Härliga vintersoppor
Morotssoppa med citronkräm. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Härliga vintersoppor

Lättlagade, nyttiga, billiga och praktiska. Systrarna Eisenman ser gärna soppskålar på matbordet. Här delar de med sig av recept på två värmande soppor.

Publicerad 17 februari 2009

– Soppor kan varieras efter säsong och tillfälle. Och det måste inte vara tråkig vardagsmat. Man kan lyxa till den till fest och förbereda den i god tid, säger Lisa Eisenman Frisk om hennes och systern Monicas favoriträtt.
– Barn gillar också soppa, bara man inte har i för konstiga smaker. Och så kan man laga mycket på en gång och frysa in. Dessutom är det ganska nyttigt.

Morotssoppa med citronkräm

4 portioner
1 kg morötter
1 gul lök
5 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 tsk spiskummin
1, 5 tsk curry
1 l kycklingfond
1 dl vitt vin
skal från 1 citron
2 tsk citronsaft
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
1 kruka färsk koriander
nymalen svartpeppar

ol>
  • Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök.
  • Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt. Låt steka i 5 minuter. Slå på buljong och vin. Koka morötterna mjuka i cirka 15 - 20 minuter.
  • Gör citronkrämen genom att tvätta citronen, riv skalet och blanda med crème fraiche.
  • Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, mixa hastigt.
  • Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera till ett gott bröd.
  • Supersnabba kikärtsoppan

    4 portioner
    1 gul lök
    3 vitlöksklyftor
    1 fänkålshuvud
    2-3 rosmarinkvistar
    olivolja
    lite chiliflakes (om så önskas)
    2 burkar kikärtor à 400 g
    1 l grönsaks­buljong
    nymalen svartpeppar

    Basilikaolja:
    1 kruka färsk basilika
    1 dl olivolja

    Tillbehör:
    färskriven parmesan
    ett halv paket bacon

    1. Skala och skiva lök och vitlök. Skiva fänkålen (spara vipporna). Hacka rosmarinen.
    2. Hetta upp lite olivolja i en rymlig kastrull. Häll i lök, vitlök, fänkål, rosmarin och eventuellt lite chiliflakes om du vill ha en hetare smak. Fräs tills löken och fänkålen mjuknat.
    3. Tillsätt en burk kikärtor med spad och enbart spadet från den andra burken, samt buljongen. Sjud i 10 minuter. Kör i mixer, häll sedan ner de hela kikärtorna i soppan, hetta upp på nytt och smaka av med salt och peppar.
    4. Mixa basilika och olivolja. Ringla lite basilikaolja över soppan och dekorera med fänkålsvipporna eller rosmarin.
    5. Servera med massor av färsk­riven parmesan och strimlat, knaperstekt bacon.

    Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan

    Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

    Varje vecka, direkt i din inkorg.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här