Hotellstäderskan
som vågar synas
Siv i Utsiktens reggaerum, som hon har varit med och inrett.
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellstäderskan som vågar synas

Siv Svensson älskar sitt jobb och gillar när det händer något. När »Konferensresan« spelades in på arbetsplatsen blev hon snabbt tv-seriens självklara stjärna.

Publicerad 19 april 2011

Efter regn kommer solsken. Det har livet lärt Siv Svensson. Men innan vi kommer till hur hennes livsvisdom formades gör vi ett nedslag på Utsikten Meetings i Nynäshamn. Högst uppe på en kulle med havsutsikt ligger konferenshotellet med plats för ­uppemot 500 gäster. Siv och hennes kollegor brukar städa 25 rum var om dagen. ­Behövs fler händer, finns det folk att ringa in.
– Jag upplever det inte som jobbigt, säger 59-åringen, som är smärt och smidig som om hon vore hälften så gammal.
– Jag går på gym, det hjälper mycket. Och så får alla anställda träffa en naprapat regelbundet. Jag försöker hålla mig igång. Förut hade jag hund, nu får jag nöja mig med att träffa och prata med andra hundar ute.

Vid årsskiftet hamnade hon och de andra på hennes arbetsplats i rampljuset. Kanal 5 sände sin första säsong av reality­serien Konferensresan. I sex avsnitt skildrades såväl konferensgäster som anställda.
Siv Svensson gillar när det rör på sig och händer något utöver det vanliga. Därför gjorde hon inte som sina städkollegor och sa nej tack till att medverka i tv-serien.
– Jag ville fram, jag vill synas! Så är det nu, men så var det inte när jag var ung, då var jag blyg. Nu glömde jag helt kamerans existens.
I fjorton dagar var inspelningsteamet där, och Siv är med i nästan alla program. Hon skrattar, det gör hon ofta. Nu skrattar hon åt scenen där hon har ett möte med en ­städfirma och ska testa en ny maskin – och kör rakt in i väggen! Och åt när hon knackade på bastudörren och frågade om hon fick vara med – det fick hon!
– Min chef säger att jag är född i fel stad, »Du skulle ju vara född i Hollywood!«. Jag och Persbrandt, du vet! skojar hon och skrattar igen.

Siv är en äkta Stockholmsböna med eken-dialekt. Hennes mormor var kokerska på Drottningholms slott, och Siv har träffat Gustav vi Adolf, kungens farfar. Hon fick till och med godis av honom, godis som hon inte vågade äta utan stoppade i fickan.
– Det var nog från mormor jag fick ­känslan för service. Som jag själv vill bli ­bemött, vill jag själv vara, sån är jag.
Därför kan det hända att man inte bara får ett fint och rent rum på Utsikten, utan också sin skjorta struken av Siv. Den som har riktig tur kan också få bo i ett rum som hon har varit med och inrett. Personalen delades upp i lag som fick designa ett rum på ­hotellet. Sivs lag ­kammade hem andra­priset med reggae-­rummet i gult, rött och grönt.
– Det är kul när vi lokalvårdare får visa vad vi går för, säger Siv.

Som ung drömde hon om att driva ett pensionat, men ödet ville annorlunda. Hon gifte sig och startade så småningom ett företag i tryckeribranschen tillsammans med maken. Kunderna var stora svenska tidskriftsföretag och de levde ett gott liv tills den dag det inte fanns någon annan lösning än konkurs, för att göra en lång historia kort.
Inte långt därefter brann deras hus på Värmdö ner. Ett element hade över­hettats och satt fyr på deras hem, som de gudskelov inte befann sig i just då. Två år ­senare fick maken en hjärtinfarkt på gräsmattan vid friggeboden de bodde i då. Han dog innan ambulanshelikoptern hann landa. Det ösregnade i Sivs liv. Ihållande regn. Och en ständigt mörk himmel.
– Min väninna bodde här i Nynäshamn, och sa: »Byt miljö!« Jag gjorde det och ­flyttade hit, till henne.

På Utsikten jobbade hon först lite extra, men så småningom sökte hon ett heltidsjobb och fick det.
– Nu är det toppen igen. Här är så trevlig stämning, så positiva människor. De ­kommer att få kasta ut mig härifrån!
Och i samband med flytten gick hon på fest och träffade en man som fyller hennes liv med kärlek. Tillsammans drar de norrut när de är lediga, åker skoter och fiskar.
Nu är det solsken där Siv går. Och ett litet glitter av Hollywoodglamour.

Hotellbranschen i tv-rutan

Konferensresan, där Siv var med, följer gäster och anställda på tre anläggningar i Stockholmsområdet. Säsong 1 är avslutad, gamla avsnitt går att se på ­kanal5play.se

Världens bästa hotell skildrar hotell Bolinder Munktell i Eskilstuna, där fem praktikanter med funktionsnedsättning sätter guldkant på tillvaron. Söndagar kl. 19.00, tv3. Gamla avsnitt på tv3 play här.

Hotellpraktikanterna Nio 18-åringar praktiserade på Clarion Stockholm. Den som ­presterar bäst vinner ett års avlönad trainee-anställning. Går att se på urplay.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här