Här på betongtrappan tog Carina och Zorica sina dagliga bloss. Men sedan snart två månader råder rökförbud på arbetsplatsen. Bara gästerna får röka vidare.
På Smygehus havsbad och konferens i södraste Skåne har man infört ännu ett rökstopp. För personalen. Här är all rökning förbjuden på arbetet. Smygehus havsbad och konferenshotell har förmodligen Sveriges vackraste rökrum. Helt i glas och med fantastisk utsikt över Smygehuks långsträckta stränder erbjuder det ett bloss med klass för rökande gäster.
– Vi byggde ju ett rökrum när rökstoppet infördes, och vi brukar skoja om att det är det finaste i landet, säger Arne Törngren som är en av Smygehus delägare.
Då har de anställda rökarna det betydligt hårdare. För dem blir det ingen rökning alls. Inte på arbetet i alla fall. Sedan den första september är rökning på arbetstid och raster förbjudet. Det var Arne, som själv varit storrökare, som kom på idén.
– Det kändes som ett naturligt steg att ta efter rökstoppet för gästerna. Jag har själv rökt 50, 60 cigaretter per dag så jag vet vad rökning innebär, säger Arne. För att uppmuntra de anställda att sluta röka helt, inte bara på arbetstid, erbjuder Smygehus gratis rökavvänjning för de som vill ha. Dessutom, säger Arne, kommer det att synas i lönekuvertet för de som lyckas sluta.
– Det måste finnas en morot att ta tag i problemet och sluta röka. Den kostnaden tar vi gärna, säger han.
En av dem som passat på att sluta är servitrisen Zorica Savic. Men det berodde bara delvis på rökförbudet, säger hon.
– Jag ville sluta. Min pappa fick lungcancer och jag vill leva länge eftersom jag har barn. Zorica säger att hon har delade känslor inför rökförbudet. Samtidigt som hon har förståelse för att företaget hellre vill ha rökfria anställda, saknar hon de små rökpauserna lite.
– Det är lite fifty-fifty. De har säkert rätt att förbjuda oss, och jag förstår att de hellre vill att vi ska vara i matsalen än ute och röka. Men det var ett bra sätt att få en liten paus från gästerna förut. Visst händer det ibland att personalen sätter sig ner och fikar tillsammans. Men det är ändå inte riktigt samma sak, tycker Zorica.
– Det är ju inte så att man säger: »nu går jag och äter paj en stund, kommer snart«, säger hon och skrattar.
Zoricas kollega, kocken Carina Lindros, har inte slutat röka. Hon tycker dock inte att rökförbudet har påverkat henne särskilt mycket.
– Nej, det har väl inte påverkat mig. Jag rökte inte så mycket på arbetstid ändå, säger hon. Om Carina ska sluta röka så vill hon göra det på sitt sätt och av egna skäl, säger hon. Därmed lockar varken erbjudandet om gratis rök avvänjning eller den ekonomiska belöningen hon kan få om hon lyckas. Just den biten tycker hon är en mild form av diskriminering.
– Det är jag negativ till. Jag tycker inte att rökare eller icke-rökare ska vara kriterier vid en löneförhandling. Men jag har inte engagerat mig i det, säger hon.
Zorica och Carina vet inte vad som skulle hända om någon av de anställda ertappades med att smygröka. Inte heller Arne verkar ha funderat särskilt mycket på saken.
– Vi skulle väl få behandla det som en ordningsfråga och gå efter regelboken. Först en varning, sedan en skriftlig varning och sedan förhandling. Men det är ju inte tanken att någon ska förlora jobbet. Jag har väl helt enkelt tagit för givet att alla ska sluta, säger Arne och skrattar. Förutom att personalen ska få bättre hälsa och längre liv, finns det naturligtvis också en ekonomisk aspekt på rökförbudet. Arne hänvisar till undersökningar som visar att rökare arbetar betydligt färre timmar än sina rökfria kollegor.
– Självklart spelar det också in. Jag har sett siffror på att det kan skilja runt 175 arbetstimmar per år mellan en ickerökare och en rökare. Bara det tycker jag motiverar ett förbud i sig. Dessutom är ickerökare mindre sjukskrivna, friskare helt enkelt. Rökning är inte bra för någon.
Men det är inte aktuellt att ta steget fullt ut och göra Smygehus helt rökfritt även för gästerna.
– Nej, det vågar vi nog inte. I dag har till exempel Kommunal konferens här. Där är det många som röker. Jag tror att många gäster skulle uppleva det som integritetskränkande. Att Smygehus anställda tycker att rökförbudet inkräktar på deras integritet, tror Arne dock inte.
– Nej, det tror jag inte. Det skulle de ha sagt till mig i så fall.
Så här klarar du ett rökförbud på jobbet
Barbro Holm Ivarsson, psykolog och expert på tobaksavvänjning, ger sina bästa tips.
Motivation: För att sluta måste du vara motiverad och övertygad om att rökning inte är något att ha.
Besegra suget: Titta och tänk inte på cigaretter. Drick eller ät, andas djupt eller rör på dig. Röksuget är som en våg som sköljer över på max två minuter.
Ta hjälp: Tala om för folk att du har slutat. Använd läkemedel. Ring Sluta-röka-linjen på 020 – 84 00 00.
Undvik fallgropar: Fester med alkoholintag och starka känslor som ilska och sorg kan ger återfall.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.