Erik Videgård skaffade sin första vid 50, men inte på grund av ålderskris. Tvärtom, en hyllning till att livet går vidare. Tre års cancerbehandling var över.
Erik Videgård har fyra tatueringar – tre av dem med tydlig branschkoppling.
Den första, den som han skaffade för tio år sedan när cancerbehandlingen avslutades, föreställer grisen på omslaget av kocken Fergus Hendersons The Book of St. John.
– Han är en riktig legend och en stark förespråkare av nose to tail-cooking.
Tatueringen är en hyllning till matfilosofin att man ska ta till vara hela djuret, inte bara de »fina« delarna.
– Jag använder allt utom knorren på en gris.
Kokböcker en röd tråd
Som återkommande gäst på Hendersons restaurang St. John i London får Erik alltid ett extra glas vin när personalen får syn på hans vänstra underarm.
Den andra tatueringen är en variant på omslaget till Erik Videgårds andra bok från 2006 – Ät mig.
Den tredje och mest iögonfallande bär han på höger underarm.
Också det motivet är hämtat från ett av hans bokomslag och är en variant på temat pennan och svärdet, men i stället för ett svärd får pennan sällskap av en kockkniv.
En tatuering måste kännas något, det måste finnas en mening.
– En tatuering måste kännas något, det måste finnas en mening. För mig är det maten och skrivandet. Jag gillar att skriva. Jag har gjort sju kokböcker.
”Nya tidens sjömän”
För Erik Videgård är det viktigt att tatueringarna speglar hans estetiska uttryck i övrigt. De är svarta, med rena linjer. Inget lullull.
Han bedömer att ungefär hälften av alla restaurangare är tatuerade.
– Restaurangarbetarna är som den nya tidens sjömän. Man söker sig vidare, stannar inte alltför länge, besöker olika restauranger.
Många kockar väljer motiv från matriket. För att visa vem man är och vad man tycker om, antar Erik.
Skulle han själv välja en råvara skulle det kanske bli en purjolök, den är fin.
Mycket humrar är det.
Men det finns ett motiv som är vanligare än andra bland kockkollegorna.
– Humrar. Mycket humrar är det.
Snart är det dags för ännu en tatuering.
Antagligen med ett chopsticksmotiv från den egna kokboken Sichuan.
Formgivaren Gabor Palotai har Erik jobbat med sedan 2001.
– Man måste verkligen tänka igenom innan, för de här mattatueringarna kan bli så platta.