Känner stöd efter tuffa år
Ella Niia. Foto: Elis Hoffman
Kongress 2011
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Känner stöd efter tuffa år

Snäll och inkännande men totalt orädd för att fatta tuffa beslut när sådana krävs. Hon avfärdar inte ens själv den beskrivningen, Ella Niia, förbundsordförande i HRF sedan dryga sex år.

Publicerad 16 november 2011

Tuffa beslut har hon förvisso tvingats fatta. Hon berättar om den otroliga känsla det var att väljas till ordförande första gången.
– Men verkligheten hinner snabbt ifatt en. Vi fick några riktigt tunga år. Värst var det när jag tvingades säga upp arbets­kamrater. Kansliet fick bantas hårt på grund av ekonomin. Sånt känns.
Det var inte självklart för Ella Niia att ställa upp för en tredje period som ordförande. De svåra besluten hade tagit mycket kraft.
– Jag var tvungen att fråga mig om jag har tillräcklig energi kvar för att driva en förändring. Nu har jag känt stöd för vårt nya arbetssätt, att utbilda förtroendevalda så att de orkar verka ute på arbetsplatserna och hjälpa dem att växa till bra företrädare. Och vi ska få dem att känna att det är roligt, säger Ella Niia.

Hon ser också att avtalsrörelsen blir krävande. Medlemmen måste ju kunna se ett värde i sitt medlemskap, märka att krav uppfylls samtidigt som det inte bara är att förse sig av ett smörgåsbord.
– Så fungerar det ju inte. Det finns begränsningar för hur vi kan agera. Det gäller att vara tydlig och pedagogisk. En avtalsrörelse handlar egentligen mycket om maktfrågor.
Maktlöshet var en välbekant känsla för samebarnet Ella. Hon mobbades för att hon var »lappunge«. De erfarenheterna har satt djupa spår.
– Det är viktigt för mig att människor behandlas med respekt. Att de får vara stolta över sig själva och det arbete de utför.

Den dag hon slutar som förbundsordförande kan Ella tänka sig att bli lokalombudsman.
– Det är ett tufft jobb men så viktigt! De tar första kontakten med kränkta medlemmar och de får ta svåra förhandlingsfrågor. Där kan man verkligen göra skillnad för den enskilde medlemmen. Andra planer finns också. Jultomten kom med en mandolin och nu ska kunskaperna från skoltiden dammas av. En gammal dröm. Och så finns ju renarna långt där uppe i norr. Familjen sköter dem, men de bär Ellas eget märke.

Ella Niia

Är i dag: Förbundsordförande i HRF sedan 2005.
Nominerad till: Förbundsordförande.
Ålder: 56 år.
Bor: I Trosa med sambon Lars, som arbetar med utbildning och forskning på Vinova.
Utbildning: Fritidsledarutbildning, senare jur kand i Uppsala.
Ansvarsområden: Över­gripande ansvar för personal, ekonomi och avtalsförhandlingar, arbetsmarknad och näringspolitik på Hotell- och restaurangfacket. Är även ledamot i LO:s styrelse och i Socialdemokraternas partistyrelse.
Kopplar av med: Odling på torpet i Sörmland. Potatis, sparris och rosor är favoriterna. Och så fjällen förstås, både sommar och vinter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.