Här är lagspel avgörande
Bouleguiderna Sarah Vanoverschelde och Raphael Gharany. Foto: Annika af Klercker
Arbetspasset Boulebar

Här är lagspel avgörande

Soligt väder i dag igen! Då blir det rusch och fullsatt i restaurangen på Boulebar Rålambshov. Avslappnad lagkänsla behövs för en lyckad kväll, både ute på boulebanorna och inne i köket.

Publicerad 4 juli 2018

Det är en solig, stekhet eftermiddag i Rålambshovsparken i Stockholm.
På Boulebar Rålambshov råder lugnet före stormen. Gruset är krattat, baren påfylld och i köket preppas det för fullt.
Ännu är det glest mellan gästerna, men boulebanorna är redan full­bokade och restaurangen kommer snart att fyllas av människor.

Det fina vädret har skapat en rusch som hållit i sig i flera veckor, berättar köksmästaren Sara Blomberg. Hon har fullt upp med att förbereda den sydfranska bistromaten som är Boule­bars signum.
– Det har varit väldigt mycket folk och vi har jobbat långa dagar. Vi har inte fått tag på tillräckligt många kockar. Men gemenskapen på jobbet gör att man orkar. Vi backar varandra när det kör ihop sig, säger Sara Blomberg.

På Boulebar handlar det mesta om Sydfrankrike och boule, eller pétanque, som det också benämns på franska. Därför finns här en unik yrkesgrupp, bouleguiderna. Under kvällen kommer de att introducera många sällskap till boulens grunder.
Raphael Gharany är en av dem som delar med sig av sin kunskap om sporten. Han har spelat boule sedan han var fem år gammal och vunnit en bronsmedalj i världsmästerskapen. Jobberbjudandet på boulebar fick honom att flytta till Sverige från Tyskland.
– Jag har länge funderat på hur jag skulle kunna leva på mitt intresse. Så det här är som en dröm för mig. Jag har fått många nya vänner här i Sverige tack vare jobbet, säger han.

Det viktigaste är inte att bli duktig, utan det sociala.Raphael Gharany, bouleguide

I kväll kommer Raphael Gharany att guida flera sällskap. Det är mest företag och kompisgäng som kommer hit. Och de flesta har aldrig hållit i ett bouleklot innan.
– Boule är en väldigt taktisk sport, så vi får nöja oss med att förklara grunderna. Men det viktigaste är inte att bli duktig, utan det sociala. Eftersom det är en långsam sport finns det gott om tid för att umgås. Boule får människor att slappna av. De tar av sig sina fina kavajer och sänker axlarna, säger Raphael Gharany.

För att bli bouleguide krävs ett intresse för sporten, men den utbildning som behövs för att vara guide får personalen när de anställts. Därför är det många unga som börjar arbeta som bouleguider. Det berättar Elin Jörnegård som är vice boulebarchef.
– Personligheten och intresset för att lära ut boule går före yrkeskunskaper hos dem vi anställer. Det är roligt att se hur de unga utvecklas över en sommar. När de går härifrån har de ett självförtroende som kungar, säger Elin Jörnegård.

Eftermiddagshettan övergår i ljummen sommarkväll. Flera stora sällskap har tagit plats på boulebanorna och i restaurangen. Nu börjar den mest intensiva tiden på dagen.
Servitören Henrik Jacobsson är arbets­ledare för serveringspersonalen. Han berättar att de försöker bemanna så att det snarare är för mycket än för lite personal under ruschen.
Vid soligt väder räknar de alltid med att restaurangen blir fullsatt.
– Vi vill skapa en avslappnad känsla där gästerna kan släppa vardagsstressen. Men det fungerar ju inte om servisen är jättestressad. Det smittar av sig på gästerna, säger han.

Liksom Sara och Raphael tycker Henrik Jacobsson att det bästa med jobbet är gemenskapen med kollegorna. Han tror att den beror på att arbetsgivaren är mån om personalens lagkänsla.
Varje år träffas all personal på Boulebars åtta boulebarer under några dagar för att gå på föreläsningar, umgås och så klart spela boule.
– Företaget satsar på personalen, oavsett om man är tillsvidare­anställd eller säsongsanställd. Det är också många som kommer tillbaka och jobbar säsong efter säsong, säger han.

Att Boulebar valt att helt ta bort dricksen tror Henrik Jacobsson kan bidra till att minska konflikter i personalgruppen och göra att lagkänslan stärks.
– Jag tror det betyder mycket. Vi har ju fått höjda löner i stället och det blir inte några konflikter om hur dricksen ska fördelas. Dessutom minskar risken att man ger mer uppmärksamhet till gäster som ser ut att ha mer i plånboken. Alla ska behandlas lika här, säger han.

När jag är ledig kommer jag ofta hit och spelar boule och dricker kaffe. Axel Karlsson, baransvarig

Bakom bardisken står Axel Karlsson som är baransvarig. Han berättar att han har svårt att hålla sig ifrån jobbet på sina lediga dagar.
– När jag är ledig kommer jag ofta hit och spelar boule och dricker kaffe. Alla vänner är ju här, säger han.
En utmaning han fått anta som bartender på Boulebar är att lära sig det mesta om den franska aperitifen pastis. Speciellt viktigt är det när gäster från boulens hemland ska beställa.
– När det kommer fransmän hit så gäller det att ha full koll på grejerna. De vet precis hur de vill ha sin pastis.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här