Därför bloggar vi om jobbet
Gabriel Graner bloggar gärna om sitt jobb. Foto: Maria Annas
Efter jobbet Trend
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Därför bloggar vi om jobbet

Receptionisten Gabriel, gänget på kafé Marmelad och den hemliga servitrisen. Alla skildrar de branschen på sina bloggar.

Publicerad 20 februari 2009

För Gabriel Graner är bloggandet en form av terapi.
– För mig är det ett sätt att bearbeta saker som händer i mitt liv, och samtidigt få andras syn på det jag skriver.
Sedan snart ett år tillbaka driver han bloggen Hotellfikusen. Som namnet antyder skriver han mycket om sitt jobb i receptionen på ett hotell i Stockholm. Han startade bloggen i samband med en flytt från Skåne till Stockholm. Från början var det ett sätt att låta gamla kollegor följa honom i hans nya karriär. Men i dag är det långt fler än de gamla kollegorna som läser bloggen. En del läsare är helt okända för honom.
– Det är roligt. Man blir liksom vän med andra bloggare och följer varandras bloggar.

Att gäster, chefer och nuvarande kollegor ska ta illa vid sig är inget Gabriel bekymrar sig om, trots att han ibland skriver utlämnande. Det gäller att väga varje ord noga, säger han.
– Man ska aldrig skriva ett inlägg när man är upprörd. Om jag är arg över något brukar jag skriva och spara. Så läser jag igenom det lite senare när jag har lugnat ner mig.
Någon gång har det hänt att han skrivit saker som han sedan har ångrat. Det var bland annat ett inlägg om en före detta chef som blev lite väl tufft, tycker han så här i efterhand.
– Det skäms jag lite för, men samtidigt så står jag för allt jag skriver på bloggen.   

Gabriel kan sitta i timmar och ändra och klippa i en text innan han bestämmer om han ska lägga ut den eller inte. Själva arbetet med bloggen är rogivande, tycker han.
– Det var min make som bloggade först och ville att jag också skulle testa. Så det gjorde jag och blev fast. Det är väldigt beroendeframkallande.
För det mesta bloggar han på kvällen. Aldrig på jobbet, det är han noga med. Målet är ett inlägg per dag.
– Ibland känner jag helt enkelt inte för att blogga. Då struntar jag i det. Men om man vill att läsarna ska komma tillbaka måste man uppdatera regelbundet.
Runt 40 personer besöker sidan varje dag. En del av dem lämnar kommentarer, vilket Gabriel uppskattar. Han tycker att andras kommentarer ger honom perspektiv på livet.
– Ibland tenderar jag att tycka synd om mig själv. Då är det bra att någon skriver: skärp dig, det är inte alls synd om dig.

Personliga bloggen

Bloggnamn: Hotellfikusen.
Adress: skanetias.blogspot.com
Ur bloggen: »Ska strax åka till jobbet för att jobba två kvällar på rad. Att arbeta kväll är den stora nackdelen med att jobba på hotell. Förhoppningsvis blir det lugnt, men tror inte det då det är måndag och alla affärsresenärerna kommer.«

Blogg vadå?

  • En blogg är en hemsida som uppdateras regelbundet med nya inlägg, det senaste inlägget ligger överst. Det är lite som en dagbok. Texterna är ofta personliga och ganska korta.
  • På blogg.se, wordpress.com och liknande sidor kan du starta en blogg helt gratis.
  • För dig som inte vill eller hinner skriva så mycket åt gången kanske mikrobloggar som Bloggy.se eller Twitter.com passar bättre.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här