteknik som tillval. En frivillig kurs för att bland annat förbättra betygen.
– Lurigt det här, säger en elev och luktar på glas nummer elva. Det måste vara vatten.
– Glas fem måste vara Pernod. Kan det vara det, frågar nästa.
– Är det svårt, säger Lena. Ni får gärna komma med förslag. Och när ni har luktat på alla sorterna får ni smaka med fingret.
– Det här är för starkt för mig, säger en kille och slickar i sig whisky och kompisarna skrattar.

Läraren berättar om de olika drinkarna och eleverna får komma med drinkförslag och hur den ska blandas.
– Blanda aldrig drinkar på fri hand. Det kräver en lång träning. Bjud aldrig dina polare på en drink eller en öl. Det är stöld. Kör aldrig askkoppen i diskmaskinen. Skölj istället askkoppen och torka ur den med papper.
Lena har arbetat både på finkrogar, säsongskrogar och fjällanläggningar.
Till våren ska hon arbeta på Cirkus i Stockholm under helgerna.
– Som restauranglärare arbetar jag mest dagtid, fem dagar i veckan. Därutöver håller jag kvällskurs i barteknik en gång i veckan. Och så en gång i månaden undervisar jag treorna i servering. Då är skolans restaurang kvällsöppen för undervisning.

Alexandra sover när Lena är klar
Den här kvällen slutar Lena klockan 18.00. Sedan är det efterarbete på skolan och resväg hem med buss. Hon är hemma i bostaden vid 21-tiden på kvällen. Då är det för sent att hämta Alexandra för hon sover redan i sin våningssäng på dagis.
Alexandra sover överst eftersom hon är äldst. Hon har en egen byrålåda med sin pyjamas och gossedjuret Nasse är förstås alltid med.
Det finns två sovrum med 14 sängar varav några är spjälsängar för de allra minsta. Just nu finns tre ettåringar inskrivna.
Nattpersonalen får inte sova själva på natten, utan har så kallad vaken tjänst. De tröstar barn som vaknar, tvättar, städar och diskar.
Vad händer när Alexandra slutar på Natt och Dag och börjar i skolan? Vem tar hand om henne då när du jobbar sen kväll eller natt?
– Då får jag Hemma-hos-personal. En person kommer hem och tar hand om Alexandra. De hjälper till med läxläsning, lagar mat och läggning.  Jag bor i en kommun som förstår att alla människor inte kan arbeta mellan klockan 9 och17, säger Lena Olsson.

Lena hämtar Alexandra
Lena försöker övertala Alexandra att ta på sig overallen klockan 10 på morgonen, nästan ett dygn efter att de sågs sist.
– Normalt börjar jag jobba klockan 08.10 i Sandviken och hämtar Alexandra först på eftermiddagen.  Men i dag ska vi ha en ledig förmiddag.

Fakta: Så fungerar maxtaxan
Sedan den 1 januari 2002 har 287 kommuner infört maxtaxan inom barnomsorgen. Den högsta avgiften i förskolan är tre procent av inkomsten, högst 1 140 kronor per månad.
För skolbarn gäller två procent av inkomsten, högst 760 kronor per månad i avgift.
De nya reglerna gäller för såväl kommunal som enskilt driven barnomsorg.
Lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster är avgiftsgrundande inkomst. Studiemedel (bidragsdelen), underhållsbidrag, socialbidrag och bostadsbidrag räknas inte in.

Fakta:Oklarhet om nattomsorg
Ett 80-tal kommuner i Sverige har i dag nattöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som är öppna på nätter och helger.
Skolverket har beslutat att kommunerna måste tillhandhålla nattomsorg. Beslutet grundar sig på skollagen, som säger att barnomsorg ska finnas med hänsyn till barnets behov.
Svenska Kommunförbundet hävdar att det bara är önskvärt, ingen skyldighet.
Reformen är inte fullt finansierad från statens sida. Barnomsorg på obekväm arbetstid är ofta kostsam, därför avstod riksdagen från att lagstifta om en sådan rätt, säger Ilmar Reepalu, ordförande för Kommunförbundet.
Ett förslag som ska lösa problemet kommer i april, enligt statssekreterare Staffan Bengtsson på utbildningsdepartementet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här