Dagens utbildningar är för dåliga på att förbereda eleven på arbetslivet. Det var alla ense om när vi frågade rekryteringsansvariga på sex företag om utbildningens betydelse för en jobbsökande.
1. Hur stor vikt lägger du vid att arbetssökande har gått hotell- och restaurangprogrammet?
2. Finns det något som du tycker att utbildningarna verkar vara dåliga på att lära ut?
Mattias Olsson, rekryteringsansvarig för serveringspersonal,
Restaurangassistans i Malmö.
1. – Inte nödvändigtvis speciellt stor vikt. Har de gått restaurangskolan vet jag på ett ungefär vad de bör veta, men i slutändan vinner alltid praktik över teori. En servitör som jobbar runt 1–2 år på olika krogar har jag mycket större förtroende för än en nyutbildad som bara haft praktik under skoltiden.
2. – Tänket kring service framför allt. Hur man ska bete sig för att uppnå excellens. Hur man gör för att ge gästen en oförglömlig upplevelse. Skolorna verkar koncentrera sig alltför mycket på teknik. När jag håller egna serveringskurser vill jag påstå att jag under 2×3 timmar ger mina egna elever ett mycket bättre »tänk« än de får på tre år i skolan.
Uwe Hörman, rekryterar kockar till Scandic Frimurarehotellet, Linköping.
1. – Det är avgörande att kockar som söker jobb har gått en utbildning, helst treårig, men det är inte avgörande vart eller på vilken skola de har fått sin utbildning.
2. – Skolan måste förbereda elever bättre på skillnaden mellan skola och arbetplats. Även lärare måste vidareutveckla sig för att hänga med i branschen. Praktik vart tredje år till exempel.
Micael Åman, rekryterar kökspersonal till Elite Stora Hotellet, Örebro.
1. – Ingen alls.
2. – Yrket! Jag har praktikanter som går sista terminen och de har inte varit i ett kök på åtta månader. Och detta är en yrkesutbildning! Jag förstår inte att det ska vara så svårt att förstå att ett hantverk inte kan läras i en bok.
Jerker Andersson, rekryterar kökspersonal till Wärdshuset Liseberg, Göteborg.
1. – Beror på erfarenhet och ålder. Men framför allt om det är yngre sökande så är utbildning ett stort plus.
2. – Stolthet inför yrket, realistisk arbetsmoral. Och grunder, grunder, grunder
Lena Ernberg, rekryterar kökspersonal till Fredensborgs herrgård, Vimmerby.
1. – Jag fäster ganska stor vikt vid att de har relevant utbildning och en bra grund att stå på. Jag kräver någon slags grundutbildning och hotell- och restaurangprogrammet ger en bra grund, sedan är det lika viktigt var de har arbetat efter skolan.
2. – Att verkligheten innebär mycket hårdare jobb och förmågan att klara av att ha många bollar i luften. Detta är dock mycket svårt eftersom det är oerhört olika mellan olika individer.
Mattias Kjellertz, ska bland annat rekrytera hovmästare till Badholmen, Vaxholm.
1. – Det är givetvis en fördel med en utbildning. Men i första rummet sätter jag social kompetens.
2. – Vet inte.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.