Här är facket på banan
Nikola Velemir. Foto: Fredrik Karlsson
Arbetspasset O'LEARYS KARLSTAD

Här är facket på banan

Bowling, drinkar – och skickligt klubbarbete. Vi hänger med bartendrarna Nikola, Johanna och Pernilla under en fredagskväll på O'Learys i Karlstad.

Publicerad 23 oktober 2020
Nikola Velemir. Foto: Fredrik Karlsson

Regnet öser ner över Karlstad den här fredagskvällen. Men inne på O’Learys vid stadens stora torg märks höstrusket inte mycket av. I högtalarna spelas Daft Punk och aw-gängen sitter utspridda i fåtöljer, eller står vid shuffle­boarden. En trappa ner får musiken kämpa mot dånet av bowlingklot.

Bartendern Nikola Velemir lutar sig fram över baren för att höra gästernas beställningar.
– Två Staro och så hade vi bokat bowling, säger en man i chinos och ljusblå skjorta.
Nikola serverar ölen och knappar på en skärm bakom baren.
– Det blir bana fem för er, säger han.

Därmed är alla öppna bowlingbanor fulla. En ganska normal fredagskväll, för att vara coronatider, säger Nikola mellan beställningarna av öl och popcorn.
– Vi brukar ha väldigt mycket att göra på fredagar och lördagar. I coronatider är det inte så mycket folk, men vi är inte heller lika många som jobbar.

Vi var så nya, men vi fixade en massa saker på ett bra sätt.Nikola Velemir

Nikola är ordförande för HRF-klubben här. Den var helt nystartad i mars när coronapandemin slog till, och all personal varslades om uppsägning.
– Det var tur och otur samtidigt på något sätt. Vi var så nya, men vi fixade en massa saker på ett bra sätt. Vi har också tur, vår arbetsgivare vill göra saker på bra sätt, säger Nikola.

Det blev många möten med arbets­givaren och arbetsledarna, berättar han.
– Alla arbetade väldigt hårt för att vi skulle få jobben tillbaka. Det var allas mål. Varje dag snackade vi. Alla hjälptes åt, vi i klubben, facket, arbetsgivaren.

Pernilla Norrby. Foto: Fredrik Karlsson

För de flesta fast anställda blev varslet aldrig verklighet. Så var det för Pernilla Norrby, som står i stora baren en ­våning upp. Hon är tillbaka på 75 procent sedan någon månad tillbaka. På hennes skärm dyker servisens dryckesbeställningar upp, samtidigt som hon serverar bargäster. En uppklädd tjej beställer jordgubbs­daiquiri.

– Fyror eller sexor? frågar Pernilla samtidigt som hon tar fram isfacklor att sätta i en födelsedagsdessert.
På grund av coronaviruset är många bord i den stora matsalen avstängda, vilket kan ge en felaktig bild av att det inte är så mycket folk, säger Pernilla.
– Vi har ju jättemånga platser, det är fortfarande mycket folk när det är halvfullt. Många gäster förstår inte att vi har mycket att göra.

Flera i personalen pluggar och drygar ut studiestödet med jobb här. Så gör Johanna Sjödahl som läser personal­vetenskap. Hon är också bartender,men fyller ett tomt pass i servisen.
– Vi får hjälpas åt nu. Jag är anställd som bartender men serverar och fixar med bowlingen.

Johanna Sjödahl. Foto: Fredrik Karlsson

Johanna tycker att fackligt arbete är intressant, men med heltidsstudier och halvtidsjobb tvekar hon att ta en plats i klubbstyrelsen.
– Jag har fått frågan och inte bestämt mig än. Jag tycker att det är kul och vet att jag blir väldigt engagerad, och då vill jag kunna lägga den tid som behövs.
Hon tror att coronapandemin har gjort att folk fått upp ögonen för facket.
– Innan tror jag att det var många som inte brydde sig så mycket, men nu är det många som engagerar sig.

Även Nikola tror att intresset för facket har ökat med corona, även om klubben tappat många medlemmar.
– Innan var vi typ 30 medlemmar, nu är vi typ tio. Men nu börjar även de som jobbar extra komma tillbaka, så nu kanske vi kan bli fler igen, säger Nikola och växlar några ord med en kille i O’Learysgrön pikétröja.

Fredagskväll på O’Learys

17.00  After work-gäng, en och annan barnfamilj. Kvällen startar ganska lugnt.20.00 Middagssällskap blandas med kompisgäng och företag. Bra drag!23.00 Festprissarna kommer och matgästerna övergår till att bli bargäster. Högt tempo.03.00 Stängningsdags. Vakterna hjälper till att få ut de sista gästerna.

En extrajobbare som arbetar sitt första pass på ett halvår, förklarar han.
– Han har inte jobbat här sedan coronan slog till.

En kvinna i bowlingskor kommer fram till baren. Ett klot har fastnat. Nikola springer i väg. Han har fortfarande många timmar kvar.
Tidigare hade O’Learys öppet till 02 på fredagar och lördagar. Men nu har kommunen förlängt tillståndet med en timme, berättar Nikola när han är tillbaka i baren.
– De vet att det är kris i branschen, så det är för att kompensera för tappade intäkter.

Först klockan 04 kommer han att släcka och låsa efter sig innan han går hem. Han säger att det är helt självvalt.
– Det funkar bra för mig. Jag gillar att jobba helgkvällar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här