På jobbet Drogtester
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det är som med hastighetskameror”

Slumpvisa tester kan vara ett bra sätt att snabbt upptäcka anställda med ett drogmissbruk. När det gäller alkohol är det svårare, säger Ulric Hermansson, universitetslektor på Karolinska institutet, som forskat om alkohol och droger i arbetslivet.

Publicerad 17 november 2009

– Studier visar att slumpvisa tester är en bra modell för att upptäcka narkotikamissbrukare i ett tidigt skede. Att upptäcka tidiga alkoholproblem på samma sätt är svårare, säger Ulric Hermansson.
De som via alkoholtester visar sig vara onyktra på jobbet har oftast redan tydliga problem eller tillhör dem som orkar gå från festen nästan direkt till jobbet, säger Ulric.

 Ulric Hermansson
 Ulric Hermansson

Däremot visar studier att införandet av drogtester på en arbetsplats kan sänka förekomsten av droger. Varför det är på det viset är dock inte klarlagt, berättar Ulric.
– Det finns flera olika tänkbara förklaringar. Det kan vara så att de som håller på med droger väljer att inte söka sig till arbetsplatsen. Själv lutar jag mest åt att det är som med hastighetskameror: risken för att råka bli upptäckt gör oss mindre benägna att köra för fort.

Han varnar dock för att den ökande efterfrågan på alkohol- och drogtester kan göra att fler oseriösa metoder dyker upp.
– Det kanske kan vara lockande att använda sig av olika sorters metoder som inte är beprövade, men det är väldigt viktigt att man utesluter alla möjligheter till att det blir fel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här