Erla Isfeld är som
fisken i vattnet
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Erla Isfeld är som fisken i vattnet

Karga klippor och doften av sälta får Erla Isfeld att tänka på sitt hemland Island. I jobbet som städerska på Vann hotell och spa i Lysekil får hon en dos av båda.

Publicerad 22 juni 2010

När man säger Island dessa dagar tänker de flesta på vulkaner och askmoln. Men själva rycker islänningarna mest på axlarna åt naturens nyckfulla utspel, säger Erla Isfeld.
– Vi är så vana. Man vet om man har vulkanfjällets rötter på sin mark eller inte. Vi kollar bara vilken vindriktning det blåser för att se om askan är på väg, säger Erla och ler.

Hon är född och uppvuxen i Reykjavik. När hon var tjugo bestämde hon sig för att pröva lyckan i Sverige. Livet på Island kan vara hårt, säger hon. Lönerna är ungefär som i Sverige, men mat och boende kostar det dubbla. Och utbudet av jobb är dåligt.
– Antingen så jobbar man med fisk eller så jobbar man med fisk. Eller turism, men det är först på senare tid som det har vuxit, säger Erla.

Tanken var att hon bara skulle stanna ett litet tag i Sverige, länge nog för att arbeta ihop en buffert. Men Erla blev kvar, först i Skåne och sedan i Bohuslän. Sedan sex år jobbar hon på Vann hotell och spa i Lysekil.
– Det är en bra arbetsplats och jag trivs bra i Bohuslän. Folk är avslappnade och öppna här, säger hon och visar runt i den ljusa matsalen.

Det var här i restaurangen som hon först fick jobb, som servitris. Senare började hon hoppa in i städet när det behövdes, och i dag är hon assisterande husfru på heltid. Det innebär tidiga morgnar, i de flesta fall börjar hon redan klockan fyra. Det betyder i sin tur uppgång klockan tre.
– Men det är okej eftersom jag är morgon­pigg. Och så slutar jag tidigt och får efte­rmiddagarna lediga.

Det första Erla gör när hon kommer till jobbet är att städa spa-avdelningen. Den består av en samling vackra saltvatten­pooler med olika teman och funktioner. Då är arbets­kläderna shorts och baddräkt.
– Ofta får vi hoppa ner i poolerna och städa, så det är ett måste. Dessutom blir det väldigt varmt, säger hon och leder vägen in i spa.
Värmen här är påtaglig. Ännu mer påtaglig är dock utsikten från de stora golv-till-tak-fönstren. Hotellets placering ovanför fjorden Gullmarn ger en storslagen vy över karga bohusklippor, vita måsar och vatten.
– På vintern är det nästan ännu vackrare, men man blir nog lite hemmablind, viskar Erla för att inte störa ett par i vita frotté­rockar som vilar i var sin solstol.

Konferensgästerna är många på Vann, även om privatgästerna blir fler och fler. Hotellet, som tidigare var en ­konf­er­ens­anläggning ägd av fackförbundet ­Metall, nyöppnade 2009 i sin nuvarande skepnad. Ägarna är norrmän och de driver även Smögens havsbad. Erla är sedan en tid tillbaka HRF:s platsombud på båda arbetsplatserna.
– Jag hade aldrig arbetat fackligt innan, men det kändes inte så konstigt eftersom jag arbetade politiskt när jag bodde på Island.
I dag ägnar hon några timmar i veckan åt fackligt arbete. Politiken slutade hon dock helt med när hon kom till Sverige. Hon tyckte inte att det var någon större mening eftersom hon som utländsk medborgare ändå inte fick rösta i riksdagsvalet.  Och efter tjugo år i Sverige är hon fortfarande inte svensk ­medborgare.
– Nej, för då måste jag ge upp mitt ­isländska medborgarskap och det vill jag inte. Jag tänker inte byta mina rötter mot regeringen.  

Inte heller Erlas döttrar, Rebekka och Rakel, är svenska medborgare trots att de är födda i Sverige. Båda pratar flytande isländska och är stolta över sitt isländska ursprung, men Erla tror inte att de någonsin kommer att bosätta sig på Island permanent. Inte hon heller för den delen, även om hon längtar hem ibland.
– Framför allt kan jag sakna mat och godis. Där är fisken knappt död när den hamnar på tallriken, och lammet smakar helt annorlunda.

Men vädret är mycket bättre i Sverige. På Island är regn- och snödagarna många.
– Och på sommaren är vi glada om temperaturen stiger upp till 20 grader tre dagar i rad. Då är det bättre så här, säger hon och tittar ut genom fönstret på de solbadande klipporna.
– Faktum är att det påminner om Island. Tillsammans med doften av sälta så känns det nästan som hemma.

Fakta: Erla Hildur Isfeld

Född: För 40 år sedan i Reykjavik.
Familj: Döttrarna Rebekka Hrund Isfeld och Rakel Dröfn Isfeld.
Yrke: Städerska på Vann hotell och spa i Lysekil.
Gör på fritiden: Läser mycket, gärna isländska deckare. Umgås med familjen.
Bästa egenskaper: Är handlingskraftig och vetgirig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här