Folkhälsokommittén talar om att lägga ett förslag om förbud mot rökning på restauranger. Riksdagen kan klubba en lag om totalförbud nästa höst.
Vi har gjort 600 intervjuer med restaurangföretagen.
74 procent kände inte ens till den lagstiftning vi redan har om rökfria bord där det finns över 50 sittplatser, sa Mats Hulth, som är vd för SHR, Sveriges Hotell & Restaurangföretagare.
Enligt intervjuerna tyckte många krögare att det var positivt med rökfritt men majoriteten tyckte ändå att det var ett dålig förslag.
? Vi vill inte ha en lagstiftning om rökförbud på restaurangerna utan hoppas mer på en frivillig väg, säger Mats Hulth, som höll i en debatt med inbjudna från Folkhälsoinstitutet, socialutskottet, krögare och Citypolisen.
Gunnar Ågren från Folkhälsoinstitutet inledde med att tala om att 10 000 rökare dör varje år i rökrelaterade sjukdomar jämfört med 600 i trafiken, 200 av narkotika och cirka 5 000?6 000 av alkohol.
? Nikotin kan jämföras med heroin. Det är lika beroendeskapande och svåra att sluta med, säger Gunnar Ågren.
Restauranger undantagna
Tobakslagen förbjuder rökning i offentliga lokaler men restauranger har varit ett undantag. Kommittén, som nu arbetar, vill ha restaurangerna rökfria eftersom många av svenskarna, cirka tio procent, besväras av astma.
? Passiv rökning är en arbetsmiljörisk och inga anställda borde utsätts för rökning. Rimligen borde det även gälla folk som arbetar på restauranger, säger Gunnar Åhgren.
Han anser att rökning bör tillåtas i avskilda rum på krogen där personalen ska slippa servera.
Miljön har blivit bättre
Sören Ahlbom från Restaurang Storstad i Stockholm har en annan åsikt:
? Jag är själv rökare och tycker att miljön på krogen har blivit bättre med effektivare ventilation. Gästerna frågar sällan efter rökfria bord och jag tycker att branschen ska få ordna rökfritt på frivillig väg.
Rinaldo Karlsson från riksdagens socialutskott (s) som är rökfri säger:
? Den lag vi har nu är inte bra och den efterföljs inte. Vi måste värna om folkhälsan. Många kan inte sätta sin fot på krogen på grund av allergi, men jag tycker ändå att ett totalförbud slår fel. Vi måste tro på lagstiftningen och på ett samarbete med krögarna.
Hans Hjortzberg-Nordlund (m) från socialutskottet och läkare tycker:
? Varannan rökare, 50 procent, dör på grund av rökning, det är landets största hälsoproblem och jag är emot rökning på restaurangerna.
Kenneth Bräck från Citypolisen och ickerökare:
? Ska folk tvingas stå utanför krogen och röka så vill inte jag vara ordningsvakt där. Det blir mer hot och våld om alla gäster ska stå på gatan och röka. Och vilka sanktioner ska då gälla?
Lennart Karlsson, Baldakinenrestaurangerna:
? Jag tror att det är farligt ur brandsäkerhetssynpunkt om folk börjar tjuvröka.
? Vi hade vi redan infört rökfritt om alla gäster hade velat ha det. Jag tror på frivillighetens väg.
?Folket kommer att kräva rökfritt?
Gunnar Ågren svarar på Citypolisens fråga om sanktioner:
? Man får inte ha arbetsmiljöfarliga arbetsplatser och en rakare lagstiftning kan kopplas till utskänkningstillståndet.
Hans Hjortzberg-Nordlund till krögarna:
? Ni har ju ett år på er att utveckla restaurangernas miljö innan lagen tas i riksdagen. Många restauranger kommer att vara rökfria i framtiden. Pressen från svenska folket kommer att kräva rökfria miljöer med väl ventilerade utrymmen. Tänk på när sjukhuspersonalen fick rökförbud och stod utanför sjukhusporten och rökte. I dag står det färre där. Vi har påverkat dem.
Lennart Karlsson till slut:
? Rökförbud vill vi inte ha, låt oss jobba ihop för en bättre restaurangmiljö.
Slutbetänkandet som presenteras i oktober går därefter på remiss till berörda organisationer och förslagen behandlas under våren i socialutskottet.
Kommunen kollar rökfriheten
Tobakslagen som trädde i kraft 1 juli 1993 säger bland annat att restauranger med mer än 50 sittplatser ska ha minst en rökfri avdelning. Restaurangerna behöver inte bygga om men det ska finnas en reell möjlighet att undvika röken. De rökfria platserna ska alltså inte ligga längst in i lokalen och det rökfria området ska inte heller vara påtagligt mindre än där man får röka.
Kommunens miljöförvaltning ska kontrollera om krögaren sköter reglerna för rökare och ickerökare. Följer krögaren inte tobakslagen kan miljöförvaltningen döma ut vite.
Egentligen ville tobaksutredningen införa strängare regler, men lagstiftaren lämnade det till restaurangerna och hotellägarna att själva lösa problemet.
Hotell- och restaurangfacket vill inte ha ett totalt rökförbud
För att nå en rökfri arbetsmiljö för de anställda inom hotell- och restaurangbranschen vill facket ha en lagstiftning som förhindrar att arbetstagarna utsätts för hälsorisker genom passiv rökning.
Det skrev Hotell- och restaurangfacket i sin motion till LO-kongressen i september, men facket krävde inte helt rökfria restauranger.
? Vi tror inte att problemet löser sig genom att icke rökande gäster bojkottar rökiga restauranger. De verkar ha accepterat tanken att om de är där får de också tåla lite rök.
Kan inte byta yrke
? Anställda däremot har inte samma valmöjlighet utom att byta yrke, men för hela arbetskollektivet i restaurangbranschen är det inget alternativ, säger förbundsordföranden John Herrström.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.