Älskade äpplen!
Porchetta, färskpressad saft och ugnsbakade äpplen. Lika gott alltihop. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Älskade äpplen!

Sött i desserten, syrligt till kött och friskt i råpressad must. Det är inte bara i sagan äpplet har magiska krafter.

Publicerad 25 oktober 2013

Porchetta med smörfrästa äpplen

En ljuvligt saftig italiensk fläskrulle fylld med örter och fänkålsfrön. Ät med en sallad och råstekt potatis till exempel. Det som blir över blir ett fantastiskt smörgåspålägg nästa dag.

  • Cirka 2 kg grissida
  • 1 msk havssalt
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 msk svartpepparfrön
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackade färska kryddor som rosmarin, salvia och timjan
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl torr äppelcider
  • 6 äpplen
  • 50 g smör
  • några kvistar färsk timjan

Lossa köttet från svålen på grissidan. Börja med att skära ett rutmönster i svålen och lägg den sedan med svålsidan ner på din arbetsbänk. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250 grader.
Mortla fänkålsfrön med peppar och vitlöksklyftor. Hacka örterna och blanda med de stötta kryddorna. Bred ut alltihop på fläsksidan och rulla ihop den så tajt du bara kan. Svep svålen runt rullen och knyt sedan ihop så hårt du kan med steksnöre.
Gnid in rullen med olivolja och lägg den i en ugnsfast form. Bryn tills den fått fin färg. Det tar cirka 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 140 grader. Häll på äppelcider och tillaga i två och en halv timme, ös då och då med stekskyn.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
Smält smöret. Lägg i äpplen och timjan och fräs tills äpplena mjuknar något utan att falla sönder. Servera till porchettan.

Rosmarindoftande toscaäpplen

En dessert som är perfekt till söndagsmiddagen.

  • 8 stora röda äpplen som Aroma eller Ingrid Marie
  • 1 ½ dl rostade hasselnötter
  • 1 ½ dl mandelspån
  • 100 g smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • skal från en citron
  • 8 kvistar rosmarin

Hacka de rostade nötterna grovt.
–Smält smör i en kastrull och tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka ihop. Tillsätt nötter, mandel och citronskal och låt sjuda i 10 minuter. Rör om då och då.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj äpplena och skär av ett lock vid stjälkfästet. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn så du får en grop i äpplet. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form och klicka toscasmeten i och på äpplena.
Baka äpplena i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills äpplena är mjuka och toscan gyllenbrun.
Servera med glass, vaniljsås eller mascarponekräm.

Rise and shine!
Den som har äpplen i överflöd tar kanske med sig sin skörd till ett musteri. Äpplen är goda i glaset! För en mer blygsam skörd räcker det kanske med en råsaftscentrifug?

  • 6 – 8 äpplen
  • 2 citroner
  • 1 lime
  • 4 cm ingefära
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 morötter

Kärna ur äpplena. Skär bort skalet från citronerna, limen och ingefäran.
Dela allt i lagom stora bitar och centrifugera med en råsaftscentrifug. Häll upp och drick direkt!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här