”Alla kan laga thailändskt”
Wasana Chiangklung lär ut den thailändska kokkonsten, men gillar svensk mat som kåldolmar. Foto: Stefan Wettainen
På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Alla kan laga thailändskt”

Wasana Chiangklung är en av det thailändska kökets ambassadörer i Sverige. Hon håller matlagningskurser och anspassar recepten till svenska råvaror -- fast på thailändskt vis. Hennes bästa råd till hemmakockar är att våga smaka sig fram.

Publicerad 18 februari 2011

Wasana Chiangklung har bott i Sverige i nio år. Hon kommer från norra Thailand och hade egentligen ingen restaurangerfarenhet därifrån, men när hon fick barn blev hon sugen på att lära sin dotter de thailändska smakerna. I dag håller hon kurser i thailändsk matlagning och vidareutbildar sig på restaurangskola.
– Intresset för thailändsk mat är jätte­stort. Många svenskar vill lära sig. Nu är det lättare att få tag i rätt ingredienser också. Men jag försöker anpassa min mat till svenska råvaror – fast på thailändskt vis.
Wasana håller sina kurser hemma hos eleverna själva och visar dem hur man ska tänka på thailändska i det egna köket.
– Framför allt handlar det om att lära sig att smaka av. Många vågar inte det, utan gör bara som det står i receptet. Thailändsk matlagning handlar väldigt mycket om att smaka sig fram medan man håller på.

Thailändsk mat bygger på grundstenarna surt, salt, sött och starkt. Lime kombineras med fisksås, socker (ibland palmsocker) och paras ihop med chilistark hetta. Det är just de kombinationerna som vi lärt oss att älska.
Och det gäller som sagt att ta till smaklökarna för att hitta de rätta proportionerna. Det är sällan man ser en thailändsk kokerska med timer eller digitaltermometer. Eller som den kände tv-kocken Keith Floyd uttryckte det: »Koleldade spisar har ingen termostat.«
– Det är absolut inte svårt att laga thaimat. Vem som helst kan lära sig det. Ofta är det väldigt enkla rätter som dessutom går fort att göra, säger Wasana.

Numera börjar det bli vanligt med asiatiska livsmedelsbutiker även i lite mindre städer. Dessutom finns det större svenska varumärken som säljer asiatiska ingredienser i helt vanliga mataffärer. Många saker går även att beställa på internet. Ändå kan det vara svårt att hitta exakt rätt ingredienser och kvalitén kan vara väldigt varierande.
– I Stockholm, där jag bor, är det inga problem att hitta thailändska råvaror, men det kan vara svårt på andra håll. Därför väljer jag att försöka anpassa mig till de svenska råvarorna så mycket som möjligt. Det blir mycket enklare då. Många saker går att ersätta med svenska liknande alternativ.

Wasana äter mer än gärna svensk mat. Hon är gift med en svensk man och älskar kåldolmar. Hemma brukar de varva thaimat och svensk husmanskost, dottern gillar båda lika mycket. Just nu gör Wasana sin praktik på NK i Stockholm och lär sig ännu mer om den svenska maten.
– Jag kände att jag ville lära mig mer fakta om livsmedelshantering. Min förhoppning är att kunna ha riktigt många kurser i framtiden och få fler svenskar att våga prova själva. Det är därför jag tycker att det är så viktigt att jag kommer hem till dem i stället för att hyra en lokal. Då upptäcker de att det inte är några konstigheter.

En fördel med det thailändska köket är att det ofta innehåller betydligt mer grönsaker än svensk husmanskost. En stor del av hemligheten bakom lyckad thaimat är att grönsakerna är färska och fräscha och tillagas väldigt hastigt. Över huvud taget är snabbheten en viktig faktor i thaiköket, några långkok är det knappast tal om. Att satsa på en rejäl wokgryta är därför en bra början.
Sedan är det bara att börja smaka sig fram. Som Wasana Chiangklung säger:
– Alla kan laga thaimat. Det räcker med att kunna sätta på spisen.

Måsten i den thailändska skafferiet

  • Fisksås »Nam plaa«.  I stället för salt.
  • Chili Oftast små färska frukter.
  • Currypasta Finns flera olika, t ex röd, gul och grön.
  • Citrongräs Skärs i bitar och ska inte ätas. Går att frysa.
  • Kaffirlime Både bladen och skalet används. Går att frysa.
  • Galangal Släkting till ingefära, kan ersättas med färsk ingefära.
  • Koriander Både bladen, roten och fröna används.
  • Kokosmjölk eller -grädde Vanligen på burk, köp helst asiatiska märken.
  • Thaibasilika Finns både »Holy Basil« och »Sweet Basil«.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här