Godaste korvsenapen!
Foto: Stefan Wettainen
På menyn proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Godaste korvsenapen!

Kristofer Franzén är författare, grisägare och funderar på att bli korvfabrikör. Vem är mer lämpad att tipsa om sin bästa senap?

Publicerad 18 februari 2011
inlinebild
Senapsfrö, vatten, salt och vinäger – allt som behövs för senap. Foto: Stefan Wettainen

Han är forskaren som sadlat om till en helt annan form av korvstoppning. Nu kommer Kristofer Franzéns bok om att göra sin egen korv. Nästa dröm är att öppna en egen korvfabrik.
Det började med bloggen »Mat och politik«, men blev allt mindre politik och mera mat och livsmedel – med betoning på charkvaror.
Kristofer Franzén, som då jobbade som datorforskare, var upprörd över all skräpkorv som fanns på marknaden och lanserade »den socialistiska salamin«.
– Jag ilsknade till och tyckte att om det nu inte fanns något vettig korv att köpa fick jag väl lära mig att göra den själv.

Efter en kurs i mathantverk började han experimentera på egen hand. Snart kommer resultatet i boken »Korv – den godaste korven stoppar du själv« (Bonnier Fakta).
Kristofer har flyttat ut på landet, skaffat en skock Linderödsgrisar och planerar nu att starta egen korvtillverkning.
– Även om utbudet börjar bli bättre finns det ett stort behov av riktigt bra korv. Det finns fortfarande mycket bluffkorv, även bland dem som försöker se hantverksmässiga ut.
Vilka är favoriterna, då?
– En grillad salsiccia eller en tysk weisswurst. Fast jag vet inte vad som skulle kunna slå en perfekt fänkålskryddad salami.

Fakta

Kristofers bästa korvsenap

  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk bruna senapsfrön
  • 2 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk vinäger

Mal de gula senapsfröna fint och de bruna till valfri grovlek.
Blanda de malda fröna med vattnet och saltet och tillsätt vinägern. Låt mogna åtminstone till nästa dag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här