Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen säger nej till smajlet

Det blir ingen så kallade Smiley-märkning av restaurangkök. Det beslutade den nya regeringen i torsdags. Den nya jordbruksministern tycker att förslaget är för dyrt och krångligt.

Publicerad 10 november 2006

– När man går ut och äter ska man redan i dag vara säker på att den mat som serveras ska vara hälsosam och av god kvalitet, skriver jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Förslaget, som den förra regeringen lämnade till lagrådet i april, gick ut på att restauranger skulle tvingas visa upp resultatet av kommunens senaste livsmedelsinspektion – i form av en glad eller arg gubbe i entrén. Gästerna skulle då ha lättare att välja en fräsch restaurang. Dåvarande jordbruks- och konsumentminister Ann-Christine Nykvist trodde att en arg gubbe i entrén dessutom skulle vara en sporre för krogar som fått ett dåligt omdöme.
– Det blir en drivkraft för företagen att sköta sig bättre. De som får ett negativt omdöme kommer nog att vilja rätta till sina problem snabbt, sade hon till Hotellrevyn i april.

Men den nya regeringen tror att Smiley-systemet skulle bli för dyrt och byråkratiskt. Därför läggs förslaget nu ner.
– Smileymärkena skulle öka kostnaderna för framför allt den lilla företagaren och därmed drabba konsumenterna i slutändan.

Redan nästa vår skulle restaurangmärkningen starta på försök i ett antal kommuner. Dessa försök ställs nu in.

Läs mer om Smiley-märkningen:
Rent restaurangkök guld värt. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.