Bästa korgstoppningen!
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bästa korgstoppningen!

Inget går upp mot att duka fram godsaker på klippan, stranden eller i skogsdungen. Med mat som tål en tur i picknick-korgen och lite planering blir det en extra stilfull utflykt!

Publicerad 24 juni 2010
inlinebild
En bergis, eller barkis som den också kallas, är perfekt att fylla med allt möjligt gott. Foto: Stefan Wettainen

Fylld Bergis

En bergis med picknickfyllning är ett dekorativt sätt att förpacka picknickmaten.

  • 1 Bergis med vallmofrön
  • cirka 100 g medelstark ajvar (ungersk paprikaröra)
  • 1 huvud romansallad eller annan sallad med stora blad
  • 1 burk tonfisk i olja, 200 g
  • 2 avokado, skivade
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 hårdkokta ägg
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 kokta färskpotatisar
  • 3 tomater
  • 1 liten rödlök
  • 4 rädisor
  • olivolja
  • färska örter

Dela brödet på längden. Gröp ur lite så att fyllningen får plats. Bred ajvar på båda halvorna och fodra med salladsblad.
Pressa ut oljan ur tonfisken och fördela i nederdelen. Lägg på avokado och pressa över citronsaft. Skiva äggen och fördela ovanpå. Salta och peppra.
Skiva potatis, tomat, rödlök och rädisor och lägg i den övre halvan av brödet. Ringla över lite olivolja och lägg på färska örter.
Lägg ihop de fyllda brödhalvorna och tryck till. Bind ihop med ett vackert snöre på flera ställen så att det håller ihop. Skiva upp brödet i lämpliga portioner när det är dags att äta.

Sparrisfrittata

picknickfrittata
 

Läcker italiensk omelett med lite oortodox smaksättning. Lätt att ta med i packningen.

  • 6 ägg
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa grön sparris
  • 1 liten gul lök, gärna färsk
  • 100 g fetaost
  • olivolja
  • smör

Vispa ihop ägg, salt och peppar. Tillsätt hackad dill.
Bryt av ändarna på sparrisen och dela resten i bitar.
Skiva löken tunt. Hetta upp olja och smör i en stekpanna med ugnsfast handtag. Mjukstek löken utan att den tar färg. Tillsätt sparrisen och låt fräsa några minuter. Slå på ägg­smeten. Smula över fetaosten. Peppra.
Skaka pannan ofta så att smeten inte fastnar. Sänk värmen och stek tills smeten stelnat. Ställ under grillelementet i ugnen på hög värme tills frittatan får fin yta.
Låt svalna något och skär upp i tårtbitar eller små rektanglar. Packa ner i plastlåda med lock.

Spenatsallad

Smakrik sallad med ädelost, balsamrödlök och honungsvalnötter.

  • 2 påsar babyspenat
     picknicksallad
     
  • 2 små rödlökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk balsamvinäger
  • 50 g valnötter
  • 2 msk flytande honung
  • olivolja
  • en halv citron
  • nymalen svartpeppar
  • 100 g ädelost

Skölj och torka spenatbladen. Skala och skiva rödlöken.
Smält smör i en stekpanna och mjukstek löken utan att den tar färg. Tillsätt balsamvinäger och låt den koka in. Lyft upp och ställ åt sidan.
Diska stekpannan och hetta upp igen. Häll i valnötterna och ringla över honung. Låt nötterna få färg och sprid sedan ut dem på bakplåtspapper. Låt svalna.
Häll upp spenatbladen i en stor bunke. Ringla över lite olivolja och pressa över citronsaft. Smula ner ädelosten, tillsätt rödlök, nötter och peppar. Blanda runt och lägg i en låda med lock. Ät med ett gott bröd till.

Kladdmuffins

En dessert vill man gärna ha med sig. Våra kladdkake­muffins med vit choklad, jordgubbar och grädde bygger du färdigt på plats.

Till cirka 15 muffins:

picknickmuffins
 
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl råsocker
  • 50 g vit choklad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 l jordgubbar

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i mikron, låt svalna.
Vispa ägg och råsocker fluffigt, helst med elvisp. Blanda ner grovhackad vit choklad, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver. Rör om noga och häll sedan ner mjöl och smör. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i muffinsformar av papper, gärna dubbla så att de håller formen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10-15 minuter. Låt svalna under handduk.
Vispa grädden och rensa jordgubbarna, lägg i separata plastlådor.
På picknicken: Klicka grädde på varje muffins och dekorera med jordgubbar.

Piffiga picknick-tips

  • En trevlig duk är en rejäl stämnings­höjare. Fånigt, men sant.
  • Glöm inte extra filtar och servetter. Det blir snabbt kallt, och picknickmat tenderar att kladda.
  • Lägg färska grönsaker vid sidan om i egna paket. De geggar gärna till det.
  • Pajer reser bäst i sin egen form. Skär upp dem på plats i stället.
  • Låt jordgubbar ligga kvar i kartongen och ta inte bort det gröna för då börjar gubbarna vätska sig.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här