Druvor som gillar bönor
Foto: Colourbox
På menyn dryck
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Druvor som gillar bönor

Trädgårdsodlingarnas gröna smaker matchas av krispighet och grönska i sauvignon blanc och i örtiga gr√ºner veltliner.

Publicerad 4 september 2014

Ståendes mitt bland odlingslådor och trädgårdsland är glädjen stor när det spirar ur jorden. Men ännu roligare är det  ett par månader senare när det är högsäsong för den egna skörden av grönt, det egenodlade som förhöjer måltiden och placerar oss mitt i säsong.
Det »knäpper« i munnen av varje tugga pinfärsk primör och smakintensiteten i råvaran mångdubblas. Just där och då behövs inga animaliska proteiner, i stället får det gröna spela huvudroll. Med sitt naturliga innehåll av syra, sötma och bitterhet är kombinationen med vin förhållandevis smärtfri.

Alternativen är flera, en väg är att välja viner med liknande smakbild som i primören.
Grönt, friskt och krispigt i druvan sauvignon blanc möter detsamma bland blad och örter, helheten drar åt det slankare hållet och kombinationen är törstsläckande läcker. Lika slimmat blir det gröna med grüner veltliner, druvans örtiga framtoning fungerar till tomat- och bönsallad med färska örter eller såser av kaip- och ramslök, bland annat.
Lägger vi till krämig dressing, brynt smör eller grädde till det gröna passar fylligare vitt.

Chardonnay lagras med fördel i ekfat, resultatet blir smakrikt och är en utmärkt matchning till kyckling eller fisk med bönsallad vid sidan. För rödvinsälskaren ligger pinot noir nära till hands när det vankas lättare rätter av grönsaker, gärna serverad aningen svalare för spänstigare helhet.

Fakta

Tre goda tips till nyskördat
  • 2013 Castillo de Molina Sauvignon Blanc Reserva, Chile, 6540, 91 kr Druvtypiskt och törstsläckande, med självklara toner av nässlor, vinbärsblad, fläder och citrus med livlig syra och stram helhet.
  • 2012 Petit Chablis La Chablisienne, Frankrike, 5585, 111 kr Kooperativet som skapar stilsäkra viner med tydligt ursprung. Mineral, färska örter, gröna äpplen och lime passar primörer galant.
  • 2013 Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken, Österrike, 4587, 75 kr Vardagsvin som passar gröna rätter, bönsallad, sparris eller grönsakssoppa. Friskt och fruktigt!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här