Kan man få pengar från staten för att skapa sysselsättning, utan att åstadkomma några nya jobb? Och kan man få det flera gånger i rad? Ja, den riksbekante småföretagaren Torgny Gustafson på Gotland har lyckats med detta. Och på länsstyrelsen och kommunen på Gotland, som har beviljat pengarna, är man i dag besvärad. Varför rota i detta?
I boken ?Striden i Stenkyrka, en facklig prövning? avslöjar Hotellrevyns redaktör Kerstin Ekberg de statliga bidragen till Gustafssons företag.
Torgny Gustafsson blev riksbekant när han stred med facket och vägrade sluta avtal för sina anställda. Efter bråket sålde han Ihrebaden, fortsatte med vandrarhem i Lummelunda och startade bolag.
När Gustafsson ägde Ihrebaden, det företag som avtalsstriden handlade om, fick han två lokaliseringsstöd på vardera 100 000 kronor. Här hade han dock anställda, även om det var säsongsjobb och inte den varaktiga sysselsättning som bidragen ska leda till.
Till vandrarhemmet i Lummelunda fick han tre gånger statligt stöd, utan att det blev några jobb.
I juli kom den senaste årsredovisningen för Gustafssons Vandrarhem AB in till PRV. Här framgår att det inte heller under 1998 har betalats ut någon lön från bolaget. Inte en timmes jobb har det blivit av de statliga stödpengarna.
Inga löneutbetalningar
Torgny Gustafsson har alltså drivit sitt bolag i åtta år utan anställda och utan att betala någon lön, inte ens till sig själv.
? Det låter ju lite märkligt att det inte finns några anställda, säger Hans Klintbom, kommunstyrelsens ordförande på Gotland.
Han är centerpartist och har suttit med som styrelseledamot i länsstyrelsen på Gotland, som dragit upp riktlinjerna för landsbygdsbidrag.
? Verksamheten ska vara tillväxtskapande på så sätt att den ger försörjning åt den enskilde företagaren och helst ökar antalet anställda. Så Torgny Gustafssons bolag borde ju åtminstone ge lön åt honom själv, säger Hans Klintbom.
Hemliga handlingar
Sedan 1998 har Gotlands kommun tagit över besluten om landsbygdsbidrag. En av handläggarna är Torben Söderberg, som har följt med från länsstyrelsen till kommunen. Han understryker att han inte kan uttala sig i enskilda ärenden, eftersom både ansökningshandlingar och beslut är sekretessbelagda.
? Här på Gotland hamnar bidraget ofta inom turistnäringen, och den är lite speciell. Även om den bara ger sysselsättning åt den som driver företaget så räcker det för bidrag.
När det gällerGustafssons bidrag, får vi ändå till slut en kommentar av Torben Söderberg.
? Jag förstår inte intresset för detta, det är ju ändå struntsummor det rör sig om. Vi ser främst på om verksamheten ger regionen tillväxt och inte till personen eller objektet. Man kan ju inte hålla på och älta en sak i 20 år utan måste gå vidare. Vi försöker se vilka förutsättningar det finns för företagandet framöver.
Men nu har bidragspåsen krympt, så Torben Söderberg håller på att se över villkoren för att att få stöd.
Innan kommunen tog över var Krister Granegård, planeringsdirektör på länsstyrelsen, högste ansvarige. Också han hänvisar till sekretessen och vill inte kommentera bidragen till Torgny Gustafsson. Han konstaterar:
? För att få bidrag krävdes inte att det skulle ge en massa jobb. Dessutom är det vanligt i ett företag att man inte tar ut någon lön i inledningen. Om det inte har skett några skattemässiga felaktigheter, är det svårt att ha några synpunkter på det.
Torgny Gustafsson själv säger så här:
? Jag har inte fått några bidrag som inte vem som helst skulle ha fått.
? Du har sagt i pressen att det är fel i boken. Vad är fel?
? Du kommer inte åt de uppgifterna som journalist, de är sekretessbelagda.
? Vill du berätta hur det hänger ihop?
? Nej. Men du bygger inte tre stugor för 150 000 kronor, de kostar snarare 450 000.
Statliga stöd till Torgny Gustafssons företag:
1984 100 000 kr
1986 100 000 kr
1991 66 000 kr
1996 osäkert belopp*
1997 37 500 kr
*1996 fick Gustafsson stöd till att bygga två uthyrningsstugor intill vandrarhemmet, 1997 till en stuga. Enligt Årsredovisningen har har investerat 297 862 kronor 1997 och 73 600 kr 1998. Båda gångerna fick han stöd.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.