Jonas håller backen säker
Jonas Björklund. Foto: Tina Stafrén
Porträttet Jonas Björklund

Jonas håller backen säker

Det gäller att gilla väder när man jobbar på fjället. Det gör skidpatrullören Jonas Björklund som säkrat Åres backar och gäster i 14 år.

Publicerad 2 mars 2022

Det blåser hårt i liften när skid­patrullören Jonas Björklund åker upp mot Röd­kullen i Åre. Väder­prognoserna har varnat för skyfall framåt kvällen, med 20 centimeter snö under kommande dygnet.

– Som skidpatrullör följer man vädret maniskt. Man måste vara rätt klädd och planera sitt jobb efter vädret. Vi funderar mycket på hur det kommer se ut. Kan vi hålla öppet i backarna? Måste vi stänga bitvis?

Jonas Björklund. Foto: Tina Stafrén

– Nu när vi vet att det ska blåsa och snöa mycket lyfter vi upp säkerhetsnäten och tar in så mycket material som möjligt – så att bara det nödvändigaste är kvar ute när stormen kommer. På så vis måste vi inte börja nästa pass med att gräva efter allt i snön. Det är viktigt rent arbetsmiljömässigt så vi inte sliter ut oss i onödan.

Berätta mer, vad gör en skidpatrullör?
– Vi sköter all förebyggande säkerhet i skidanläggningen vintertid och cykelanläggningen sommartid. Skottar snö, sätter ut pistmarkeringar, spränger laviner. Sätter upp skyddsnät, käppar och madrasser. Vi ser till att arenorna är som de ska, så att våra gäster hittar och får en säker produkt.
Det är ett mångfasetterat jobb. Man är både lite som en vaktmästare på fjället och sjukvårdare. Man ska gilla väder. Det underlättar.

Vilken slags sjukvård kan det handla om?
– Ja, förutom all förebyggande verksamhet har vi räddning. Vi tar hand om alla som gör illa sig. En del behöver bara åka hem och vila lite, andra kan behöva åka ambulans.
Ibland möter man människor i ganska utsatta situationer. Det är en av anledningarna till att utbildningen till skid­patrullör har en nedre åldersgräns på 21 år. Det behövs lite mognad.

Jonas Björklund sätter ut pistmarkeringar. Än så länge är det soligt och fint, men ett oväder är på väg.

Ni spränger laviner också? Berätta.
– Det är vi som bedriver lavin­bekämpningen i skidområdet. Vi spränger laviner och ser till att det inte rasar ner i våra liftar och nedfarter. Varje vinter har vi någon slags lavinräddningsinsats, men det är inte alltid någon är begravd. Det kan bli en ganska stor apparat. Med polis, fjällräddning, räddningstjänst och ambulans på plats. Vi rasar hellre på med mycket resurser tills vi vet att det har gått bra och att ingen ligger i snön.

Jonas Björklund

Ålder: 38 år.Yrke: Skidpatrullör på Skistar i Åre sedan 2008.Familj: Sambon Nina, som också är skidpatrullör, och vallhundsblandrasen Idja. ”Vi åker mycket skidor tillsammans, eller cyklar på sommarhalvåret.”Om facket: ”Facket är en chans för arbetstagarna att påverka sina förutsättningar på arbetsplatsen. Men den höga medlemsavgiften hämmar medlemsantalet. Ju fler vi är desto mer kan vi påverka.”

Det låter som att du har ett spännande jobb.
– Jo. Tjusningen med jobbet är att ingen dag är den andra lik. Det är olika gäster. De kan få problem som man måste hjälpa dem med. Det är så klart tråkigt när de har gjort sig illa. Men det känns fint att kunna hjälpa dem i deras situation.
Jag trivs med mitt jobb, även om man i vår bransch kanske inte jobbar för de fetaste lönerna. Men det finns andra värden. Här har vi en väldigt vacker arbetsplats på fjällen. Och väldigt goa kollegor. Hade jag inte trivts så hade jag inte varit kvar så länge.

Vad betyder naturen och fjällen för dig?
– Jag gillar dels att det är som en enda stor lekplats, med allt från skid­åkning till cykling och paddling. Sedan gillar jag att kunna lyfta blicken och titta väldigt långt borta. Att få känna sig liten i naturen. Man har inte mycket att sätta emot Moder natur och fjällens väder. Det är en tjusning i sig på något sätt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här