? Jag hör ögonblickligen nya ord. Ibland vill jag gå fram och fråga vad det kommer ifrån. Barbro Anderssons öron har övats upp under jobbet med ordboken ?Frukostflingor och nötknäppare?. Där har hon samlat över 1650 ord och uttryck från branschen.
Barbro Andersson är ombudsman på HRF och började samla uttryck från deltagare på fackets kurser redan 1995. Responsen på den första bokens ord har gjort att hon samlat dessa och nya bidrag i en nyutgåva.
Folk skickade in mer och hörde av sig och undrade om hon kände till deras uttryck.
De ord Barbro Andersson tycker är intressantast är de som slår uppåt, mot hierarkin.
? När ett uttryck föds är det ofta för att man inte kan protestera på något annat sätt, säger hon.
Men när det gäller gäster är det beteendet som ger upphov till uttrycket.
? En pinne är ju från början ett glas portvin. Och vem var det som kom och beställde in det, det var ju en ensam man. Och så blev han kallad en pinne.
För lite forskning
Men alla ord har inte varit så lätta att hitta förklaringar till. Barbro Andersson har fått ringa till vissa av bidragsgivarna för att få dem att förklara. Några ord är fortfarande olösta.
? Det forskas mycket om språk, men lite om yrkesspråket. Det skulle vara kul om det fanns, så att man fick lite impulser.
Du har inte funderat på att forska själv?
? Jo, men det är självförtroendet som sviktar, ?Kan jag det? liksom.
Barbro ser mönster i språket, sådant som hon skulle vilja gå vidare med.
? Jag har grunnat mycket på det, språkets betydelse och invandrarna och deras betydelse i branschen. Branschen skulle inte överleva utan dem. Och gamla ord som blir nya. Coffee House ? det är kaffehus som man hade förr.
Osynliga ska också synas
Nu när branschen är inne och trendig är det lättare att känna yrkesstolthet, tror Barbro Andersson . Men alla yrken i branschen syns inte.
1998 kom boken ?Golvmoppen och pepparkvarnen?, berättelser om folks förhållande till sina arbetsredskap.
? Det är många som inte syns som personer men som är viktiga ändå. Inget funkar om inte disken funkar. Ändå snålar man in på de grupperna. Som fackförening måste vi se till att alla yrkesgrupper får sitt eget värde. Alla måste få synas.
När boken kom fick bidragsgivarna varsitt exemplar. Att vara med i en bok kan stärka självförtroendet: Någon tycker att det man gör är viktigt.
? Folk i den här branschen har ju blivit behandlade?där nere, säger Barbro Andersson och visar mot golvet.
? Jag har själv sådana historier i min bakgrund. Jag var ensam morsa och jobbade på restaurang. Det fick man höra. Men inte av folk i branschen, där har alltid rätt mycket varit tillåtet.
Barbro har jobbat fackligt sedan 1977 och även politiskt.
Men tron på partiet fick sig en liten knäck i slutet av sjuttiotalet.
? Är du en sådan, sa en s-märkt riksdagspolitiker menande när Barbro berättade om sitt yrke som servitris.
Vad kände du då?
? Jag blev arg och besviken över att man kunde få höra något sådant.
? Det finns en förljugenhet även i dag i politiken. Man ser många ungdomar nu som är mer kritiska mot politiken. I dag använder alla partier orden som har varit bärande för socialdemokraterna. Solidaritet, rättvisa och frihet. Då tappar de ju i värde.
Numera ligger de politiska uppdragen på hyllan för Barbro. Bostadsrättsföreningen och HRF räcker för henne.
? Man kan vara med som medlem. Jag har funderat på det där, och på HRF, och kommit fram till att det är det här jag vill göra. Det är här jag vill jobba.
Nytt projekt på gång
Någon tredje version av Frukostflingor och Nötknäppare är inte planerad, även om folk har hört av sig med fler uttryck. Men har du en skröna från jobbet, så är Barbro intresserad av dem.
? Det är ofta allvar bakom historier om olyckor och fadäser. Arbetsmiljöproblemet syns väldigt tydligt där.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.