Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ella Niia vill bekämpa utanförskapet

? Det känns fortfarande överrumplande och pirrigt, säger Ella om det nya jobbet, som hon just har tackat ja till. Ella Niia,45 år, blir ny avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. Hon blir därmed den första kvinnliga avtalssekreteraren i ett LO-förbund.

Publicerad 24 oktober 2002

Du blir den första kvinnliga avtalssekreteraren i ett LO-förbund. Hur tror du att det kommer att märkas?
? Jag tror inte det märks. Jo, kommer jag i kjol då kanske det märks, säger hon med ett härligt skratt.
HRF är ett kvinnodominerat förbund och på allvar tror hon att det är lättare för henne som kvinna att förstå kränkande behandling och sexuella trakasserier. Hon vill att frågor om arbetsmiljö och jämställdhet ska lyftas fram mer i förbundet. Likaså diskriminering på grund av kön, ålder eller sexuell läggning.

Trivs bäst i branschen

Varför kommer du tillbaka? Trivdes du inte?
? Det är kul att komma tillbaka och till nya spännande arbetsuppgifter.
? Jag har trivts bra på Kommunal och jag har lärt mig oerhört mycket nytt under de 8 månaderna jag arbetat där. Det var ett svårt val, men jag har min hemvist i hotell- och restaurangbranschen.
Ella kommer från vidderna utanför Kiruna och som ung arbetade hon i fjällvärlden. Hon har varit skidlärare, färdledare, receptionist och diskat i flera säsonger.

Städerska och jurist
Medlem i HRF blev hon redan 1975. Under utbildningen i Uppsala var hon även hotellstäderska på Scandic. Som färdig jurist fick hon anställning på LO och därefter har hon alltså varit på HRF och Kommunal.
? Jag tror att jag har en känsla och förståelse för hur medlemmarna har det.
Du var tidigare under sex år förbundsjurist och förhandlare på HRF:s förbundskontor. Då förhandlade du en hel del för medlemmar som hamnat i kläm på sin arbetsplats. Vilka tycker du är de största problemen på arbetsplatsen?
? Många av tvisterna handlade om lön och ersättningar. Andra om ogrundade omplaceringar, sexuella trakasserier och etnicitet där man blivit diskriminerad på grund av sitt namn.

Retad för sitt ursprung
Ella Niia blev själv mobbad som liten. Hon tillhör en minoritet, samerna, och samiska är hennes modersmål. Hon vet hur det känns att börja i skolan i Kiruna och att bli kallad lappunge.
? Jag förstår utanförskapet och kan sätta mig in i de problem, som medlemmar med en annan bakgrund har.
Vilka är de viktigaste frågorna för HRF?
? Lönerörelsen just nu. När den är över får kongressen visa vägen för kommande period. Annars är alla människors lika värde viktigt för mig och att få del av kompetensutveckling under ett långt arbetsliv. I dag är det mest prat om kompetensutbildning, men vad vill vi som fackförening göra?
Ella Niia är en friluftstjej som gärna går i Kirunafjällen, umgås med familjen, lagar mat och odlar grönsaker. En riktig varm, helylletjej tycker många.
Hon efterträder Anders Forsberg, som fyllde 60 år i februari och går i pension när årets avtalsrörelse är avklarad.
Ella Niia tar över sina nya arbetsuppgifter den 17 april, men kommer att slutföra påbörjade projekt på Kommunal under en övergångstid.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här