Carinas fritid har fyra ben
Foto: André de Loisted
Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Carinas fritid har fyra ben

På arbetstid tar hon hand om bingospelare, när hon kommer hem väntar hästar, hundar, katter, fåglar och fiskar. Carina Quick kan inte tänka sig ett liv utan djur.

Publicerad 19 oktober 2010
inlinebild
Carina Quick med en av sina fyrbenta vänner. Foto: André de Loisted

Det är nästan som Noaks Ark hemma hos Carina Quick i Furulund utanför Malmö. Hon har både hästar, hundar, katter, fåglar och fiskar. Hästen Flow har varit med i 24 år och hon rider henne i stort sett varje dag före eller efter jobbet.
– Har jag haft en jobbig dag är det som om allt rinner av mig när jag kommer upp på hästryggen och rider ut i naturen. Det är avkopplande.
Carina bestämde sig för att skaffa egen häst när hon var 18 år. En hel sommar jobbade hon och samlade ihop de 12 500 kronor som behövdes. Sedan åkte hon till Bunkeflo och köpte Flow, ett varmblod med 1,65 i mankhöjd.
– Vi har blivit rätt bundis genom åren. Går jag förbi hagen gnäggar hon för att säga hej. Jag tror också att hon förstår mycket av det jag säger.
Carina och sambon Martin flyttade ut på landet för tre år sedan och byggde eget stall och hage till Flow så att hon kunde flytta hem från sin inackordering. Samtidigt utökade de djurskaran med ytterligare en häst, två hundar, tre katter, två fåglar och ett gäng fiskar.
– Att flytta ut på landet är det bästa vi gjort. Att ha naturen så nära inpå med alla djuren omkring är underbart. Jag känner att jag är mycket gladare nu.

Till skillnad från boendet på landet ligger hennes arbetsplats mitt i centrala Malmö. Triangelns Bingo är en ljus och stor lokal i gatuplan som förra året fick utmärkelsen Sveriges bästa bingohall. För att den är välskött, för att de har god ordning på spelandet och för att personalen ger gästerna ett bra bemötande. De är 17 personer mellan 19 och 49 år som jobbar där, majoriteten är kvinnor. Många har varit där länge, Carina Quick gör sitt tolfte år som bingovärdinna.  
– Min syster jobbade på bingohallen och jag behövde praktik. Efter det blev det sommarjobb och sedan fast tjänst. Det är en väldigt bra stämning bland både personal och gäster. Och jag trivs.
Som bingovärdinna säljer Carina spelbrickor, delar ut vinster, står i kafeterian och sköter utrop om nästa spel. Däremot behöver hon inte längre ropa ut numren under spelets gång, förinspelade röster läser upp »Bertil sjua« eller »Ivar tvåa åtta«.  
Stammisarna är många och visst finns det en och annan som är spelberoende och kan göra av med 7 000 till 8 000 kronor under en kväll på bingo eller någon av de fem Miss Vegas-apparaterna.
– Det är tragiskt, men inte så mycket vi kan göra något åt mer än att försöka prata med dem.

Någon gång varje månad kammar en spelare hem storvinsten på
30 000 kronor på bingospel. Då brukar spelaren bjuda personalen på smörgåstårta eller ge dem en blomma. Gästerna är måna om att personalen ska ha det bra.
Bingohallen har generösa öppettider, i stort sett öppnar de elva varje dag och stänger mellan elva och ett på natten. Trots sena öppettider säger Carina Quick att det oftast är lugnt. Ibland kommer det in en och annan stökig svensexa. Men de har vakter om det behövs och hon har inga problem att släppa arbetet när dagen är slut.
– Har jag varit på dåligt humör en dag vänder det när jag kommer hem. Djuren bemöter mig alltid positivt oavsett vilket humör jag än är på.

Två till tre timmar varje dag lägger hon på djuren. Hästarna Julia och Flow, hundarna Daisy och Fia, katterna Tuttan, Mario och Kajsa, fåglarna Chica och Travolta och de namnlösa fiskarna. Carina matar, rastar, ryktar, mockar och så ska hon och Flow ut på ridtur – alltid med hjälm, aldrig med ridspö.
– Oavsett hur väl du känner din häst kan det inträffa saker som ingen kan förutse, ett rådjur eller en fasan kan komma plötsligt. Därför har jag alltid hjälm.  Piska däremot behövs inte, det räcker att jag höjer rösten så lyssnar hon.
Arbetet med djuren tar en stor del av ­Carinas lediga tid. Men hon skulle inte vilja ha det annorlunda.
– Djur är mitt stora intresse. Men jag är nog den enda på jobbet som inte håller på med Farmville på Facebook, säger hon och skrattar.

Häst, hund och katt

  • I Sverige är det vanligaste sällskapsdjuren katt (cirka 1 200 000) och hund (cirka 730 000).
  • Av hushållen har 25 procent antingen hund eller katt. Bara 3 procent har både och.
  • Landet är ett av Europas hästtätaste, här bor runt 285 000 hästar. Omkring 500 000 svenskar rider regelbundet.

Källa: SCB, Föreningen manimalis

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här