Få rätt start
på nya jobbet
Foto: Kristin Lidström
På jobbet snabbkurs
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få rätt start på nya jobbet

Första jobbet eller ett nytt steg i arbetslivet -- klart du vill göra ett gott intryck. Här är åtta tips för att balansera rätt från början.

Publicerad 26 september 2013
inlinebild
Foto: Kristin Lidström
  1. Matcha dig med nya jobbet. Många av branschens arbetsplatser är unikt öppna för allmänheten. Utnyttja det! Ta en  sväng förbi hotellet, restaurangen eller kaféet och kolla lite diskret på allt från frisyrer till hur dina blivande kollegor är mot varandra och gästerna. Går det inte att spana med hedern i behåll? Efterforskningar på nätet och under anställningsintervjun ger ledtrådar till stil och stämning på stället.
  2. Kolla med facket. Att det finns ­kollektivavtal så klart. Men också om det finns platsombud eller HRF-klubb på arbetsplatsen. Passa på att höra efter om det finns något annat att ­berätta om arbetsgivaren ur fackets synvinkel. Förvarnad är förberedd!
  3. Håll lagom hög profil. Dina fina meriter har gett dig den här tjänsten. Men om din titel inte är »omorganisationskonsult« är det smart att vara uppmärksam på hur dina nya arbetskamrater jobbar och ge deras metoder chansen. Vänta lite med invändningar, egna förslag eller olika försök att få alla att göra på »ditt sätt«.
  4. Våga fråga. Kanske är du lyckligt lottad och har fått en fantastiskt detaljerad introduktion till arbetet? Full koll på allt från kassasystem till kaffemaskin? Skämt åsido, det finns alltid något du behöver veta. Den som kan svaret allra bäst är ofta en jobbarkompis. De flesta gillar att visa vad de kan eller bjuda på goda råd. Speciellt om du ställer frågorna med lite tajming och inte när utcheckningskön når ut på trottoaren.
  5. Präktigt värre. Se till att du har rena naglar, luktar gott ur munnen, har prydliga kläder och inte värre frisyr och skäggstubb än resten av de anställda. Var artig och uppmärksam. Låt bli att greja med mobilen. Kort sagt, var lite extra präktig i början. Ta inte i så att det blir ohållbart bara.
  6. Visa respekt. Försök lära dig namnen på så många som möjligt, och komma ihåg vem som gör vad. Om du tror att du sagt eller gjort något fel, be hellre om ursäkt en gång för mycket än en gång för litet. Håll inne impulser att hänga med i gnäll och skitsnack.
  7. Bli inte Bror Duktig. Du brinner kanske för ditt nya jobb och är på plats först, skippar pauser, vill visa vad du kan, putsar ytor eller grytor om det blir en minut över. Det är toppen, men dämpa dig lite grann. Folk kan känna sig utkonkurrerade, hotade, få dåligt samvete för att de håller lägre tempo och en hel massa saker. Plus att du riskerar att köra slut på dig själv.
  8. Stå upp för dig själv! Många av råden ovan handlar om att smälta in. Men det betyder inte att du ska låta någon köra över dig, tanken är att du ska trivas och få respekt på ditt nya jobb. Är det något eller någon som går över gränsen säger du ifrån, vänligt men bestämt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här