Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Indonesien bryr sig inte om HRF-kongressens protester

Indonesiens ambassad har svarat på svenska fackets protest mot hur de anställda behandlades vid hotell Shangri-La i huvudstaden Jakarta. Allt har gått rätt till och följer landets lagar. Det är innebörden av svaret. Det tyder på att man struntar i protesterna.

Publicerad 27 juni 2002

Det var i maj som HRF-kongressen protesterade hos Indonesiens ambassad i Sverige mot händelserna vid hotell Shangri La i Jakarta.
Hotellets ledning hade avskedat fackliga företrädare och kallat in polis, som med misshandel och gripanden försökte slå ner en strejk. Strejken utlystes när företaget vägrade förhandla med de anställda om löner och pensioner.
Indonesien står och balanserar mellan demokrati och diktatur. Det är bara några år sedan diktatorn Suharto tvingades avgå och en folkvald president trädde till.
I juli tvingades denne bort från sin post, och vicepresidenten tog över.

Håller inte löftet
Indonesien har sagt att de ska följa de viktigaste reglerna om fackets och de anställdas rättigheter, regler som har fastställts av FN:s arbetsorganisation ILO. Men man har inget gjort.
? Det är dags att göra det nu, säger Per Persson, tredje ordförande i HRF.
Han hoppas att den uppmärksamhet som nu riktas mot Indonesien också ska göra att arbetsvillkor och fackliga rättigheter flyttas fram.
? Fackliga rättigheter är centrala i ett demokratiskt land, säger Per Persson.
I våras skrev HRF även till Världsbanken, som har lånat ut pengar till företaget, och till svenska regeringen, för att förmå den att påverka Världsbanken. Innebörden i brevet var de länder och företag som får låna pengar eller får bidrag av Världsbanken måste följa internationella regler om fackliga rättigheter.
När detta skrivs har varken de nordiska representanterna i Världsbanken eller svenska regeringen svarat.
Danska facket har, inspirerade av svenska facket, protesterat till Indonesiens ambassad i Köpenhamn.
Arbetstagargruppen inom ILO har också protesterat mot hur de anställda och facket på Shangri La har behandlats.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här