Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen säger nej till smajlet

Det blir ingen så kallade Smiley-märkning av restaurangkök. Det beslutade den nya regeringen i torsdags. Den nya jordbruksministern tycker att förslaget är för dyrt och krångligt.

Publicerad 10 november 2006

– När man går ut och äter ska man redan i dag vara säker på att den mat som serveras ska vara hälsosam och av god kvalitet, skriver jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Förslaget, som den förra regeringen lämnade till lagrådet i april, gick ut på att restauranger skulle tvingas visa upp resultatet av kommunens senaste livsmedelsinspektion – i form av en glad eller arg gubbe i entrén. Gästerna skulle då ha lättare att välja en fräsch restaurang. Dåvarande jordbruks- och konsumentminister Ann-Christine Nykvist trodde att en arg gubbe i entrén dessutom skulle vara en sporre för krogar som fått ett dåligt omdöme.
– Det blir en drivkraft för företagen att sköta sig bättre. De som får ett negativt omdöme kommer nog att vilja rätta till sina problem snabbt, sade hon till Hotellrevyn i april.

Men den nya regeringen tror att Smiley-systemet skulle bli för dyrt och byråkratiskt. Därför läggs förslaget nu ner.
– Smileymärkena skulle öka kostnaderna för framför allt den lilla företagaren och därmed drabba konsumenterna i slutändan.

Redan nästa vår skulle restaurangmärkningen starta på försök i ett antal kommuner. Dessa försök ställs nu in.

Läs mer om Smiley-märkningen:
Rent restaurangkök guld värt. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här