Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lasse maxar sin kapacitet

Ett funktionshinder kan sätta stopp för drömmar om ett jobb. Men på Max i Piteå har Lasse Andersson fått chansen - och överträffat allas förväntningar

Publicerad 1 januari 2008

Att man är handikappad betyder inte att man inte klarar någonting. Det betyder bara att man är dålig på en viss sak. Det säger Lasse Andersson som har diagnosen adhd med dyslexi. Han har precis fått sitt första riktiga jobb, som serveringsvärd på hamburgerrestaurangen Max i Piteå. Lasse trivs som fisken i vattnet.
– För mig är jobbet så mycket mer än att bara tjäna pengar. Det är en social grej som gör att man blir delaktig i samhället. Det är en stor frihet att försörja sig själv. Han visar runt i restaurangen som nästan är tom efter lunchen. Lasses sysslor är enkla, men han gör dem noga. Torkar av bord, fyller på ketchup och håller snyggt i allmänhet. När det händer något särskilt brukar han klä ut sig till Max symbol, mjukistigern, och leka med barnen.
– Det är lite som att spela teater. Men det blir väldigt varmt inne i dräkten, säger han. Men främst går Lasses jobb ut på att få gästerna att känna sig hemma.
– Jag hälsar dem välkomna, småpratar lite och svarar på frågor om de undrar över något.
– Ja, vi brukar säga att du är chefen i serveringen, säger John Arnberg som är Lasses chef.

Lasses tjänst är resultatet av ett pilotprojekt mellan Samhall och Max. Tanken var att hitta ett bra sätt att slussa funktionshindrade från Samhall till hamburgerkedjan. Samarbetet är nu permanent, och målet är att alla Max-restauranger ska anställa åtminstone en funktionshindrad från Samhall. John tycker att idén är jättebra.
– Jag är så glad över att vi har fått Lasse till oss. Vi har haft tur. Han är så entusiastisk så att det smittar. Lasses handikapp gör honom rastlös och lite otålig. Därför passar restaurangbranschen perfekt.
– Här får jag springa hela tiden. Det finns alltid saker att göra. Och eftersom jag rör på mig kan jag äta hamburgare varje dag. Jag älskar maten här, säger han och skrattar. Lasse har också svårt att läsa och skriva längre texter. Det gör att han inte kan ta till sig komplicerade instruktioner skriftligt. Därför har han fått en egen handskriven arbetsbeskrivning på dörren till personalrummet.

Det är viktigt att våga prata om sitt handikapp, tycker Lasse.
– Ingen ska behöva fundera över varför jag gör fel ibland. Jag har varit väldigt öppen med mitt handikapp, och mina arbetskollegor är toppen. De är väldigt förstående. Jobbet har han fått lära sig lite i taget. Målet är att en dag kunna göra samma saker som de andra i personalen. Men Lasse och John är överens om att det får ta tid.
– Jag kan inte lära mig allt på en gång. Det tar lite längre tid för mig, säger Lasse.
– Du får ta den tid du behöver. Vi vill inte stressa, säger John. Roligast med jobbet tycker han är den sociala biten, att serva gäster och att träffa arbetskompisarna. Som Victoria Karlsson till exempel. Hon är passchef i dag, och sköter det mesta själv eftersom det är lugnt.
– Det är kul att jobba med Lasse. Han är alltid så glad och trevlig. Positiv, säger Victoria och kramar om Lasse. Det ropar till i hennes headset och hon måste springa. Lasse förklarar att det är drive-in-luckan som kallar.

Innan jobbet på Max valsade Lasse runt i Arbetsförmedlingens olika program för arbetslösa. Han säger att handikappet gjorde det i stort sett omöjligt för honom att få ett jobb.
– Det blir en ond cirkel. Företag är rädda för att anställa handikappade. Och om man går arbetslös länge får man dåligt självförtroende. Om man inte tror på sig själv är det svårt att sälja in sig själv till företag. När Lasse började på Max blev personalen på restaurangen informerade om hans funktionshinder. Det tycker Hasse Curman, som är vice restaurangchef, var klokt.
– Det var bra så vi visste hur han skulle vara. Nu är han en i gänget. Det enda är att han helst bara ska ha en instruktion i taget, inte en massa på en gång. Hasse berättar att en del gäster inte riktigt vet hur de ska bete sig med Lasse. Vissa blir överdrivet försiktiga och talar tydligt. Men för det mesta tycker de bara att han är trevlig.
– Han är så social och har ett otroligt minne. Lasse kan komma ihåg saker som gäster har berättat för länge sedan när de kommer nästa gång.

Projektet har blivit uppmärksammat, även på internationell nivå. För några månader sedan var Lasse med en delegation i Bryssel för att berätta om sina upplevelser. På engelska.
– Jag var väl lite nervös före. Men jag talade från hjärtat så det gick bra. Snart ska han åka till Stockholm i samma ärende. Han vet inte riktigt vad som förväntas av honom, men han bekymrar sig inte så mycket.
– Nej, man måste våga chansa lite. Jag säger som Ingemar Stenmark, dä ä bar å åk.

Max, Samhall och EU

Några Max-restauranger i Boden och Piteå deltog under 2007 i ett pilotprojekt där personal från Samhall började arbeta på Max. Projektet finansierades delvis med stöd från EU. Chefer och arbetsledare på de berörda restaurangerna fick utbildning i att leda människor med funktionshinder. Den 1 november 2007 skrev Samhall och Max avtal om fortsatt samarbete. Målet är att år 2012 ska cirka 200 personer från Samhall arbeta på Max. Avtalet innebär också att Samhall tar över all städning på hamburgerkedjan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här