Bjud tänderna på
”det lilla extra”
Ta hand om tänderna! Foto: Rebecca Elfast
Efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bjud tänderna på ”det lilla extra”

De är med när vi provsmakar, de tuggar mat och biter upp trilskande förpackningar åt oss. Branschens tänder lever hårt och behöver lite extra kärlek!

Publicerad 23 oktober 2014
 1. Skäm bort gaddarna. Vet du med dig att du äter oftare än »normalt« eller lätt får hål? Borsta tänderna en extra gång mitt på dagen, byt ut tuggummit mot ­fluortuggummi och skölj med fluor.  
 2. Luncha. Försök äta ordentligt vid ett tillfälle under arbetspasset. En macka här och en halv sallad där gör att tänderna aldrig får vila.  
 3. Surt sa emaljen. Även »nyttiga« saker som juice och frukt fräter på emaljen. Ät exempelvis yoghurt eller fil till eller avsluta en måltid med ost, kalciumet neutraliserar syrorna.
 4. Snask och snacks. Kakor, godis och andra sötsaker ger perfekt livsmiljö för karies. Samma sak gäller chips, ostbågar och annan stärkelserik mat som blivit kraftigt upphettad. Övriga livsmedel med mycket stärkelse, som pasta och bröd, ger inte samma dåliga effekt.
 5. Provsmakartips. Kockar och sommelierer är två yrken som har en förhöjd risk att drabbas av hål i tänderna och frätskador. Smakar du av mat, vin eller bakverk i tjänsten? Skölj ur munnen med vatten och ge tänderna lite extra kärlek efter jobbet.
 6. Godnatt plockgodis. Den som jobbar natt piggar ofta upp sig med något sött. Men undvik att plocka ur smågodispåsen natten lång. Behöver du en choklad­bit (och ibland behöver man ju verkligen det)? Ät upp den direkt och borsta gaddarna efteråt.
 7. Släpp läsken. Har du alltid en flaska läsk stående till hands när du jobbar i köket? Byt till en flaska vatten. Smådrickandet gör att tänderna hela tiden utsätts för syra.
 8. Borsta inte alltid bra. Om du just druckit vin eller något annat syrligt – borsta inte tänderna direkt. Tandytan kan ha luckrats upp lite av syran. Skölj med fluorskölj i stället, eller drick vatten och vänta ett tag med tandborstningen.
 9. Välj sockerfritt. Sucketter i kaffet och lightläsk är bättre än socker, i alla fall ur ­kariessynvinkel. Eller vänj dig vid att dricka osötat kaffe.
 10. Starta tandfond. Spara pengar till tandläkaren, en hundring i månaden är 1 200 kronor på ett år. Det räcker inte långt, men till en årlig kontroll.
 11. Jobba fackligt. Kanske kan arbetsgivaren stå för fluortabletter eller tuggummin? Eller förhandla fram en överenskommelse som gör det lätt att få ledigt för tandläkarbesök.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.