På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rätt med rött till rötterna

Höstens rotfrukter och grönsaker är intensivt smakrika. Friskt vitt eller elegant pinot noir -- det är gott om möjligheter att kombinera.

Publicerad 26 september 2013

I skördetider är det lätt att laga gott! Råvarorna finns i överflöd, är färska och  smakar mycket. Den som har bakat purfärsk blomkål i ugn, gjort puré av zucchini, mos av morot eller kräm av nyplockade nypon vet exakt vad jag menar. Det smakar intensivt och fantastiskt.
Ett fat färska bönor till krämig vitlöksdipp eller kokta rödbetor med lite smulad getost är okomplicerat och oändligt gott. Servera med friskt vitt vin. Druvorna grüner veltliner och sauvignon blanc bjuder på samma fräschör som i maten.

Ängamat är en soppa för säsongen, innehållet kan varieras med olika primörer, lägg flera sorters bönor i botten av tallriken och fyll på med krämig grönsakssoppa. Fyll glaset med friskt vin av druvan chardonnay och måltiden blir till vardagslyx.
Skär en gul zucchini på längden, krydda med rapsolja, salt och peppar och baka i ugn. Med kall, krämig currysås och fatlagrad chardonnay är den i gott sällskap.

Pinot noir passar utmärkt till lätta vegetariska rätter, druvan ger eleganta röda viner som understryker de finstämda smakerna. Servera vinet svalt, runt 12 grader. Rotfrukter i mustiga gratänger med ost och grädde klarar smakrikt rött vin, välj något lagrat från Rioja eller mulligt av druvan shiraz från Australien.

Fakta

Tre tips

Cono Sur Chardonnay, Chile, 6600, 79 kr
Friskt och torrt, perfekt till exempelvis en krämig grönsakssoppa med bönor.

2009 Conde de Valdemar Crianza, Spanien, 12659, 69 kr
Klassisk rioja där kryddigheten samsas med torkad frukt och aningen dill. Ett matvin till smakrika rätter med rotfrukter.

2012 Leth Grüner Veltliner, Österrike, 4200, 79 kr
Friskt och örtigt, utmärkt  till lätta rätter. Smak av inlagda päron och lime. Sötmogen eftersmak.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.