Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Emmy drar söderut när hösten kommer

Sommar i skärgården och vinter i Åre. Emmy ser det bästa av Sverige när hon är här för att tjäna ihop pengar. Resten av året reser hon runt i världen. När du läser det här är hon i Sydamerika.

Publicerad 18 september 2003

? Jag plockar russinen ur kakan och jobbar sommartid i skärgården och vintertid i Åre. Resten av året är jag ledig och njuter av livet.
Emmy Korn, 28 år, är kock och köksansvarig på Ornö Krog & Veranda i Stockholms södra skärgård. Hon är säsongare, en duktig kock som skapar sina egna matrecept och som alltid hittar nya jobb.
? Det här jobbet hittade jag på nätet. Jag var i Australien och gick in på Ams hemsida, där fanns många jobb att söka i våras.
Har du höga ambitioner?
? Jag är petig och mycket självkritisk. Jag ställer stora krav på mig själv.
Har du långa arbetsdagar?
? Vissa dagar arbetar jag 11.00?23.00, men jag vill jobba så mycket. För mig gäller det att jobba ihop så mycket tid som möjligt under en kort period. Jag arbetar bara 2,5 månad under sommaren.
Är det några nackdelar med att jobba säsong?
? Ja, du väljer inte dina kollegor. De är redan anställda när du kommer. Som köksansvarig kan tiden bli för kort för att få ordning på ett ställe och att det ska bli så bra som jag vill.
Hinner du ha någon fritid?
? Jag hinner både bada, åka båt och rida islandshäst. Jag hyr en liten stuga vid vattnet i Vargvik och på kvällarna när jag är ledig går jag till Vitträsk, en insjö med varmt badvatten och tar ett dopp.

Trots att Emmy bara jobbar några månader har hon hunnit förändra menyn.
? Grillad kalventrecôte med rostade rotfrukter och dillsås, kantareller och kräftor är min idé. Jag gillar att bryta ner gamla klassiker. Dill och kantareller passar alltid ihop. Kräftstjärtar och dill passar ihop med kalv. Jag tänker på kalvfilé Oscar och kalv med dillsås.

Emmy har också gjort om krögaren Lars Ejdeklints klassiska förrätt SOS, smör, ost och sill, som han kallar 112. I år står 112:an för sik, ost och smör. Emmy snabbsaltar siken som läggs in som sill och serveras i glas på tallrik med hemgjort hårdbröd och västerbottenost.
Har du gått restaurangskolan?
? Jag har gått en tvåårig utbildning på hotell- och restaurangskolan i Globen. Sedan har jag läst informationsteknik, företagsekonomi och marknadsföring.
Hon började arbeta på värdshuset Lassemaja i Barkaby med Johnny Johansson som krögare.
? Han blev min mentor när jag var ung och nyutbildad. Han är en bra förespråkare för branschen och har betytt mycket.
Emmy säger att restaurangbranschen är tuff, det är svårt att komma in som tjej. Johnny har hjälpt henne att få ett starkt självförtroende.

? Jag var mycket ambitiös och jobbade på olika finkrogar i Stockholm. Men att ligga på topp kostade mycket av mig själv. Det viktigaste var alltid att gästerna var nöjda.
Emmy blev sjuk. Hon fick stresseksem över hela kroppen för fyra och ett halvt år sedan. Läkaren sa till henne att sluta stressa, sluta jobba och ta det lugnt.
? Jag var så lojal när jag jobbade, det var gästerna som räknades hela tiden. Inte min tid eller min arbetsinsats.
Sjukdomen blev en vändpunkt.
? Jag avvecklade min kille, gav bort katten, hyrde ut lägenheten och reste utomlands.

Emmy reste ensam. Det har hon fortsatt att göra. Då är det lättare att träffa lokalbefolkningen, säger hon.
? Dessutom träffar du alltid nya vänner.
Sri Lanka, som ligger söder om Indien, är Emmys favoritplats. Dit åker hon varje år och har köpt lite mark på östra sidan, för klimatets skull. 36 grader i skuggan.
? Det kan aldrig bli för varmt.
Har du aldrig haft en längre anställning?
? Jag trivdes bra på Häringe Slott i Haninge och där stannade jag i 1,5 år. Det är min längsta anställning.
Tjänar du bra när du jobbar?
? Belöningen är när gästerna är nöjda, inte lönen. Ska du bli rik, så inte ska du jobba i den här branschen, säger hon och skrattar.
Hon tycker att man måste vara lite halvgalen för att jobba i branschen, men någon egen företagare vill hon inte bli. Det är för tufft i Sverige. Hon skulle kunna tänka sig att öppna en krog i Australien.
Men än så länge är hon anställd och med i facket.
? Det har jag varit i tio år och min avgift dras via autogiro. Jag får både hemförsäkring, tilläggsförsäkring för bostadsrätt och reseförsäkring. Det är bra.
Jobbar du med mat i framtiden?
? Jag kommer nog alltid att arbeta med mat, men inte som kock. Jag vill mer jobba som matskribent eller matstylist i framtiden.
I september åker Emmy till Sydamerika, den här gången med en spansktalande tjejkompis. De ska resa runt i fyra månader och kommer hem lagom till jul.
? Sedan blir det Åre igen. Jag har arbetat på restaurang Torvtaket i två säsonger och lagat mycket vilt, men de har bytt ägare så vi får väl se.
Emmy var med och gjorde en kokbok i Åre förra säsongen. Hon har inte sett boken ännu, men fem av bokens recept har hon gjort från Torvtaket.
Varför Åre, åker du skidor?
Nej, jag åker snowboard.
Har du någon framtidsdröm?
? Att bli livsnjutare på heltid, säger hon.

Emmys röding pryder bok
Åtta krogar i Åre erbjöds att göra en egen kokbok med mat från Åre.
Boken är på 144 sidor, varje krog fick sex uppslag var. Omslagsfotot är Emmy Korns recept »röding på jämtvis«.
Krogarna förband sig att köpa 100 böcker var och sälja dem.
? Vi har fått tillbaka våra satsade pengar, trots att boken inte säljs i bokhandeln utan bara lokalt, berättar Malin Mårtensson, bokformgivare och årebo.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här