Tuff jargong och griniga herrar i köket. Elisabeth Johansson, 46-årig självlärd kock och konditor, har mycket att säga om könsrollerna i krogköket.
De första av sina 20 yrkesverksamma år var Elisabeth Johansson inte ett dugg medveten om att förutsättningarna var så olika för kvinnliga respektive manliga kockar. Men hon har sett köksmästare säga upp sig därför att de inte kan ta order från en kvinna. I dag vet hon att det inte handlar om enstaka missförhållanden.
– Jag har alltid fått de jobb jag har sökt. Jag har alltid varit välkommen i branschen. Däremot blev jag tidigt medveten om att det fanns olika löner för män och kvinnor och att många krögare ville anställa kvinnor för att de var billigare. Det här är inga individfrågor utan det handlar om samhällsfrågor på gruppnivå.
Elisbeth var med i det allra första kocklandslaget med bara kvinnor. År 2004 vann hon guld med Team Milko. Men det är inte hennes enda merit. I medaljskåpet finns också ett lagsilver och ett guld i konditorsklassen. I dag sitter hon i juryn för både Årets konditor och Årets kock.
Elisabeth är uppvuxen i Wärdshuset Lasse-Maja i Barkarby som drevs av hennes mamma och moster. Hon fick barn tidigt och för henne har det gått vägen att nå ända fram som kvinnlig kock. Men hon är ett av undantagen.
– Det beror varken på att kvinnor har för lite testosteron eller på att vi föder barn. Det handlar om diskriminering, men jag tror att vi har lämnat det värsta bakom oss.
När det gäller tävlingar ställs allt på sin spets, menar Elisabeth Johansson. När hon tävlade med Team Milko handlade frågorna från journalisterna om deras kläder och smink.
– Kocklandslaget brukar hävda att det inte finns några lika duktiga tjejer. Det är allvarligt, också med tanke på hur sponsrat laget är. Om du är tjej och vill lyckas som kock måste du skaffa en mentor, det är absolut nödvändigt, särskilt om du vill tävla.
Elisabeth anser att det är populärt med maskulinitet i branschen nu.
– Det är mycket killar med tatueringar som syns, nästan som rockstjärnor. Jag tycker inte att man ska behöva acceptera den där tuffa jargongen. Alla killar orkar inte heller med den här machokulturen, men det pratar man inte om.
Elisabeth ser dock ljuset. Hennes kollegor i dag är inte som generationen innan. De unga kockarna är ödmjuka, säger hon och ser fram emot hösten då hon ska komponera dessertkoncept för såväl finlandsfärjor som finkrogar.
Elisabets pepp
Gå inte hem och sura om du stöter på en sur gubbe utan laga ännu godare mat – ta skiten och gör det till guld! Var lagom trevlig och lär dig jämt!
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.