Stopp för onödiga tillsatser
Gustav Lund på värdshuset Ulla Winbladh tycker att företagets alkohol- och drogpolicy är bra. Foto: Istockphoto
På jobbet Drogtester
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stopp för onödiga tillsatser

Intresset för att alkohol- och drogtesta personalen ökar. Stöten i Sälen planerar slumpvisa tester på allt från liftskötare till ledning den kommande säsongen.

Publicerad 17 november 2009

Sedan 2006 kan arbetsgivare som är med i SHR teckna avtal med Hotell- och restaurangfacket om att få testa sina anställda för alkohol eller droger. Hittills har intresset för testerna varit svalt, men en svag ökning har skett under det senaste året. Henrik Nathansson är personalchef på skidanläggningen Stöten, som nyligen skaffat avtal för alkohol- och drogtester. Han tror att fler arbetsgivare kommer att vilja testa sina anställda.

 Henrik Nathansson
 Henrik Nathansson

– Vi har vetat länge att det förekommer droger häruppe i Sälen, vilket inte är så konstigt när man tänker på att mellan 3 000 och 4 000 unga flyttar upp varje säsong. Det nya avtalet ger Stöten möjlighet att följa upp misstänkta fall av alkohol- och drogmissbruk.
– Vi tror att det kan ha förekommit droger tidigare, men vi har inte kunnat göra så mycket åt det.

Men det är inte bara vid misstankar om missbruk som testerna ska göras. Stöten har satt av 100 000 kronor till alkohol- och drogarbetet den här säsongen, bland annat till femtio tester. Fyrtio av dem ska användas slumpvis över alla enheter, berättar Henrik.
– Alla här kan komma att testas, även ledningen. Varje år anställer Stöten runt 200 säsongare. I år fick de sökande information om Stötens inställning till alkohol och droger redan under intervjuerna. Under introhelgen som hålls inför varje säsong får de veta mer.
– Då kommer polisen och fjällkyrkan som jobbar med rehabiliteringen. Sedan är företaget som har hand om testerna där och berättar om hur det går till.

Ett företag som var tidigt ute med att teckna avtal om alkohol- och drogtester är Stockholms Fisk-gruppen, där bland andra värdshuset Ulla Winbladh ingår. Redan för ett drygt år sedan fick restaurangen en ny, skärpt alkohol- och drogpolicy och avtal om att kunna testa personalen. Allt presenterades på ett möte där personalen kunde ställa frågor, berättar Helene ­Löfgren som jobbar som servitris på Ulla Winbladh.

 Helene Löfgren.
Helene Löfgren
Bild: Elis Hoffman

– Det var bra. Vi fick ett kompendium i förväg så att vi skulle kunna läsa igenom och ställa frågor. Det var en representant för facket där också.
Policyn innebär att narkotika är helt förbjudet för de anställda, och att alkohol inte får användas under eller i anslutning till ett arbetspass.
– Direkt i början tyckte en del att »vaddå, ska vi inte ens kunna ta ett glas vin efter jobbet«. Men det gick över väldigt snabbt, säger Helene.
  – Det är tydligt, så man vet ju precis vad som gäller. Och de som vill umgås efter jobbet kan ju alltid gå vidare, säger Helenes kollega Gustav Lund.
I dag funderar ingen av dem särskilt mycket över att de när som helst kan tvingas testa sig för alkohol eller droger.
– Nej, jag har inte tänkt på det alls. Det enda man har funderat på är hur det skulle det gå till rent praktiskt. Vi har ju i princip alltid fullt upp och skulle inte ha tid att försvinna i väg hur som helst, säger Helene.
 Så vitt Gustav och Helene vet har det hittills inte skett några tester på arbetsplatsen. De tror helt enkelt inte att det har funnits ett behov.
 – Cheferna var väldigt tydliga med att det här inte har införts för att det finns problem här, utan  tvärtom. Det är ett förebyggande arbete, och inget annat. Det tror jag att alla tycker är väldigt positivt.

Det var Stockholms Fisk-gruppens vd, Eva Helmersen, som tog initiativet till avtalet.
– Vi vill visa att vi jobbar seriöst med de här frågorna och att vi skulle hjälpa den som hade problem. Det är ett välmenande avtal.
För henne handlar det om trygghet, både för de anställda och för ledningen.

Eva Helmersen
Eva Helmersen
Bild: Elis Hoffman

– Det är absolut inte så att vi upplever att vi har problem med droger utan tvärtom. Faktum är att vi hittills aldrig har utnyttjat avtalet.
Eva tog själv kontakt med HRF:s Stockholmsavdelning, och drog tillsammans med ombudsman Stefan Johnsson upp riktlinjerna för det nya avtalet och policyn. När allt var klart gick koncernens olika restaurangchefer ut till sina enheter och informerade personalen. Stefan Johnsson var själv med på alla möten.
– Jag upplevde det som väldigt positivt. Det var ett moget och vuxet mottagande hos de anställda, säger han.
Stefan tycker själv att ett alkohol- och drogtestavtal kan vara ett bra verktyg i händerna på en seriös arbetsgivare.
– Då kan det vara ett bra stöd och en trygghet. Då har man också fastställt vilka skyldigheter och åtaganden arbetsgivaren har gentemot sin personal i de här frågorna.

Fakta: Alkohol- och drogtester

I december 2006 kom Hotell- och restaurangfacket överens med Sveriges hotell- och restaurang­företagare om att SHR:s medlems­företag kan få alkohol- och drogtesta sina anställda. Först måste de dock förhandla fram ett avtal med HRF. För att få till stånd ett avtal måste företaget ha rimliga skäl till testerna och en väl förankrad alkohol- och drogpolicy. Testerna måste också utföras av ett seriöst företag eller av vårdpersonal med kunskaper om alkohol- och drogtestning.

Om du jobbar på ett företag som har tecknat avtal om alkohol- och drogtestning kan du inte vägra testa dig. I så fall kan din arbetsgivare anta att ditt provsvar hade varit positivt, och kräva att du inleder ett rehabiliteringsprogram. Du har dock rätt att få veta att du ska testas minst tre timmar i förväg, såvida din arbetsgivare inte misstänker att du har ett missbruksproblem. Då kan testet ske med kortare varsel. Kontakta facket om du är osäker på ifall din arbetsgivare har rätt att kräva ­alkohol- och drogtest.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.