Bästa bönorna!
Börnor är goda nykokta med en smörklick, men vår pizza och sallad är inte heller dum. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bästa bönorna!

Färska bönor -- enkla att odla och perfekta att använda i matlagningen med sin mjuka, fina smak. Pizza, pasta, sallad -- bönorna passar in överallt.

Publicerad 4 september 2014
inlinebild
Pasta med bondbönspesto. Foto: Ulrika Pousette

Orecchiette med bondbönspesto, pancetta och hasselnötter
Ordet pesto kommer från det italienska verbet pestare, »att mortla«. Med en mortel lockar man fram alla ­smaker och gifter ihop dem till en väldoftande kräm.

  • 400 g pasta,vi har använt orecchiette
  • 150 g spritade bondbönor
  • 75 g riven pecorino eller annan lagrad ost som väster­botten eller getost
  • 1 vitlöksklyfta
  • några korn grovt salt
  • 3 – 4 blad färsk mynta
  • ¾ dl olivolja
  • rivet skal från ½ citron
  • 125 g pancetta
  • 1 – 1 ½ dl hasselnötter
  • 2 msk smör

Ta ur bönorna ur sina skidor. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i bondbönorna och koka dem i 5 minuter. Låt bönorna svalna lite innan du tar ur dem ur sina skal.
Lägg vitlök och salt i en mortel och mortla till en smet. Lägg i bondbönorna och mosa dem ordentligt. Blanda ner riven ost, mynta och tillsätt till slut olivolja tills du får en jämn slät smet. Smaka av med salt, peppar och riven citron.
Stek pancetta i en torr stekpanna tills den fått färg och lägg över på hushållspapper att rinna av. Hacka hasselnötterna grovt och fräs dem i lite smör.
–Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Ta undan lite av kokvattnet innan du häller av pastan.
Blanda pastan med pesto och några skedar kokvatten. Servera direkt, tillsammans med den knaperstekta pancettan, smörfrästa nötter och lite extra riven pecorino.

Ligurisk skördepizza

en sats favoritpizzadeg:

  • 1 paket jäst
  • 4 deciliter fingervarmt vatten
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 tesked honung
  • ½ tesked salt
  • 10 deciliter vetemjöl special + lite extra för utbakning

en sats pesto:

  • 1 dl rostade pinjenötter
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kvist mynta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g riven parmesan eller pecorinoost
  • 4–5 msk olivolja

pizzatopping:

  • cirka 300 g spritade bondbönor (12– 16 bönskidor)
  • 300 g gröna bönor och vaxbönor
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl liguriska svarta små oliver, taggiasca

Börja med pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Tillsätt olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet. Rör ner det mesta av mjölet och blanda om.  Knåda ordentligt och fortsätt mata tills du har en fast, blank deg. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

–Peston: Mixa allt utom olivoljan till en jämn smet. Tillsätt oljan lite i taget till en bredbar kräm.

–Bönorna: Sprita och koka bondbönorna i saltat vatten i cirka 4 minuter. Ta bort skalet. Ansa vax­bönorna och de gröna bönorna och koka dem cirka 5 minuter, lägg sedan i iskallt vatten.
Sätt ugnen på 225–250 grader.  Vält upp degen på mjölat bakbord och dela  bitar beroende på hur stora pizzor du vill göra. Kavla ut och lägg på bakplåtspapper. Ha plåten i ugnen tills pizzorna ska gräddas!
Bred lite pesto på varje pizza, toppa med grönsakerna, nötter och oliver. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Dekorera med några basilikablad.

Fransk tomat- och bönsallad

  • 200 g vaxbönor
  • 100 g gröna bönor
  • 100 g purpurbönor
  • 400 g tomater i olika färger
  • 2 röda knipplökar

dressing

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt och nymald svartpeppar
  • Extra bönor för dekoration

Koka upp vattnet och lägg i bönorna. Koka bönorna i 5 minuter och lägg sedan över dem i iskallt vatten. Ta även en böna av varje sort som du bara doppar i kokande vatten innan du skär den i tunna skivor.
Skär tomaterna i klyftor och skiva löken tunt.
Blanda ingredienserna till dressingen. Blanda bönor, tomater och lök och ringla över dressingen.
Dekorera med de skivade bönorna. Salta och peppra.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här