Full fart in i hösten
för Ålands krogkök
Färjetrafiken förser den åländska huvudstaden Mariehamn med nya gäster varje dag. Ändå vilar delar av staden helt stilla om kvällen. Foto: Henrik Witt
världen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Full fart in i hösten för Ålands krogkök

Åland är som ett eget rike, extra vackert under högsäsongens sista veckor. Färjorna fyller ön med gäster från Ästersjöns alla länder och gör att känslan av sommar varar några veckor extra.

Publicerad 23 september 2010

Vid Ålands osande spisar och slamrande disk har säsongsarbetarna umgåtts intensivt sedan i maj. Snart ska de skiljas åt igen. I mitten av september är säsongen över, även om färjorna fortsätter att föra gäster till ön.

Tack vare konferenser och färjetrafik kan de flesta krogarna hålla öppet året runt, men under sommaren fördubblas antalet restauranganställda. Personalen kommer till största del från Åland eller fastlandet i Finland. Svenskarna är ganska få, trots närheten till Sverige och det gemensamma språket.

Karin Wallén och fotograf Henrik Witt åkte till Mariehamn och fångade sensommarstämmingen i köken på restaurang Indigo och FP von Knorring.


Åland

Åland har en befolkning på drygt 27 000 personer, varav cirka 11 000 bor i Mariehamn. Ändå finns så många som 16 kommuner spridda över öarna. Offentlig sektor är med andra ord en viktig arbetsgivare, men också turistnäringen står för många arbetstillfällen.

De senaste åren har restaurangutbudet i Mariehamn ökat stadigt, med en eller två nyetableringar per år. I dag finns ett dussintal restauranger plus ett antal mindre snabbmatskök och pizzerior.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här