Hanna, Zandra och Michaela har tillfälligt bytt gästservice på hotell Tinget mot orderplock på nätapoteket Apotea där behovet av fler anställda är stort.
Hennes nya arbetsplats är stor som sex fotbollsplaner. Och trots att Hanna Welander bara varit på Apotea i två veckor hittar hon ovanligt bra bland hyllor och gångar med receptbelagda mediciner, nappar, hudkräm, vitaminer och flytande tvål.
Hanna drar runt en stor vagn när hon plockar ihop ordrar, här finns totalt 30 000 olika produkter.
– På gaveln av vagnen sitter en Ipad som visar på vilken sektion varan finns, hur den ser ut och hur många det ska vara av den. Det är inte svårt. Däremot var det svårt de första dagarna att veta vilken sektion som var A, B, C, D, E. Men alla som jobbar här är väldigt hjälpsamma, det är bara att fråga om man undrar något.
Hanna Welander jobbar annars på hotell Tinget i Sala där hon växlar mellan att sitta i receptionen och att stå i puben. Det är ett litet hotell med fem anställda och har, som så många andra i branschen, drabbats hårt i coronatider.
Det känns bra att vi är tre kollegor från Tinget som gör det här tillsammans.Hanna Welander
Så när chefen frågade Hanna Welander och två av hennes kollegor om de kunde tänka sig att jobba hos Apotea ett tag svarade de ja. De var medvetna om den svåra situationen för hotellet och ville göra vad de kunde.
– Allt gick väldigt fort. Vi är glada att ha ett jobb att gå till. Det känns bra att vi är tre kollegor från Tinget som gör det här tillsammans, vi som jobbar där är som en familj, säger Hanna Welander.
I vanliga fall brukar Zandra Fredriksson städa på hotell Tinget. Hon berättar att de fick en dags introduktion på Apotea där de gick igenom sekretess och en massa andra papper. Och så visade personalchefen dem runt och talade om vem de skulle vända sig till om de hade frågor eller fick problem. Sedan var det bara att ge sig ut och plocka ordrar.
Vi från Tinget ses inte så mycket under arbetsdagen, men vi tar alltid rast ihopZandra Fredriksson
– Vi från Tinget ses inte så mycket under arbetsdagen, men vi tar alltid rast ihop och så samåker vi hit och hem, vilket är skönt eftersom vi jobbar fram till midnatt. För mig som bara jobbar morgnar annars är det ovant att jobba så sent. Men allt är lite konstigt nu, det är bara att gilla läget, säger Zandra Fredriksson.
De slutar vid midnatt alla dagar utom fredag. Måndagarna är tuffast, då jobbar de mellan 12.00 och 24.00. På helgerna är de lediga.
Det är Michaela Freese-Kastner som är chaufför och hämtar och lämnar de andra. Det är drygt två mil mellan Morgongåva och Sala. Själv bor hon en bit utanför Sala så det blir ytterligare en sträcka att köra.
– Jag är väl hemma runt ett på nätterna. Det är svårt att varva ner och somna på en gång. Jag brukar titta på någon Netflix-serie, säger Michaela Freese-Kastner som annars städar och sitter i receptionen på Tinget.
Medan Hanna Welander och Zandra Fredriksson rör sig runt och plockar ihop ordrar på sina vagnar står Michaela och packar dem i kartonger. Hon ser på en display vilka produkter som ska ligga i varje kartong.
När hon är klar trycker hon på två svarta knappar och så far kartongen i väg för att kontrolleras, förslutas och levereras.
– Vi rycker in på de stationer där det behövs, därför är det lite olika hur vår arbetsdag ser ut.
Står det vagnar som inte är färdigplockade fortsätter vi med dem, annars är det packning. Men att stå ett helt arbetspass och bara packa varor i kartonger är rätt jobbigt, säger Michaela Freese-Kastner.
Hon har ett par hörlurar hängande runt halsen, men tycker inte om att ha musik i öronen när hon packar. Däremot lyssnar hon på både poddar och musik när hon går runt med vagnen och plockar ordrar. Det hörs hyfsat i lurarna trots lite slammer runt omkring, men ska hon verkligen höra allt som sägs i en podd är det högsta volym som gäller.
Zandra Fredriksson greppar en mindre specialvagn med stora bruna kartonger på. Den är till för när en kund som till exempel ett äldreboende beställer mycket av en enda vara. De vagnarna kräver inte lika mycket spring och går fortare att fylla.
Deras arbetsdag började 16.00 och nu är klockan 18.00 och det är dags för en halvtimmes middagsrast. De tar trappan upp till lunchrummet och slår sig ner i var sin fåtölj. Hanna är van att alltid äta på hotellet när hon jobbar och har ingen rutin på detta med matlådor och egna middagar. För henne blir det två äggmackor från kafeterian. Zandra kör matlåda och Michaela som ätit stadig lunch nöjer sig också med en smörgås.
Inhoppet på Apotea
- Nyttigt att få inblick i en annan bransch. Kan vara bra att ha på cv:t.
- Man kan längta lite efter de vanliga arbetsuppgifterna och de andra hotellkollegorna.
- Trevligt med personalrabatt på Apoteas produkter.
- Kvällsarbetet påverkar privatlivet. Det krävs en förstående familj.
– Vi sitter alltid tillsammans och äter. Och under middagsrasten brukar jag alltid passa på att ringa min man och min tonårsdotter och höra hur de har det, säger Michaela Freese-Kastner.
För är det någon som fått känna av förändringarna senaste veckorna, förutom trion från Tinget, är det deras sambor, barn och hundar. Från en dag till en annan är deras maka, sambo eller matte inte hemma på kvällarna längre.
Alla tre säger att familjerna ändå är förstående och vet att det handlar om deras jobb och inkomst i en väldigt speciell tid. De tror att de kan hålla ut så länge det behövs. Samtidigt längtar de tillbaka till Tinget, till sina stamgäster, efter att bädda sängar, dammsuga, ordna med konferenser och att få använda hjärnan till olika uppgifter.
Sedan saknar de så klart sina två kollegor som är kvar på hotellet och som får agera allt i allo i deras frånvaro.
– Men jag tror att det här är en nyttig erfarenhet, vi har fått lära oss hur det funkar i en annan bransch. Det kan nog vara bra att ha på sitt cv, säger Hanna Welander.
När hon kommer hem har hon gått 20 000 steg och klockan är runt halv ett på natten. Hundarna är glada att se henne, hon försöker tysta dem så att de inte ska väcka hennes sambo. Hon lyssnar på podden Sleepy där en australiensisk man med mörk röst läser barnsagor. Den hjälper henne att varva ner.
På frågan var de känner sig mest trötta efter en arbetsdag på Apotea tycker Michaela Freese-Kastner att hon blir mest trött i huvudet, Zandra i baksidan av låren och Hanna i fötterna.
Men de är ett slags hjältar som inte knorrar i onödan och som raskt ställde om för att över huvud taget ha ett jobb.
I skrivande stund kör Apotea dygnet runt och skickar runt 40 000 paket varje dag. Samtidigt bygger de ut för att öka kapaciteten längre fram. Byggjobbarna bor så klart på hotell Tinget.