Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dass med klass

Tropisk kitsch, total lyx eller politiskt statement. En rolig och genomtänkt wc är trevlig både för gäster och dem som ska städa.

Publicerad 1 november 2008

Att kliva in på restaurangen Koh Phangan på Södermalm i Stockholm är som att resa till Thailand. Syrsorna spelar, palmerna vajar och skyltarna pekar mot Paradise Bungalows. Visst, det är kitschigt men mycket lekfullt och charmigt. Och detta gäller inte bara baren och restaurangen utan också toaletterna! – Så här ser toaletterna ut i Thailand också. Där är de ofta gjorda med lite humor, säger Tasanee Lidström, som har jobbat på Koh Phangan nästan sedan starten för 15 år sedan.
– Ägarens kompis är konstnär och har fi xat det mesta av utsmyckningen, och ägarens fru har kaklat, berättar Tasanee. Kakel och mosaik men också kapsyler och flaskor finns infogade i väggar och golv. Flaskorna skyddar mot insyn på ett spännande sätt. Typiskt thailändskt är att männen kissar i hinkar, dock med avlopp, så det gäller för herrarna att inte bli för berusade så att de missar målet.
– Nej, usch och fy, toalettgolvet måste alltid vara torrt, säger Tasanee. Och så ska det lukta gott. Det får heller inte hänga för mycket saker på väggarna, det ska vara lättstädat, tycker jag. Varje dag mellan 07.00 och 15.00 finns städpersonal som ansvarar för toaletterna, och en eller två gånger i veckan storstädas de. Övrig tid turas serveringspersonalen om att se till att det inte ligger papper på golven, att påsarna inte är fulla och att det alltid finns tvål, pappershanddukar och toalettpapper. Det brukar röra sig om en gång i timmen. Spytillägg har Tasanee aldrig hört talas om, något som hotellstäderskor kan få när de måste städa vidriga rum. Men det har hänt att gäster kräkts, berättar hon.
– Då har de varit duktiga och sagt till så att någon kunnat fräscha upp direkt.

»De är jätteviktiga för vår image«

När man var liten var det ofattbart att kungen gick på toa som alla vi andra. Det var svårt att föreställa sig bajs och blått blod på något vis. Men alla slott har toaletter och alla kungar går på dem regelbundet, det vet alla vuxna. På Ulfsunda slott i Bromma i Stockholm var det länge sedan någon höghet bodde. Nu är det konferens- och festanläggning i ny, fräck design. Ända in på toaletterna.
– Här ska alla upplevelser vara speciella, alla rum är utformade med omtanke, inte minst toaletterna. Vi vårdar dem ömt för även de är jätteviktiga för vår image, säger Claudia Katalan. Vad sägs om en liten bio på varenda toalett, att titta på film medan man gör sina behov? Sigill på toalettpapperet? Färska blommor? Nytvättade frottéhanddukar? Mmm, det är en njutning att behöva gå på toaletten här. Och det är det många som gör. Rusningarna följer direkt på måltiderna. Frukost och lunch tränger på mest. Slottsstädet rycker in när gästerna åter konfererar. Två tvättsäckar med handdukar brukar det bli på en dag. Men det händer även att andra, till exempel hovmästaren, fyller på med rena handdukar och papper.
– Ingen knorrar över det, säger Claudia. Alla förstår verkligen hur viktigt det är att hela konferensanläggningen är tipptopp! Och vem blir inte glad över den där allra minsta detaljen som gör det där lilla extra? Som Ulfsunda slotts sigill på toalettpapperet – omtanke där man minst förväntar sig det.

Tyrannernas vägg lockar nödiga killar

För elva, tolv år sedan var toan på Golden Hits i centrala Stockholm »ett råtthål«, berättar personalen.
– Vi tyckte den var för djävlig, men ägaren Hasse Wallman sa att man inte tjänar några pengar på toaletter. Han hade helt fel. När toaletterna gjordes om blev i alla fall herrtoan berömd. Den kanske till och med har lockat dit en och en annan gäst som har lust att kissa på världens vidrigaste gubbar.

Servitören Dragan Lackanoviç för oss till männens hemligaste rum och visar den kaklade väggen med Hitler, Pol Pot och många, många fl er monster, alla målade av konstnären André Prah. Margaret Thatcher var på tal, »men man kan ju inte kissa på en dam«. Här siktar och pinkar man på sitt hatobjekt. Karadzic och Milosevic är mest an frätta. Har man inget hat finns det doftblock i rännan att sikta på.
– Vi hoppas att det inte blir fler fulingar, de här räcker!

Gästerna får känna sig goda genom att se sin spegelbild kompletterad med helgonglorior, Groucho Marx-mustascher och mikrofonfrillor. Men frågan är hur många som tar intryck och blir helgonlika.
– Folk bär sig åt, förfriskar sig eller spolar ner kalsonger, underbyxor och tröjor, säger Dragan. Vad som händer här nere skulle kunna vara ämne för en egen doktorsavhandling. Dragan ler, själv behöver han inte ingripa eller städa, det gör särskild personal. Regeln är att anställda som håller på med mat inte ska ha med toaletterna att göra. De manliga gästernas handhygien är svårare att kontrollera. Här nere är det lätt att tänka sig någon som står med ena näven om ölglaset och andra om snorren, för att sedan gå tillbaka till baren…

Tysk tant borde vara renligast

Kvinnor tvättar händerna betydligt oftare än männen. ? Unga slarvar mest. Vi tvättar händerna allt oftare ju äldre vi blir. ? Tyskarna är duktigast i världen på att tvätta sina händer, kineserna hamnar längst ner på listan.

Tre toalettmyter att spola

»Sjukdomar sprids via toastolen.« Nej, det är nästan omöjligt att få ett virus eller en bakterie (eller flatlöss) bara av att sitta på toa. Möjligen om man har ett sår på stjärten och går på en otroligt smutsig toalett. Det är via händerna man får i sig bakterier och virus.

»Handtorkarna sprider bakterier.« Nej, den luften är inte värre än luften i lokalen.

»Tvål och vatten räcker inte.« Jo, men torka händerna torra, bakterier trivs på fuktig hud.

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTITUTET

Bacilluskernas bästa ställen

Dörrhandtag, toalettborste, spolknapp, strömbrytare och annat som är placerat så att händerna tar i det efter toalettbesök, men innan handtvätt.

Hård tvål bakterier trivs i tvålbitens sprickor.

Tyghanddukar som används flera gånger – en fuktig miljö som är perfekt för bakterier på tillväxt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här