Efter jobbet Trend
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det är skönt att kunna skriva av sig”

Anna är servitris på en restaurang i en svensk småstad. Under täcknamnet Servitrisen bloggar hon öppenhjärtligt om sig och sitt jobb. - Jag vill ge folk en inblick i hur det är att jobba i restaurangbranschen. Bloggen är ett väldigt bra sätt att göra det på.

Publicerad 20 februari 2009

Blogginläggen handlar om allt från ­jobbiga gäster till det bästa receptet på kycklinggryta. Det mesta är ofarligt, men Anna tvekar inte heller att skriva om gäster som har varit pinsamma eller uppfört sig illa på restaurangen.
– Jag kan skriva om gäster som är totala puckon. Det är skönt att få ur sig det. Och ibland tänker jag att folk som läser bloggen kan få en tankeställare. Att man tänker över hur man själv beter sig när man går på krogen.

Risken för att förnärma
eller såra någon har fått henne att blogga anonymt.  
– Eftersom jag bor och jobbar i en liten stad, så kan folk lätt läsa och koppla ihop det jag skriver med verkligheten. Och jag vill inte att varken gäster eller min chef ska känna igen sig. Jag har en väldig respekt för min chef och jag gillar verkligen mitt jobb.
Det hela började med en annan, icke-anonym, blogg där Anna skrev om sitt liv. Hon noterade att en stor del av inläggen handlade om jobbet, och så väcktes idén att starta en renodlad yrkesblogg.
– Det är skönt att kunna skriva av sig saker som har hänt på jobbet. Om jag skulle skriva det på min privata blogg skulle den bli helt outhärdlig.

Anna lägger också ner en hel del tid på att läsa andras bloggar. Hon tycker att det tyvärr är ont om bra bloggar som handlar om hotell- och restaurangbranschen.
– Det finns väldigt många bra matbloggar, men inte så många som skriver om hur det är att jobba i branschen. Det är synd.   
Men ämnet intresserar. I dag besöker runt 100 personer hennes blogg varje dag. Helst skulle Anna vilja att de var fler.
– Det händer så mycket hela tiden på en restaurang. Man är med om så mycket saker varje kväll som jag tror kan intressera folk. Jag tycker att det är viktigt att visa saker ur vårt perspektiv.
Det hemliga bloggande gör att hon ­ibland får välja mellan att berätta saker för familj och vänner, och att skriva på bloggen. Ofta vinner bloggen.
– Om det till exempel händer något spektakulärt på jobbet så kanske jag inte kan berätta det för min omgivning. För om jag sedan skriver om det på bloggen så kan de lista ut vem jag är. Det är bara två personer i min närhet som vet att jag har bloggen.
Anledningen till att hon har hållit skrivandet hemligt även för sina närmsta är enkel. Om fler visste skulle hon inte kunna blogga om vad som helst.
– Jag vill kunna skriva om allt, även branschens baksidor med droger och annat. Då vill jag inte bli hämmad av att min mamma sitter och läser bloggen.

 

Anonyma bloggen

Bloggnamn: Servitrisen
Adress: servitrisen.blogspot.com
Ur bloggen: »Då du går på ICA med din partner o handlar, och kassörskan har slagit in alla era varor och det är dags att betala… Tittar ni då på henne och säger:
– Vi vill dela notan, tack. Jag ska betala för mina varor och hon ska betala för sina varor? Nej, jag trodde väl inte det«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.