Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Målet är att 70 procent ska rösta«

Skenet bedrar. Det blir inte mycket slappande på gräsmattan för HRF:s ordförande Ella Niia senare i sommar. Hon ska på valturné och övertyga HRF:s medlemmar om att de ska rösta ? helst på hennes parti, socialdemokraterna.

Publicerad 3 juli 2006

Ella Niia har varit ordförande i Hotell- och restaurangfacket i litet drygt ett år. Det har varit full fart, för hon har fått flera andra viktiga uppdrag under året.
Nu är Ella ordförande i Nordiska unionen för hotell- och restauranganställda, ordinarie ledamot både i socialdemokraternas partistyrelse och i LO-styrelsen. Ändå känner hon sig inte splittrad.
? Nej, HRF-medlemmarna är alltid i centrum, vilket möte jag än deltar i. Jag försöker hela tiden tänka på hur ett förslag skulle påverka en hotellstäderska eller en servitör. Det är ju detta som är mitt grunduppdrag, säger hon.
? För den enskilde medlemmen kan det säkert vara svårt att förstå att när jag sitter i ett sammanträdesrum med en arbetsgivare eller en företrädare för regeringen så är det för att det i slutändan ska bli bättre för medlemmen. Branschen har låg status i de fina salongerna. Det ska vi ändra på genom att få in besöksnäringen på den politiska agendan.

Det är här Ella Niias politiska engagemang kommer in. Som 18-åring gick hon med i SSU och har förblivit socialdemokraterna trogen. Hon har aldrig blivit besviken på partiet men då och då bett att få bakgrunden till vissa beslut.
De fyra sista veckorna före valet ska Ella besöka många HRF-arbetsplatser och prata med medlemmarna om deras vardag och deras drömmar, och om hur viktigt det är att rösta. Politik vill hon inte kalla det.
? Ordet har fått en så negativ laddning. Många säger att de är ointresserade av politik fast de egentligen har politiska samtal hela tiden. På väg till jobbet klagar man kanske på kollektivtrafiken; tåget eller bussen har inte kommit i tid. På kafferasten är det någon som oroar sig för stora dagisgrupper, att närmsta skolan kanske ska läggas ner eller att gamla föräldrar inte får plats på servicehuset. Det är ju de här vardagsfrågorna som är politik, säger Ella Niia och ser ut som om hon tänker hålla ett förstamajtal.
Men hur ska du göra för att övertyga människor om att de ska rösta ? helst på ditt parti?
? Vi har satt som mål att 70 procent av de röstberättigade medlemmarna ska rösta. Det största hotet mot demokratin är att vi inte deltar. Vi har medlemmar som kommer från länder där människor mördas för att de vill ha rätt att rösta. I Sverige är det inte farligt att tala om hur vi vill ha det. Då ska vi göra det också.
? Vi ska välja om vi vill leva i ett samhälle där vi känner trygghet i livets olika skeden och betalar solidariskt för att få känna den tryggheten. Eller om vi vill ha en grundtrygghet på låg nivå och sedan själva fylla på den med olika försäkringar.
? För mig är valet självklart, eftersom det senare alternativet innebär att klyftorna ökar. Den som tjänar mycket pengar har ju råd att kosta på sig en bättre trygghet. I hotell- och restaurangbranschen är lönerna låga och det system de borgerliga partierna vill ha skulle inte vara bra för HRF:s medlemmar.

De borgerliga partierna vill slopa arbetsgivaravgiften för exempelvis restauranger. Det skulle väl vara bra för branschen och därmed även för medlemmarna?
? Men ska man skapa jobb genom sänkta skatter? Det är väl mycket bättre att utveckla branschen. Den blir attraktiv om regeringen lyfter den. Vi hoppas mycket på de samtal som säkert kommer efter valet.
Finns det inte en fara med att samarbeta så nära med bara ett parti? Vid en borgerlig valseger saknas ju kontakter med den nya regeringen.
? Socialdemokraterna och förbunden i LO har en gemensam historia och det är självklart att vi samarbetar. Skulle vi få en borgerlig regering får vi ta det scenariot då.
Ella Niia tycker att den borgerliga alliansen har sluppit undan för enkelt hittills. Den måste pressas mer på vad som ska bort. Det går inte att sänka skatterna, men samtidigt ropa på fler poliser, menar hon.

Strax efter vårt samtal ska Ella Niia besöka hotell, restauranger och andra arbetsplatser i Norrland. Det är en del av förbundets stora besöksprojekt i vecka 20, och kanske lite träning inför valturnén.
? Det är viktigt att träffa medlemmar och prata om vilka frågor som är mest angelägna för dem. Varje gång jag besöker en arbetsplats blir jag påmind om hur mycket som görs bakom kulisserna. Tänk allt arbete som ligger bakom ett välstädat hotellrum. Det är verkligen bra att arbetslivets villkor drivs i valrörelsen.
Ett rejält orosmoln finns dock. HRF:s a-kassa växer stadigt medan förbundet krymper.
? Klart att vi är oroliga för detta. Vi måste synas mer, vara aktiva och lätta att nå. Vi måste också engagera de förtroendevalda. Det är bara 12 procent av medlemmarna som gått med i förbundet efter samtal med någon. Det är inte bra.

För HRF står nu lönerna i fokus eftersom så många medlemmar tjänar dåligt. Andra viktiga frågor är anställningsform, arbetstid och arbetsmiljö.
? Vi får fler och fler tidsbegränsade anställningar. Då blir det svårt att planera sitt liv. Man kommer aldrig riktigt in och kan få inflytande över sitt jobb. Detta är också en jämställdhetsfråga eftersom branschen är så kvinnodominerad.
Utmärkande för HRF-arbetsplatserna är också den stora andelen anställda med rötter utanför Sverige. Ofta är det flera olika nationaliteter på samma arbetsplats. Många av dem är medlemmar i HRF.
Har förbundet kunnat möta dem på rätt sätt?
? Vi borde berätta mer vad svensk kultur innebär. Man kan inte sätta Muhammed i en helsvensk miljö och tro att det inte ska blir några missförstånd. Språket är viktigt, men det handlar om en massa annat också. Detta gäller alla parter, och där skulle vi kunna göra mer. Vi har en hög organisationsgrad bland invandrarna och det medför ansvar.
Har det här första året varit som du trodde det skulle bli?
? I stort sett har det nog det. Jag visste rätt väl vad jobbet innebar, men jag var inte helt förberedd på det starka fokus som riktas mot mig. Jag tycker vi gör ett jobb tillsammans i förbundet, men ofta frågas det bara efter ordföranden.
I nästan två år till ska Ella Niia vara ordförande, minst. Mandatet räcker till kongressen 2008. Och sedan vet hon inte. Någon karriärplan finns inte och har aldrig funnits.

Ella Niia
Född:
1955 i Kiruna.
Bor: I Trosa och i ett torp i Sörmland.
Familj: Lars sambo sen elva år, föräldrar
i Kiruna och bror på Sandön.
Utbildning: Fritidsledarutbildning efter gymnasiet, senare jur kand i Uppsala.
Bakgrund: Olika jobb i Björkliden, städade på Scandic under studietiden i Uppsala, jurist på LO, ombudsman på HRF, efter gästspel på Kommunal tillbaka till HRF.
Fritidsintressen: Friluftsliv och trädgårdsodling, är självförsörjande på rotfrukter och bönor. Älskar att resa.
Favoritväxter: Potatis och gula rosor.

Det här vill Ella se i valrörelsen:
Sakfrågor. Valet ska handla om hur vi vill ha det under hela vår resa genom livet.

Det här vill Ella slippa i valrörelsen:
Personangrepp. Sånt visar bara att sakargumenten tryter. Det är lika illa vem som drabbas. Mejlkampanjen mot Fredrik Reinfeldt var verkligen osmaklig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.