Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De har Hofors hetaste yrken

Strandstädare och playavärdinna. Gunilla och Monica har arbetsuppgifter som får både bekanta och konferensgäster att sucka längtansfullt.

Publicerad 1 december 2007

Strålande solsken, varm sand mellan tårna, fågelkvitter och en vacker utsikt. Bakom en av dörrarna på konferensgården Kratte Masugn väntar en konstgjord söderhavsstrand.
– När man går upp hit så är man som i en annan värld. Här på stranden känns det inte att du jobbar, utan bara att du mår bra, säger Monica Eriksson och kisar mot solljuset som refl ekteras i den vita sanden. Nere i matsalen arbetar Monica klädd i vit skjorta och svart väst. Men när kvällen kommer tar hon på sig linne och kjol och förvandlas till strandvärdinna. Hon delar ut handdukar, plockar undan glas och tar hand om badgästerna.
– Gästerna behandlar en annorlunda här. Då är man inte servitrisen längre utan en del av stämningen. En del gäster brukar säga »tänk om man hade ett sånt här jobb«. Monica arbetar heltid sedan i augusti. De anställda hinner inte vara på stranden när de jobbar, men på fritiden får de komma om de vill och om det fi nns plats.
– Jag får passa på att gå hit om jag är ledig, då får jag tillbaka vibbarna från ställen som man har varit på. Om man har jobbat hela veckan och är här en lördagkväll, då blir man helt mjuk i kroppen, säger Monica.

Det är fler som påverkas av strandlivet. Monica och hennes arbetskamrat Gunilla Eriksson tycker att de kan märka en förändring även hos gästerna.
– Det kan vara lastbilschaufförer eller vilka som helst. Alla får ett helt annat ansiktsuttryck när de ligger i solen, säger Monica. Många gäster blir överraskade av hur bra illusionen av tropisk strand är.
– Man kan berätta om att det är solljus och varmt men när de får uppleva det själv, det är något annat, säger Gunilla. Hon är städerska på Kratte och jobbar även i köket och gör i ordning frukosten. Hon är inte så ofta på stranden på fritiden.
– Det blir inte av att man åker tillbaka till jobbet, säger hon.

Gunilla tillbringar ändå en del tid i strandlokalen. Men då är sommarvärmen avslagen och de 70 000 watt starka speciallamporna släckta.
– Det skulle inte gå att städa annars. Har värmen stannat kvar öppnar jag dörren. Gunilla tycker att det är ganska lättstädat. Monica hjälper till om det behövs.
– Det går rätt bra. Ibland kan det ha gått lite vilt till men man får torka av. Själva sanden behöver jag inte ta hand om.

Det behöver däremot vaktmästare Christer Bäckström. Det är vaktmästarna som sköter strandsanden och poolen. Sand som åker ner i poolen sugs till stora sandfi lter nere i källaren, torkas och läggs tillbaka på stranden. Men i dag har Christer och kollegan Stefan Larsson fullt upp med annat. Den gamla innebandysalen ska förvandlas till en bankettsal.
– De skulle bygga ett nytt spa här, med en strand av betong i stället, skämtar Christer.
– Jag har inte varit där nere i dag, hur såg det ut? Ibland ser det för jävligt ut med sand överallt. Stefan jobbar sin första vecka på Kratte och har bara hunnit titta på stranden.
– Det är lite mysigt med fågelljud och grejer. Kanske provar jag längre fram i vinter när det blir kallt.

Vi har ocksåskaffat playa

Villa Hehrne, Vänersborg.

Muhlbocks hotell- och konferens, Ed.

Oldsbeach, Mölndal.

En idé från bilindustrin

Tekniken utvecklades först för bilindustrin. Lamporna användes i klimatkammare där man testade hur billacker stod emot olika kombinationer av solljus, vind och fukt.

De anställda trivdes så bra inne i solrummet att de började sitta där och ta med sig kaffekoppen in.

Kratte Masugns ägare JanÅke Hamréus var på jakt efter något unikt att profilera verksamheten med när han läste om klimatkammaren.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här