Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Chefen, du är världens bästa

Anita Lundin hade varit sjukskriven och tappat självförtroendet. Så träffade hon rätt chef. Han anställde henne utan att gräva i det förflutna. Idag arbetar hon på restaurangen i Kullagränds servicehus i Täby.

Publicerad 14 mars 2002

Anita lundin skrev brev till Hotellrevyn. Hon ville utnämna Kent Liljedahl till ?årets chef? för han är guld värd.
Anita hade varit sjukskriven länge när hon såg en annons där de sökte folk till restaurangen på servicehemmet och skrev en ansökan.
Kent Liljedahl träffade henne. Han sa att han gillade vad han läst i ansökan. Fastän han såg att fem år saknades i meritlistan så frågade han ingenting. Anita fick tre månaders provanställning.
? I dag är jag fast anställd. Han gav mig chansen att visa vad jag gick för utan att ställa massa frågor om det som fortfarande gör ont längst inne, säger Anita. Mitt självförtroende var så i botten.

Förre chefen gjorde fel
Under 1990-talet arbetade Anita på en restaurang i Täby, men den såldes och hon fick söka nytt jobb i Täby. Och det var då som
problemen kom.
? Jag var anställd ungefär ett halvår när krögaren sa att jag fick sluta. Krogen behövde ingen anställd. Han vägrade att skriva på arbetsgivarintyget. Restaurangen saknade kollektivavtal och jag hade aldrig fått något anställningsbevis. Jag fick heller inga pengar från a-kassan eftersom restaurangägaren nekade skriva på intyget.

Känner sig återställd
Mitt i berättelsen blir Anita lågmäld. Hon fick nämligen gå till socialen för att få pengar till mat och hyra. Hon höll på att förlora sin bostadsrätt. Idag har hon betalat tillbaka lånet till socialen.
? Var du än söker jobb, fråga efter kollektivavtal, säger Anita. Jag hade ändå tur som var med i facket och de har varit ett stort stöd.
Anita blev sjuk och orkade inte ta sig för något. Hon drog sig undan. Kände sig värdelös.
? Jag hade tur som hade kompisar och mina två söner.
I dag känner sig Anita återställd, men hon är på sin vakt. Hon är bränd och försöker ta det lugnt.
? Jobbet är så kul. Mitt självförtroende kommer så sakta tillbaka. Det är härligt att ha ett arbete att gå till.

Jobbat på nattklubb
Anita Lundin arbetar med att servera mat till de äldre på Kullagränds servicehus. Personal och externa gäster går också dit och äter. De flesta gästerna återkommer varje dag.
Anita serverar mat, ställer i ordning grönsaksbord och diskar.
Anita är uppvuxen i Täby och har gått ettårig hushållsskola efter grundskolan. Hon har arbetat på hotell Continental och på nattklubben Albatross som spritkassörska, bartender och servitör i femton år.
? Jag har alltid varit trofast och stannat länge på mina arbetsplatser.

Arbetet uppskattas
Anita arbetar snabbt. Hon serverar och pratar lite med sina pensionärer. En gäst berättar att han var på julfest på sin gamla arbetsplats i går och därför inte kunde äta hos henne.
? Jag saknade dig allt, säger Anita till honom.
Anita är fortfarande sjukskriven till 25 procent.
? Om jag är borta, då frågar de, var jag har varit. Här får man inte vara borta en dag utan att vara saknad, säger Anita och skrattar.
Det är mest samma människor som äter här varje dag.
Svårast är när någon inte kommer tillbaka.
Anita går ut och hjälper pensionärerna. Några har problem att bära maten själva. Då finns hon på plats och dukar upp.
Arbetsplatsen har fem anställda och öppet sju dagar i veckan.
De serverar frukost, lunch och middag. HSB Omsorg driver servicehuset. Här finns ålderdomshem, växelboende, gruppboende och eget boende.

Anställde på instinkt
Vi kliver in i köket och träffar den omtalade chefen, Kent Liljedahl.
Varför blev det just Anita?
? Jag kände instinktivt på mig att hon var rätt för jobbet. Och hon har snabbt växt in i rollen.
Anita är medlem i HRF och Kent i HTF.
De håller fast vid sina gamla fackförbund trots att arbetsplatsen tillhör Kommunals avtal.
? Vi har inga planer på att byta. Vi vill ha en dialog med rätt förbund som kan restaurangmänniskor, säger Kent.
Kent har varit på restaurang Valen i 1,5 år och kommer närmast från Scandic.
?  Jag såg en annons om ett ledigt kökchefsjobb på servicehuset här. Min fru sa att där kan du inte jobba, det är ingen riktig restaurang. Jag ringde ändå och fick jobbet.
Efter en vecka plockade Kent in krogtänkandet i matlagningen. Nu är det kryddor och vitlök i grytorna och punsch till ärtsoppan. Och pensionärerna gillar det.

Jobb som räcker länge
Kent har bland annat arbetat på Gammelgården i Sälen och som privatchaufför i New York efter att hotellet han först var anställd på brunnot ner.
? Jag var till och från utomlands i åtta år, säger Kent.
? Mitt liv har varit mycket kringflackande.
I dag är han gift för tredje gången.
? Jag har blivit ödmjuk och förändrat min syn på människor. Vi lever nära slutet här. De äldre ska ha det bra sista tiden.
Ofta kommer anhöriga som just mist sin mamma eller pappa. De vill diskutera begravningskaffe eller buffé. De gråter och han tröstar.
? Det är viktigt att göra stunden minnesvärd. Hade jag tänkt på det när jag tog jobbet hade jag nog tackat nej. Nu är jag tacksam för att jag inte visste allt.
? Det här är ett projekt som kommer att räcka längre än mina tidigare anställningar.

Bildtext:(Foto:Danny Lorentzen)
Det är torsdag. Kent Liljedahl häller varm punsch i termosar. Den ska serveras till dagens rätt, ärtsoppa.
2001 var ett bra år för Anita Lundin. Hon fyllde 50 år, blev farmor och fick ett arbete.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här