Den paragraf i kollektivavtalet som den riksbekante småföretagaren Torgny Gustafsson blev allra mest arg på har tagits bort. Det gäller kravet att en arbetsgivare bara får anställa de som är medlemmar i facket. Förändringen har skett utan några egentliga formella beslut.
Den så kallade organisationsklausulen har funnits med i hängavtalen med enskilda arbetsgivare, som inte är medlemmar i en arbetsgivareförening. När Torgny Gustafsson sommaren 1987 vägrade skriva under avtalet med fackförbundet protesterade han mot just dessa rader. Hotell- och restaurangfacket backade då snabbt och lade fram ett annat avtal, utan organisationsklausul, men den har ändå spelat en stor roll i debatten. Och det har varit svårt för facket att förklara varför man har haft den här bestämmelsen.
Nu är den alltså borta. Utan att någon riktigt kan förklara hur det har gått till. Men det har både med datoriseringen och med Sveriges inträde i EU att göra.
Inga avdrag på lönen
På de gamla tryckta avtalsblanketterna fanns organisationsklausulen med. På de nya blanketterna, som skrivs ut från datorn allt eftersom de behövs, finns den inte.
Även blanketterna för anställningsbevis har ändrats. I det avtal som gällde till och med mars 1998 sökte den anställde medlemskap i HRF på anställningsbeviset och gav samtidigt arbetsgivaren rätt att göra avdrag för den fackliga avgiften. I det nya avtalet finns inte denna formulering kvar i anställningsbeviset.
? Vi har inte beslutat att ta bort detta, säger Leif Cramling, tredje ordförande i HRF och ansvarig för förhandlingsfrågor.
Han anser att bestämmelsen var en kvarleva från en annan tid. Den hängde samman med att medlemmen tidigare inte heller hade någon formell möjlighet att säga upp medlemskapet i facket. Enda sättet att lämna facket var att antingen gå över till ett annat fackförbund eller sluta betala avgiften, att straffa sig ur.
Svårt motivera klausulen
? Skälet för detta var att den enskilda människan inte skulle behöva motivera för sin arbetsgivare, som kanske var fientlig till fackföreningen, varför hon var medlem. Medlemmen skulle kunna säga till arbetsgivaren att hon måste vara medlem och inte kunde gå ur. Det fanns en strategisk tanke med detta, vårt syfte var inte att höja organisationsgraden, säger Leif Cramling.
Men i dag går det inte att försvara den här typen av bestämmelser, konstaterar han. Det går inte att motivera att arbetsgivaren bara ska få anställa den som är medlem i facket.
Beslut utan protokoll
Tidigare har det hänt att ombudsmännen strukit de känsliga meningarna på avtalsblanketten när en arbetsgivare satt sig på tvären. Då har det ibland ifrågasatts om ombudsmannen har haft rätt att göra det. Avtalsblanketten var ju godkänd av förbundsstyrelsen.
Är den nya blanketten behandlad i förbundsstyrelsen?
? Nej, svarar Leif Cramling. Den har diskuterats i stora förhandlingsdelegationen, men det finns vad jag vet inga formella beslut kring den. Jag tror inte ens att det finns något protokoll. Det var ingen stor diskussion kring detta utan det halkade igenom.
Har HRF någon gång drivit frågan om avtalsbrott för att en arbetsgivare som tecknat avtal med organisationsklausul sedan inte har följt den?
? Nej, det kan man inte göra, säger Leif Cramling. Däremot agerar vi givetvis om någon drar av facklig avgift från den anställdes lön men inte betalar in pengarna till förbundet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.