Hallen där alla är vinnare
Bertil Andersson, en trogen besökare på Norrby Bingo. Foto: Julia Sjöberg
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallen där alla är vinnare

Många hallar har gått knackigt de senaste åren. Men Norrby Bingo fortsätter att locka spelare och kan också satsa lite extra på de anställda.

Publicerad 21 september 2010
inlinebild
Anders Korphed, bingovärd och klubbordförande.

När Anders Korphed öppnar Norrby Bingo kliver tolv gäster in direkt, de flesta pensionärer. Alla bjuds på gratis kaffe och bullar och spelet börjar.
Bingoutroparen har en lugn och lite sövande röst. Plötsligt vinner någon tjugo kronor, nästa gång vinner en annan en femtio­lapp. Spelet, »Norrby­jacken«, fortsätter och Anders går runt och sprider trivsel bland Bertil Andersson och de andra besökarna.
Norrby Bingo satsar också på att de anställda ska trivas och ha det bra.
Tidigare var ett luftintag felplacerat så att det blåste kall luft rätt ner i nacken på ­personalen. Chefen flyttade utropet fem meter till höger och ändrade på ventilationen. Nu kan det gamla podiet användas som fikahörna för personalen.
– Det absolut viktigaste är att chefen har insett att trivs personalen, då går företaget bra och det har han verkligen jobbat med, så arbetsmiljömässigt har han lagt ner otroligt mycket på det med ny ventilation och sådana saker, säger Anders.

På arbetsplatsen finns flera små guldkanter. I personalrummet står en massage­stol som de anställda kan använda vid behov. Det är inte heller helt fel med en sodastreamer med gratis bubbelvatten. Alla har fria arbetskläder och inte nog med det:
– Eftersom golvet är hårt och eländigt med de här plattorna, får vi skor när vi behöver, säger Anders.
Förmånerna har dock inte kommit till på bekostnad av löneutvecklingen.
– Jag ställde frågan nu i våras: »Vi är faktiskt en av de hallar som går bra, alla andra klagar på att bingoverksamheten går ned men vi går åt rätt håll. Kan inte personalen få någon del av detta?«
Chefen bad Anders att komma med ett bud. När Anders återkom med en ökning på 2:50 mer i timmen så funderade chefen i fem minuter innan han sa »Ja, men det är inga problem«.
– Så det blev 2:50 mer än avtalet generellt. Det tror jag inte det är så många arbetsplatser över huvud taget som lyckas med, säger Anders Korphed.
Höjningen innebär cirka 400 kronor mer i månaden för en heltidsanställd. Och här på Norrby Bingo är det övervägande heltidsanställningar.

Knepet är att våga ställa frågan och lägga fram argumenten för varför man ska ha löneförhöjning, säger Anders. På bingohallen har man fördelen av ett gott samarbetsklimat, både mellan de anställda och gentemot chefen.
– Det är många faktorer som samverkar. Dels har vi fått en chef som lyssnar, det tror jag är jätteviktigt, plus att vi har börjat trivas bättre på jobbet och då blir det mer positivt. Och kommunikationen oss emellan fungerar väldigt bra. Man går inte och tjurar på varandra utan har man någon grej man retar sig på så tar man det direkt och det är ganska unikt om man tänker på en kvinno­dominerad arbetsplats, funderar Anders.
Han är ensam man bland ett tiotal ­anställda i åldrarna 18 till 50 år.

– Alla känner samma engagemang att driva det här framåt, säger Anders.
Och att det går framåt gör Norrby Bingo till ett undantag. För hallbingon i stort ser det ganska mörkt ut.
I dag finns omkring 90 bingohallar i Sverige, enligt Svebico, Sveriges bingo­arrangörers central­organisation. Under 2000-talet har fem till tio hallar fått stänga varje år. Bingosajter har tagit över många besökare och restaurangernas Vegas­maskiner har också gjort att en del av spelarna sökt sig bort från hallspelet.
Hemma framför datorn och på krogen är det dock ingen som bjuder på gratis fika och varmkorv.
Anders går runt och småpratar med gästerna och serverar kaffe med bullar. Det är familjärt och trevligt. Kunderna tankar efterhand på sina kort med pengar, men spelet går till som förr, att man puttar lucka. Förutom fikat till frukost bjuder bingohallen på korv med bröd till lunch, varje dag året om.

Bingovärdarna Irene Hedenberg och Petra Zangaro turas om vid utropet.
– Vi har börjat få ungdomarna tillbaka, berättar Irene.
– Jag jobbade på bingo i tonåren och då var det mycket ungdomar men då fanns det inte så mycket spel som i dag. Så det är roligt att vi har fått tillbaka ung­domarna.
– Det är roligt när gästerna har vunnit och kommer in med en liten kaka eller bara ger oss en hundralapp till personalkassan, säger bingovärd Petra.
Hon berättar också att det absolut roligaste är när man får förtroenden. Som just denna dag när en av spelarna berättar att hon snart ska bli mormor för första gången.
För det mesta en väldigt trivsam arbetsplats, alltså. Under de sju år Anders jobbat här har hallen råkat ut för ett rån. Men den rånaren var kanske inte den vassaste kniven i lådan.
– Det var en kille som kom in med kniv och ryckte åt sig från en av tjejerna som jobbade här. Nu var ju inte han världens smartaste, för han hade en taxi som stod och väntade på honom på utsidan, berättar Anders.

Norrby Bingos trivseltopp

  • Många heltidstjänster.
  • Lön över avtalets nivå.
  • Fria arbetskläder och skor.
  • Massagestol.
  • Soda streamer. 

Så vinner båda sidor

Fem tips för bra samarbete mellan fack och företagsledning.
  • Lyssna på varandra.
  • Ha respekt för varandra.
  • Försök förstå varandra.
  • Ha gemensamma mål i stort.
  • Få med företagsledningen på att det är de anställda som ­genererar resultatet.

Spelet fyller snart 40 år

Sveriges första organiserade bingospel arrangerades den 9 september 1961 av Gunnarstorps IF i Skåne. I slutet av 1960-talet spelas det bingo på cirka 500 platser runt om i landet.
I början av 1990-talet fick bingospelet ett uppsving tack vare att kontantvinster blev tillåtna.
I dag finns det cirka 90 bingohallar i Sverige, varav fyra i Borås.
Källa:svebico, norrbybingo.se

Norrby Bingo

Ägs av Norrby IF och en allians bestående av ett flertal idrottsföreningar i bygden.
Har mellan 20 och 150 besökare per dag, mest ­gäster kommer vid utbetalningar av pension, barnbidrag och lön.
Hallen är öppen alla dagar utom midsommarafton och julafton
Typisk kund: på förmiddagen ofta en pensionär. Medelåldern minskar längre fram på dagen och är som lägst på kvällen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här