På menyn dryck
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Låt majonnäsen möta fruktsyra

Finns majonnäs med i maten bör man matcha med viss sötma och rejält med frisk syra i vinet. Eller satsa på ett säkert kort: öl.

Publicerad 27 februari 2015

På nolltid är majonnäsen fixad och den man gör själv är mycket godare än färdigköpt på burk. Den kalla såsen är mycket användbar, naturell eller som en del i ett recept och avgörande när det bjuds toast Skagen, smörgåstårta eller gubbröra. Som fyllning i bakad potatis och på hamburgare, eller som tillbehör till ugnsbakad lax och grillade revbensspjäll.

Finns majonnäs med i maten bör man tänka på att den kräver viss sötma men också rejält med fruktsyra i drycken, fett gör att det man dricker till upplevs mindre friskt. Feta konsistenser rundar av strävhet och beska i drycken, vilket är bra att tänka på om det serveras rött vin till maten. Likt socker och alkohol är även fett arombärare vilket innebär att de frigör aromer från andra ingredienser och får dem att smaka mer. Det finns med andra ord en logisk förklaring till varför det är extra gott med majonnäs i maten.

Framför allt styrs dryckesvalet av helheten i rätten, vad som serveras utöver majonnäsen. Sträva efter att mat och vin är ungefär lika fylliga.  Räksallad med aioli är lätt medan ribs med pommes frites och coleslaw är en fylligare maträtt. Till den lättare maten väljer vi ett friskt och fruktdrivet vitt vin medan fylligt klarar mustigt och smakrikt i glaset.
Öl är annars ett säkert kort till rätter med majonnäs, liksom alkoholfritt med viss sötma.

Fyra fina dryckesval

  • 2013 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, Tyskland, 5810, 101 kr, 750 ml. En trotjänare, frisk med insmickrande fruktsötma. Passionsfrukt, nektarin och mineral. Perfekt till räkmacka!
  • 2013 Cono Sur Single Vineyard Chardonnay, Chile, 6522, 94 kr, 750 ml. Smakrikt och friskt, tydlig fatkaraktär. Till caesarsallad med grillad kyckling.
  • 2013 Stoneleigh Pinot Noir Rosé, Nya Zeeland, 6435, 101 kr. Knastertorr törstsläckare med eleganta toner av lingon och örter. Passar till kötträtter.
  • Roomi Svarta vinbär-Aronia, Sverige, 1923, 89 kr, 750 ml. Ekologiskt och alkoholfritt med nyanserade inslag av mörka bär, enbär, mynta och kryddpeppar. Viss sötma rundar av upplevelsen.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här