Gör research på rosévinet!
Allt är inte gott som glimmar rosa. Foto: Colourbox
På menyn dryck

Gör research på rosévinet!

Det är kul att vara spontan, men läs på lite i förväg när det kommer till rosé. Av Systembolagets utbud är fyra av fem inte prisvärda.

Publicerad 30 juni 2017

Systembolagets sortiment av rosé är en brokig skara viner. I det ordinarie utbudet är det bara en femtedel av vinerna som klarar betyget prisvärt eller bättre. Med andra ord: håll utkik efter rekommendationer.

2015 Puycheric Syrah Rosé, Frankrike, 2209, 69 kr. Budgetrosé, törstsläckande med hallon, smultron och citrus i både doft och smak.

Franska roséviner leder överlägset ligan över de bästa vinerna i kategorin. Frankrikes rosétradition är djupt rotad, speciellt i regioner där man producerat rosé i generationer. Provence, Rhône och Languedoc-Roussillon är ursprung som gör viner av hög kvalitet i hyggliga prislägen. Likaså i bland annat norra Spanien, Österrike och delar av Italien.

2016 Domaine de Collavery, Frankrike, 2859, 87 kr 750 ml. Läskande av hallon, färska örter, röda vinbär och grapefrukt. Tydlig rosékänsla.

Under vår och sommar skjuter försäljningen i höjden. Den friska, okomplicerade stilen ger vinerna dess fenomenala förmåga att passa årstidens lättlagade rätter. Sallader, primörer och småplock, men också smakrika rätter med grillat kött eller fisk gynnas av rosévinets fräschör och finstämda frukt.

2015 Côtes du Rhône Pierre Paul Rosé, Frankrike, 74125, 95 kr. Ekologiskt med toner av mineral, söta hallon, jordgubbar och lime.

Drick rosévin kylt men inte iskallt, 7–9 grader är lämplig serveringstemperatur. Rosé bör drickas ungt, vinerna gynnas sällan av lagring och därför finns ingen anledning att bunkra för framtida bruk.

Varning utfärdas för roséviner med sötma. De är visserligen insmickrande och lättgillade men den kladdiga upplevelsen är sällan lämplig i kombination med mat.