Etage gör gott på flera plan
Arbetsmiljö och hälsa är frågor som engagerar Åsa Björkbacka, hotellreceptionist på Etage. Foto: Jonas Bilberg
Arbetspasset Clarion Collection Hotel Etage

Etage gör gott på flera plan

En höj- och sänkbar receptionsdisk. Bidrag till både friskvård och arbetsskor. På hotel Etage är de anställdas hälsa viktig. Men allt började med att receptionisten Åsa gick en skyddsombudskurs.

Publicerad 27 januari 2017

För att komma till receptionen på Clarion Collection Hotel Etage får man ta en glashiss som åker upp längs med husfasaden. Vid incheckningsdisken på fjärde våningen står Monia Sommer och arbetar vid datorn.

Sedan i höstas är halva receptionsdisken höj- och sänkbar. Tidigare var receptionisterna tvungna att sträcka ner armarna för att nå tangentbordet. Nu kan de stå med stöd för armarna.
– Man känner sig mer avslappnad och jag tror att gästerna märker det också. Jag har lite ryggproblem som beror på olika saker. Det är ju en del kånkande av möbler i konferensen och vi springer till tvättstugan och byter i maskin, ofta i ganska högt tempo. Men nu har det faktiskt varit bra en längre tid, berättar Monia Sommer.

Åsa Björkbacka, receptionist och skyddsombud.

Det var receptionisten Åsa Björkbacka, arbetsplatsens skyddsombud, som drev frågan. Under våren gick hon arbetsmiljöutbildningen BAM.
– Efter kursen tänkte jag att jag testar något, bara för att hålla kunskaperna färska.

Hon skrev en text där hon pekade på att man behöver kunna variera sin arbetsställning. Sedan fick arbetsgivaren välja hur detta skulle lösas.
– De löste det bra, tycker jag. Det var lätt att få en förändring.

I ungefär samma veva började Åsa fundera på om inte friskvårds­bidraget var lite lågt. Det var 500 kronor om året som kunde användas antingen till friskvård eller skor. De flesta valde skor.
– Jag tyckte att det borde höjas, plus att friskvårdspengar egentligen inte ska gå till skor. Arbetsgivaren höjde till 1 000 kronor för friskvård och så har vi kvar skobidraget, i alla fall i år.

Nu är det flera som utnyttjar friskvårdsbidraget, skaffar träningskort eller går på massage.
Åsa brukar ta hjälp av Hotell- och restaurangfackets lokala avdelning när hon är osäker på vad som gäller. Det regionala skyddsombudet Alejandro Quezada finns där som stöd.
– Jag frågar fortfarande, men framför allt var det svårt innan jag gick kursen. Jag förstod inte alls hur jag skulle jobba med systematiskt ­arbetsmiljöarbete.

Helena Ansanius, receptionschef.

Hotellet öppnade 2001. Åsa Björkbacka och receptionschefen Helena Ansanius var med redan då. Det var ABB:s tidigare lägenhetshotell Leif som byggdes om för att bli Etage.
– Vi jobbade överallt, sprang från köket till receptionen, städade avreserum och stod i receptionen. Det var bara att tvätta av sillspadet från händerna och köra på, minns Helena Ansanius.
För tillfället är hon vd, eftersom ordinarie vd är föräldraledig.
– Det här är som mitt andra hem så det känns naturligt och roligt att jobba som vd. Det blir högt och lågt, under en dag kan jag jobba med allt från ekonomi till konferensbokning.

Inne i köket skalar kökschefen Marie Larsson ägg till grön ärtsoppa. Alla gäster bjuds på eftermiddagsfika och kvällsmat, det uppskattas både av affärsgäster och barnfamiljer. Men ibland tar Marie Larsson till lite knep.
– Husets lasagne innehåller mycket grönsaker och sojafärs, den är populär. Men kallar jag den vego så är det fler som går ut och äter på stan.
Frukostpersonalen går hem halv ett och kvällens serveringspersonal kommer vid fem. Marie Larsson är ensam i köket under dagen.
– Det är full fart, men det är roligt, säger hon.

Det är lugnt i den kombinerade receptionen och lobbyn, trots att nästan alla de 93 rummen är bokade. Här har receptionisten Angelo di Giovanni tagit över, han är också nöjd med ståarbetsplatsen.
– Det var ju katastrof tidigare. Men sedan fick jag ståstödstolen för att komma ner lite och med höj- och sänkbart är det mycket mer behagligt.
Angelo di Giovanni lämnar receptionen för att kolla tvättmaskinen, innan han ägnar sig åt några bokningar som har kommit in och kastar ett öga på senaste recensionen på Tripadvisor.

Tre andra bra satsningar

Inte bara bättre arbetsmiljö – hotellet gör också olika insatser för en bättre omvärld.
  • Miljöprojekt. Allt matavfall på Etage vägs och gästerna kan se hur stort svinnet är.
  • Hotellet har ett praktiksamarbete med kommunens dagliga verksamhet.
  • Stöd till dagcenter i Lettland.

Några gäster åker upp med glashissen, men behöver inte checka in. Många stannar flera nätter, checkar in på söndagskvällen och ut först på torsdagen.
Personalen känner dem väl och bjuder ibland på små överraskningar utöver de vanliga stamgästförmånerna. Som ballongknippet och kortet från allihop till gästen som skulle gå i pension.

En av gästerna har fått byta till ett lugnare rum mot gården. Nu vill han basta och Angelo di Giovanni går och slår på bastun.
– Affärsgästerna är ganska självgående, vet vad som finns och vad som gäller. Privatgästerna på helgerna har fler frågor och förväntar sig mer.

Plus och minus på jobbet

  • Bra sammanhållning, roligt när man får jobba fler på sitt pass. Mycket feedback från nuvarande vd.
  • Pass då man är ensam i receptionen.

Det har blivit dags att gå för Åsa Björkbacka. Hon ska till sitt extrajobb som vattengympaledare. Dessutom utbildar hon sig till hälsovägledare på Tärna folkhögskola.
– Efter femton år kan det vara roligt att få lite nya utmaningar. Folkhögskola känns som en bra studieform. Men det är en omställning, bara det att sitta ner på dagarna. Här skickar man i sig lunchen, där har man 45 minuter på sig.
Om ett år är hon färdig hälsorådgivare. Då får kanske någon annan ta över skyddsombudsuppdraget, bli försäkringsrådgivare och miljökoordinator, om Åsa väljer att lämna hotellet och branschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här