Ur artikelarkivet Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De får hotellet att blomma

En välkomponerad blomsteruppsättning är ett lätt sätt att få lite färg och finess i foajén. Gör som de anställda på Park Avenue och skapa med blommor. Vi visar tre arrangemang som är enkla att göra själv. Text:

Publicerad 3 juli 2006

Det är tidig förmiddag i vestibulen på gamla klassiska Göteborgshotellet Park Avenue. En autografjägare sneglar försiktigt mot receptionen där några amerikanska jazzmusiker checkar ut efter helgens konsert.
Samtidigt med vardagsdramatiken i foajén höjs pulsen i hotellets nedre regioner.
Två lådor färska snittblommor har just anlänt ? nu ska det sorteras, klippas och arrangeras inför ännu en arbetsvecka.
? Jag brinner för det här, säger Paula Wallnander som via Stena Line och Hotel Riverton kom till Elite Plaza för nio år sedan. Nu är hon chefshusfru för både Plaza och koncernens nyförvärv Park Avenue och vill ge varje hotell egen profil och framtoning.

Elite Plaza har på kort tid intagit rollen som ett av Göteborgs mest exklusiva hotell. Där vill Paula hålla en sober och lite striktare ton. Vita gracila orkideer pryder den ljusa foajén vid Västra Hamngatan.
Vitt och långt återkommer även i vaserna på Park Avenue. Där är trumpetliljan favorit.
? Lilja longiflorum, trumpetliljan, håller jättebra bara de får rejält med vatten. Enda problemet med dem är att de kan dofta rätt mycket, och ibland till och med besvära känsliga gäster. Men tar man bort pistillerna luktar de mindre, tipsar Paula.
? Själv var jag nog mer färgsprakande i min smak från början, men idag är jag ganska vit. Ibland kan jag känna för att överraska med chockrosa, och gärna rött till jul, men fjädrar och sånt till påsk hoppar jag gärna över.
Veckans sändning från leverantören innehåller hållbara favoriter som Lilja longiflorum, nejlikor och ornitugalum ? arabiskt stjärnöga. Blommor som utan problem håller sig fräscha och fina till nästa måndag. Men här finns också vita fresior som tillsammans med monsterablad ska pryda konferensen, och gerbera som läggs i små skålar på restaurangens bord.

Paula hämtar mycket inspiration från inredningstidningarna och kollar gärna på hur andra hotell gör.
? Och när Liseberg har sina trädgårdsdagar ? då vill jag helst gå varenda dag.
Barbara, som jobbade ihop med Paula redan på Rivertontiden, tar en sväng in på toaletterna med ett par vaser medan Marianne placerar ut blommor i Grillen. Foajén får sitt och till sist en koll på de stora blomlådorna utanför entrén.
? De brukar få vara ifred, men visst har det hänt att någon gått loss på rabatten här utanför. Annars måste man säga att våra växter behandlas väl. Särskilt efter rökförbudet, säger Paula.

3 Tips från Paula
? Det är blommorna som ska framhållas ? inte vasen. Jag föredrar klara vaser framför färgade. Dom får gärna vara lite roliga i formen.
? Om man gör ett oasis-arrangemang för ett middagsbord ska man hålla det så lågt att gästerna kan se varandra i ögonen.
? Ibland känns det kul att färga vattnet med karamellfärg för att förstärka upplevelsen.

Blomsterguide
Flamingo
Tålig och lättskött. Står länge om man bara kommer ihåg att ge den nytt vatten.

Chrysantemum Fyllig och prisvärd ? Sorten Anastasia är hållbar. Santini blir bra som bukett.

Alstromeria Står i flera veckor. Bra komplement. Mycket blomma för pengarna.

Syrén Dyr och svår att hålla fräsch. Lockar fram nyfikna fingrar som vill känna och plocka.

Trådad gerbera Se upp för gerbera som stagas upp med ståltråd. Tråden rostar och förstör vasen.

Färgade blommor Varning för blommor som färgats på konstgjord väg. Färgar lätt av sig på kläder.

Så lätt blir du jobbets florist
Låg bordsdekoration
Du behöver: En liten låg skål, en knytnävsstor bit oasis, 6-8 daggkåpeblad och blommor, 3-4 kvistar brudslöja, tre rosor.
Gör så här: Börja med blad och blommor från den prisvärda daggkåpan. Fortsätt med brudslöja för att ge volym och stick sedan i några vackra rosor som kronan på verket. Enkelt och elegant.
Cirkapris: 100 kronor om du köper den färdig i butik.

Stramt på receptionsdisken
Du behöver:
Ett monsterablad, 5-6 strån steelgrass, 1-2 flamingoblad, en hög »provrörsvas«.
Gör så här: Börja med några högsträckta steelgrass. Komplettera sedan med ett eller ett par gröna och fräscha monsterablad och fullfölj med blanka flamingoblad högre upp längs steelgrasset. Spreja med bladglans. Det blir det hållbaraste du kan tänka dig för en hotellreception.
Cirkapris: 120 kronor.

Arrangemang för foajén
Du behöver:
En låg vid skål, lecakulor, växter som nedan, jord, dekorationssten och snäckor.
Gör så här: Lägg lecakulor i botten för dräneringens skull. Den lättskötta rosa vårelden är en perfekt inledning. Fortsätt sedan med den hållbara och slingriga »hjärtan på tråd«. Komplettera med aloe och pilea. Runda av med lite ljus sjösten och några snäckor på jordytan.
Cirkapris: 300 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.